14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSăracii deputaţi!

Săracii deputaţi!


O privire peste declaraţiile de avere ale celor zece proaspăt deputaţi de Dolj ar stoarce o lacrimă chiar şi de la cel mai insensibil alegător. Fără maşini sau vile luxoase, fără conturi grase în bănci, aleşii par să fie croiţi după chipul şi asemănarea doljeanului de rând, adică sunt săraci lipiţi pământului. Asta, dacă ar fi să-i credem pe cuvânt!

 

De departe cei mai săraci parlamentari doljeni sunt tinerii care au aterizat în fotoliile confortabile din Camera Inferioară direct de pe băncile activului de partid. E vorba de pesedistul Florentin Gust, fost şef al studenţilor la nivel naţional, devenit apoi şeful Departamentului de Tineret al PSD şi de aici promovat ca vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Tineret (ANT) şi de liberalul Ionuţ Stroe, consilier local şi director în cadrul ANT până acum câteva zile. Deşi ambii au avut campanii electorale susţinute cu zeci de mii de lei şi chiar mai mult, veniturile acestora în anul fiscal trecut intră în categoria „decent“. Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Gust, care a fost ales deputat pe Colegiul nr. 4 din Craiova, nu are proprietăţi sau bani în conturi, ci doar datorii. Ca director al Casei Studenţilor şi al postului de televiziune Tele U, Gust a încasat în total 28.853 de lei în anul fiscal precedent. Calitatea de membru în Consiliul de Administraţie de la Parc Turism, societatea consiliului judeţean,
i-a completat bugetul actualului deputat cu 4.600 de lei. În 2006, Gust a făcut credit de 60.000 de lei pe zece ani, ceea ce înseamnă că din salariul primit, pesedistul a trebuit să acopere şi rata. La capitolul afaceri proprii, Gust a trecut societatea Gast Trading SRL, unde este asociat.

 

Stroe, deputatul fără proprietăţi, conturi
şi afaceri

 

Ionuţ Stroe, liberalul ieşit deputat la „mustaţă“, nu are proprietăţi, bani în conturi sau datorii şi nici măcar o firmă. Stroe a obţinut venituri în anul fiscal trecut din indemnizaţia de consilier local (6.063 de lei), salariul de director la Direcţia Judeţeană de Tineret (5.480 de lei) şi cel de director în cadrul ANT (18.830 de lei). Stroe spune că acţiunile de campanie şi materialele electorale au fost susţinute financiar de familia sa şi de prieteni. „Maşină personală nu am pentru că am avut mereu maşină de serviciu şi nu am avut nevoie. Locuinţă nu-mi permit, cel puţin, deocamdată. Încă locuiesc cu părinţii, dar intenţionez să-mi întemeiez o familie şi atunci, probabil, că voi face un credit. Absolut toate cheltuielile de campanie au fost transparente şi le poate vedea oricine. M-au susţinut prietenii, cât au putut fiecare, iar grosul banilor l-am pus eu şi familia mea. Am avut sfătuitori foarte buni în campanie, pe care nici măcar nu i-am plătit“, a spus Stroe.

 

Voicu câştigă din acţiuni şi depozite
la bancă

 

La polul opus se situează liberalul Mihai Voicu, detronat recent din funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, însă, cu siguranţă, cel mai înstărit dintre deputaţii de Dolj. Acesta este din 1999 proprietarul unei case moştenite în Bucureşti, dar are şi una luată prin Agenţia Naţională de Locuinţe cu credit ipotecar. Ca să nu se piardă în cifre, ex-ministrul a anexat declaraţiei de avere documente cu situaţia conturilor sale şi cu dividendele primite în anul fiscal precedent. În conturile curente, Voicu are 6.174 de lei şi 4.400 de euro. Pentru zile negre, Voicu a constituit şi două depozite în valoare de peste 100.000 de lei, care au generat dobânzi de peste 5.000 de lei. La toate acestea se adaugă veniturile din salariul de ministru de 53.433 de lei şi banii luaţi din tranzacţionarea acţiunilor deţinute, alţi 56.000 de lei. Bugetul lui Voicu este „îngrăşat“ de veniturile provenite din dividende. Potrivit anexei la declaraţia de avere, Voicu deţine acţiuni la toate cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare din ţară, la Alumil Rom Industry, Antibiotice SA, BRD Groupe Societe Generale, Broker SA, Rompetrol Rafinare, SNP Petrom şi Banca Transilvania. Acţiunile deţinute i-au adus ministrului venituri de 142.000 de lei în anul fiscal care a trecut.

 

Pedelistul Vişan, zero barat la capitolul
„proprietăţi“

 

După ani de deputăţie, social-democratul Ion Călin nu poate spune că a adunat prea multe proprietăţi pe numele său. De fapt, nu are decât un apartament, cumpărat în 1990 şi deţinut împreună cu soţia sa. Nici o afacere, nici bani în cont, nici maşină. Indemnizaţia de deputat îl scoate însă pe Călin din categoria „sărac şi cinstit“. Potrivit declaraţiei de avere, familia Călin a obţinut anul trecut un venit de peste 70.000 de lei, din care cea mai mare parte (58.000 de lei) a fost adusă de alesul pesedist de la Camera Deputaţilor. Nici declaraţia proaspătului deputat PD-L de Băileşti Gelu Vişan nu e mai răsărită. Acesta nu are nici o proprietate, nu are conturi şi nici datorii, nici măcar o maşină. În schimb, la capitolul venituri, ca membru al Consiliului de Administraţie al Regiei craiovene de Transport, Vişan a obţinut 8.353 de lei. Ca şef de cabinet al senatorului Radu Berceanu, Vişan a întregit bugetul familiei cu alţi 12.144 de lei, în timp ce în calitate de consilier judeţean a primit 11.152 de lei. Soţia actualului deputat a contribuit la bunăstarea familiei cu 9.020 de lei în anul fiscal precedent. Gelu Vişan nu are o declaraţie de interese publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.

 

Pedelistul Dascălu are apartament în 1 Mai

 

După toate aparenţele, politichia nu şi-a adus binefacerile nici în sânul familiei deputatului Constantin Dascălu, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. Pedelistul a declarat un teren de 840 de metri pătraţi pe strada Unirii pe care l-a achiziţionat în 1998 şi 10% din casa construită pe acesta. Celelalte 90 de procente din imobil sunt deţinute de fiul deputatului, Cristian Dascălu. Vicepreşedintele PD-L Dolj mai deţine, însă împreună cu soţia, şi un apartament de 101 metri pătraţi în cartierul 1 Mai. La capitolul „proprietăţi“, ex-conservatorul a trecut şi moştenirea primită de soţia sa în comuna Vulpeni din judeţul Olt, un teren intravilan de 500 de metri pătraţi pe care se află o casă, şi un teren agricol de 1,8 hectare. În ceea ce priveşte veniturile familiei, Dascălu se poate lăuda că în anul fiscal precedent, când ocupa funcţia de vice la CJ, a contribuit cu aproximativ 50.000 de lei la buget. Din cele 58.000 de acţiuni deţinute la SIF Oltenia, Dascălu a primit aproape 3.000 de lei dividende. La suma strânsă se adaugă cei 6.200 de lei primiţi de soţia sa pensionară. Dascălu deţine şi 9% părţi sociale din firma DHC Co SRL.

 

Familia Petrescu a trăit cu 1.650 de lei lunar

 

Trecem la alt proaspăt ales, care şi-a dezvoltat de-a lungul timpului afacerile în domeniul agricol. Petre Petrescu, deputat de la prima strigare în Colegiul Filiaşi, şi-a stabilit cartierul general în comuna doljeană Coţofenii din Dos, în satul Mihăiţa, unde deţine o fermă. Pesedistul are în proprietate peste 30 de hectare de teren agricol cumpărate în 2003, 2004 şi 2005, un luciu de apă de 12 hectare şi un teren intravilan de 6,61 hectare. La toate acestea se adaugă un spaţiu de producţie de 8.911 metri pătraţi. Petrescu mai are în Craiova şi o casă pe strada General Dragalina, aproape de cea a preşedintelui consiliului judeţean, Ion Prioteasa. Ca şi Prioteasa, Petrescu a cumpărat casa de 215 metri pătraţi în anul 1996. Secretarul PSD Dolj nu excelează la capitolul maşini, declarând că deţine doar o Dacia 1300 fabricată în 1998. Surpriza cea mai mare e rezervată însă de capitolul venituri. Conform declaraţiei de avere postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, ca director al firmei PET PERS INVEST SRL, Petrescu a obţinut doar 7.910 lei în anul fiscal care a trecut, în timp ce soţia sa, administrator la aceeaşi firmă, a primit doar 7.836 de lei. La veniturile provenite din firmă se adaugă cele care decurg din calitatea de consilier judeţean deţinută de Petrescu. 5.100 de lei au ajuns în portofelul acestuia din bugetul CJ Dolj. Dacă facem o mică socoteală cu cele declarate, reiese faptul că pesedistului nu prea i-au priit afacerile, familia acestuia trebuind să se întreţină cu 1.650 de lei lunar.

 

Manda şi Zgonea împart o fermă
la Vârvoru de Jos

 

Nu putem vorbi de averea deputatului PSD Claudiu Manda fără să o luăm în calcul şi pe cea a naşului său, deputatul devenit recent secretar al Camerei Inferioare, Valeriu Zgonea. Potrivit celor declarate, cei doi deţin în comuna Vârvoru de Jos un teren de 1.375 de metri pătraţi şi o casă. În timp ce deputatul Claudiu Manda spune că a achiziţionat terenul împreună cu Zgonea şi soţia acestuia Cristina, Zgonea o exclude în declaraţie pe Cristina Zgonea din contractul de cumpărare a imobilului. Manda deţine împreună cu soţia sa un apartament de 47 de metri pătraţi în Craiova, pe care l-a primit în 2005 prin donaţie. În plus, soţia deputatului, Adina, este proprietara unui teren de 800 de metri pătraţi în Calafat, pe care se află o casă de 170 de metri pătraţi, iar, la terenuri, Manda a mai trecut şi o suprafaţă de 500 de metri pătraţi în Filiaşi cumpărată în 2007 cu soţia. Din salarii, familia Manda a strâns în anul fiscal precedent aproape 60.000 de lei, proveniţi din indemnizaţia anuală a deputatului şi din salariul soţiei sale, angajate la Spitalul „Filantropia“ din Craiova. În declaraţia de avere, deputatul pesedist a trecut şi un credit luat în 2006 în valoare de 30.000 de euro, scadent în 2031.

 

Zgonea are apartament în Bucureşti şi credit de 20.000 de euro

 

În ceea ce priveşte averea deputatului pesedist Valeriu Zgonea, acesta nu a trecut la capitolul proprietăţi, pe lângă casa din comuna Vârvor, decât un apartament de 70 de metri pătraţi în Bucureşti. Secretarul general adjunct al PSD la nivel naţional a declarat că are în cont 1.000 de euro, dar este şi dator 20.000 de euro la bancă, credit scadent în 2020. Ca deputat, Zgonea a primit o indemnizaţie de 53.433 de lei în anul fiscal precedent la care se adaugă salariul soţiei sale de 26.000 de lei şi alţi 320 de lei primiţi de la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai“.

 

Pedelistul Surpăţeanu, câştigător la Loto

 

O privire peste declaraţiile de avere analizate până acum ne duce la concluzia că deputatul pedelist Mihai Surpăţeanu este unul dintre cei mai înstăriţi aleşi doljeni. Pedelistul, care a devenit cunoscut recent ca om politic, fiind mai degrabă renumit pentru calitatea sa de şef al clinicii Buco-maxilo-facială de la Spitalul Judeţean şi cea de cadru didactic, a trecut în declaraţia de avere terenuri deţinute în comuna doljeană Bratovoieşti. E vorba de terenuri intravilane de 600, 500, respectiv 752 de metri pătraţi achiziţionate între anii 1999 şi 2002, a căror valoare de impozitare nu este însă trecută în document. Tot în Bratovoieşti, Surpăţeanu are şi o casă de vacanţă de 36 de metri pătraţi. În comuna Malu Mare, deputatul deţine un teren agricol de peste 5.000 de metri pătraţi şi alte două terenuri intravilane de 5.500, respectiv 1.500 de metri pătraţi. Lista terenurilor deţinute de Surpăţeanu continuă cu suprafaţa de 8,1 hectare teren agricol în comuna Cetate. Familia Surpăţeanu deţine şi o casă de 35 de metri pătraţi în Ciutura, o casă primită prin donaţie de la părinţi în 1983, situată pe strada Unirii şi o casă de vacanţă de 110 metri pătraţi în judeţul Vâlcea, cumpărată în 1993. Primvicepreşedintele PD-L Craiova deţine şi un apartament în cartierul 1 Mai de pe urma căruia încasează o chirie de 12.000 de lei anual. La capitolul autovehicule, Surpăţeanu a declarat o autoutilitară Fiat achiziţionată în 2004 şi un autoturism de teren Volvo pe care l-a cumpărat în 2007. Nici la capitolul venituri, pedelistul nu stă rău. Ca profesor în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Surpăţeanu a câştigat 57.688 de lei în anul fiscal trecut. La aceştia se adaugă banii primiţi ca şef de clinică, 10.917 lei. Soţia deputatului a contribuit la bugetul familiei cu 14.883 de lei ca biolog principal la Spitalul Judeţean şi alţi 10.500 de lei obţinuţi ca angajată a unui laborator de analize. Şi cum ban la ban trage, pe deputatul Surpăţeanu nu
l-a ocolit nici norocul. Acesta a declarat că în ianuarie 2005 a câştigat la Loto 6/49 suma de 80.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII