16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConducerile Spitalului Slatina şi ASP, decapitate

Conducerile Spitalului Slatina şi ASP, decapitate

Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, a tăiat în carne vie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, după ce un bărbat a fost lăsat de medici să moară cu zile. Conducerile unităţii medicale şi Autorităţii de Sănătate Publică Olt au fost „decapitate“.

 

Sosit vineri seară la Slatina, alături de subsecretarul de stat Raed Arafat şi de o comisie de anchetă, ministrul sănătăţii a hotărât, împreună cu membrii comisiei, că trebuie sancţionat dur comportamentul doctorilor care l-au tratat cu indiferenţă pe pacientul de 63 de ani. Omul a murit în urma unui infarct, potrivit rezultatului necropsiei care a parvenit comisiei de anchetă sâmbătă dimineaţă. La capătul a patru ore de audieri, prin faţa comisiei trecând toate persoanele care au avut de-a face într-un fel sau altul cu acest caz, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis că şapte persoane trebuie pedepsite cu desfacerea contractului de muncă. Este vorba de directoarea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Olt, dr. Marinela Madan, de managerul spitalului, liberalul Florian Dumitrescu, de directorul medical al unităţii, dr. Ion Brătoi, de şefa de la Unitatea de Primire Urgenţe a spitalului, dr. Ecaterina Buzău, de medicul de la Secţia de boli interne, Doru Pârvu, de medicul care a fost de gardă la Urgenţe atunci când a sosit pacientul cu ambulanţa, Cornel Fulga, şi de asistenta-şefă de tură, Anişoara Păun.

Nici unul dintre ei nu şi-a recunoscut vinovăţia, potrivit ministrului Bazac, iar unele dintre persoanele pedepsite şi-au anunţat intenţia de a ataca în instanţă decizia.

Ministrul a mai decis sancţionarea disciplinară a medicului de gardă din Secţia de boli cronice şi a asistentelor de la UPU cu reducerea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni. În schimb, asistenta care a adus pacientul cu ambulanţa şi care a depus eforturi în a convinge medicii să-şi facă datoria, Mihaela Ioniţă, ar putea fi decorată pentru comportament exemplar în acest caz. Conducerea spitalului va fi asigurată în regim de interimat de un nou manager.

Indolenţă

 

Mihai Constantinescu, de 63 de ani, a fost adus joi cu ambulanţa de la Drăgăneşti-Olt la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina într-o stare avansată de denutriţie, conform asistentei care l-a însoţit. Medicul aflat la UPU joi după-amiază, Cornel Fulga, a considerat că starea pacientului nu reprezenta o prioritate. Asistenta de pe ambulanţă i-a atras atenţia doctorului că bărbatul este într-o stare critică şi că este nevoie să i se acorde asistenţă medicală imediat. „Nu se poate să aduci un om bolnav la spital şi să nu-i acorzi nici un ajutor“, a spus revoltată joi Mihaela Ioniţă.

Aceasta a făcut rost şi de dovada că omul beneficia de asigurare medicală. După ce medicul de gardă a catadicsit să ia în seamă pacientul, acesta a fost plimbat timp de patru ore de la o secţie la alta. Într-un târziu, omul şi-a dat duhul pe un scaun, în urma unui infarct miocardic acut. El nu a fost internat pentru că nu avea asupra sa adeverinţa de asigurat. Când aceasta a sosit prin fax de la Primăria Drăgăneşti, la iniţiativa asistentei de pe ambulanţă, a fost prea târziu. Indolenţa medicilor şi birocraţia din sistemul sanitar românesc s-au manifestat din plin încă o dată, luând viaţa unui om.

 

Doctorul Fulga, obişnuit cu sancţiunile

 

Medicul de la Urgenţe care şi-a nesocotit obligaţiile profesionale, Cornel Fulga, nu se află la prima sancţiune. În martie 2008, el a fost sancţionat de Comitetul director al spitalului după ce a plimbat de pe o secţie pe alta un copil care a suferit arsuri grave în urma unui incendiu. La sfârşitul lunii iulie 2008, medicul Fulga a intrat din nou în atenţia conducerii spitalului din cauza comportamentului său nepotrivit faţă de pacienţi. Acuzat de un bărbat că l-a bruscat şi că a refuzat să-i consulte soţia, Cornel Fulga a primit alt avertisment de la conducerea spitalului.

 

Conducere interimară şi o nouă anchetă

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are de sâmbătă conducere interimară. După sancţiunile aplicate tuturor celor găsiţi vinovaţi în cazul bărbatului mort, ministrul sănătăţii, Ion Bazac, şi comisia care a anchetat cazul au schimbat conducerea Spitalului din Slatina. Managerul Florian Dumitrescu a fost înlocuit cu Octav Oprescu, economist în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Olt, iar directorul medical, Ion Brătoi, cu medicul legist Sorin Lesnic. La conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Olt a fost numită soţia medicului legist, Ramona Lesnic, şefa Serviciului Programe de Sănătate din cadrul aceleiaşi instituţii.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Spitalului din Slatina, Cristina Bontescu, cei trei vor asigura interimatul la unitatea medicală până ce va fi organizat un concurs pentru ocuparea posturilor.

Ministrul Ion Bazac a anunţat sâmbătă că Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina va fi supus, începând de săptămâna aceasta, altui control care vizează mai multe aspecte. În colimator se află şi doctorul Renică Diaconescu, şeful Secţiei de neurologie, fost deputat, acuzat că şi-a ţinut soacra internată în secţia pe care o conduce, vreme de cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII