19.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcoala din Vădastra, reabilitată

Şcoala din Vădastra, reabilitată

După ce au învăţat mai mult de un an în localuri improvizate, elevii şi preşcolarii din Vădastra se vor întoarce la anul în şcoală. Lucrările de reabilitare a unităţii de învăţământ din localitate sunt în stadiu avansat. Şi construcţia noii grădiniţe este aproape gata.

 

OLT. În toamna anului 2007, Şcoala din Vădastra, judeţul Olt, veche de 117 ani, a intrat într-un program de reparaţii capitale. Cei 120 de copii au fost nevoiţi să înveţe în fiecare zi la căminul cultural din localitate, în două schimburi. Clasele I-IV – dimineaţa, iar V-VIII – după-amiaza. Patru încăperi din imobil au fost transformate în săli de clasă. Lucrările de la şcoală au constat, în primă fază, în decopertarea zidurilor, desfacerea acoperişului şi subzidire, după care au stagnat. „Lucrările pentru reabilitarea şcolii au demarat în 2007. Valoarea proiectului a fost de peste 900.000 de lei. Investiţia trebuia să se deruleze prin Inspectoratul Şcolar Judeţean. Până în prezent, pentru reabilitarea unităţii au fost alocaţi numai 225.000 de lei. Insuficient. Nu ştim ce s-a întâmplat. Investiţia a stagnat şi am fost nevoit să caut alte surse de finanţare“, a explicat Rădulescu.

 

Două firme au întins o mână de ajutor

 

Primarul a cautat alte soluţii pentru reabilitarea unităţii de învăţământ. „Unul dintre cei mai de seamă fii ai satului şi-a dat seama că încă o iarnă peste zidurile decopertate ale şcolii ar duce la un dezastru. Ion Nină, patronul firmei NGF din Timişoara, a donat materiale şi forţă de muncă pentru reabilitarea şcolii. A reuşit să facă două treimi din lucrări“, a mai spus primarul.

Au fost finisate patru săli de curs, holurile, grupurile sanitare, cancelaria, faţada, geamurile au fost înlocuite cu termopane, a fost schimbată instalaţia electrică şi a fost montată centrala termică. Acoperişul şcolii a fost realizat de Cora Construct din Olt, în baza unui act adiţional de prelungire a termenului de execuţie.

Din ianuarie, elevii ar putea să intre la cursuri în şcoală în două schimburi. Pentru că preşcolarii din localitate învăţau în sediul unei foste bănci, anul acesta au fost demarate printr-un proiect derulat prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt lucrările de construire a unei grădiniţe. „Lucrările
s-au derulat în condiţii bune. În ianuarie, cei 30 de copii se vor putea muta în grădiniţă“, a mai spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS