18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGroapa ecologică de gunoi a judeţului Gorj, inaugurată

Groapa ecologică de gunoi a judeţului Gorj, inaugurată

Groapa ecologică de gunoi în care vor fi depozitate deşeurile menajere din întreg judeţul Gorj a fost inaugurată ieri, în prezenţa autorităţilor locale şi a reprezentanţilor investitorului, firma UEG, din Austria.

Panglica inaugurală a depozitului ecologic de deşeuri menajare a fost tăiată ieri, dar gunoiul va fi depozitat începând din luna ianuarie a anului viitor, după obţinerea autorizaţiei de mediu.
La eveniment au participat autorităţile locale şi reprezentanţi ai investitorului, firma austriacă UEG. Groapa de gunoi este amplasată la marginea municipiului Târgu Jiu, în localitatea Bârseşti.
Investiţia va ajunge la aproximativ 20 de milioane de euro. Depozitul de gunoi este structurat pe opt celule de depunere a deşeurilor. Prima celulă a fost deschisă şi se întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare. După ce va fi umplută cu gunoi, vor fi deschise şi următoarele.
Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, a precizat că durata de funcţionare a gropii ecologice este de 40 de ani: „Se estimează că groapa ecologică va avea o durată de funcţionare de 40 de ani. Fiecare celulă va fi închisă după ce va fi umplută iar apoi va fi redeschisă alta. Celulele de depozitare sunt făcute după normele europene“.

Măsuri speciale pentru protejarea mediului

Locul unde va fi depozitat gunoiul este izolat cu un material special, care protejează solul, şi dispune de drenuri şi canale subterane de colectare pentru preluarea lichidului rezultat din deşeurile menajere. Acesta va ajunge într-un bazin de colectare de 850 de metri cubi, care va fi închis etanş pentru a nu se răspândi mirosul, apoi va fi pompat într-o staţie de epurare şi va deveni apă curată.
„Am luat măsuri speciale pentru a nu afecta mediul înconjurător“, a precizat Petru Damaschin, directorul tehnic al depozitului ecologic. În cadrul acestuia, se va realiza şi o selectare a deşeurilor, pentru recuperarea şi valorificarea PET-urilor şi a hârtiei. Aceste deşeuri vor fi presate cu o instalaţie specială şi vor rezulta baloţi. Tot în incinta depozitului ecologic există platformă pentru curăţarea roţilor maşinilor de transport a gunoiului.

Sistem integrat de gestionare a deşeurilor

Panglica depozitului ecologic a fost tăiată de Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu, Ion Călinoiu, preşedintele consiliului judeţean, Gheorghe Fometescu, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj, şi de Leo Kroneder, administratorul depozitului. Primarul Florin Cârciumaru a precizat că groapa ecologică deschisă la Târgu Jiu este cea mai modernă din ţară: „Este cel mai modern depozit de gunoi din România. Prin inagurarea acestuia, municipiul Târgu Jiu devine un oraş european“. Ion Călinoiu a precizat că depozitul ecologic este doar o parte componentă din sistemul de gestionare a deşeurilor, care constă în şapte staţii de transfer a gunoiului, amplasate în mai multe localităţi, maşini de colectare şi transport, precum şi dotarea populaţiei cu eurocontainere.

Populaţia şi agenţii economici vor plăti mai mult pentru gunoi

Deschiderea depozitului ecologic va duce la o scumpire a tarifelor pentru colectarea şi transportul gunoiului menajer.
Locuitorii din Târgu Jiu şi agenţii economici vor plăti cu peste 50% mai mult pentru gunoiul menajer. Romeo Tobă, directorul societăţii POLARIS, care se ocupă de colectarea şi transportul deşeurilor menajare din Târgu Jiu, a precizat că tariful pentru populaţie va creşte cu 1,7 lei: de la 2,3 lei, fără TVA, pe persoană, cât este în prezent, la 4 lei. Pentru agenţii economici, un metru cub de gunoi va costa peste 70 de lei, de la 45,5 lei, cât este în prezent.
Tariful perceput de UEG pentru depozitarea gunoiului menajer colectat de la populaţie va fi de 17,1 euro şi de 18,6 euro pe metru cub pentru agenţii economici. 

Vechiul depozit va fi închis

Actualul depozit de gunoi va fi închis tot de firma UEG, care va investi 300.000 de euro în redarea terenului circuitului naturii. Groapa de gunoi se întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare, dar deşeurile vor fi strânse pe o zonă de 0,5 hectare. „Actuala groapă de gunoi a fost deschisă în anii ’86-’87, pe amplasamentul fostei gropi de cenuşă a CET. După ce va fi închisă, pe toată suprafaţa se vor face plantări de copaci şi vegetaţie“, a spus Marius Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS