16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFire de sutură suspecte şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina

Fire de sutură suspecte şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina

Peste 700 de fire de sutură au fost reţinute în depozitele Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, după ce ministerul a transmis o notă prin care se preciza că produsele care fac parte din trei loturi suspecte nu trebuie să ajungă în sălile de operaţie.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a intrat şi el în rândul celor care au în depozit, dar, şi mai grav, au folosit în intervenţiile chirurgicale fire de sutură resorbabile posibil nesterile. După ce Inspecţia Sanitară de Stat a desfăşurat, în septembrie, un control în urma căruia a scos din depozitele a trei spitale din judeţ catgut (fire de sutură resorbabile, aşa-zisa aţă chirurgicală care se resoarbe în organism la câteva zile de la intervenţie) făcând parte din trei loturi menţionate ca posibil nesterile, zilele trecute ministerul a revenit cu o nouă atenţionare. Conform acesteia, nu doar catgut-ul de tip „plane“ din cele trei loturi (070732; 070921; 071101), produs de firma chineză Shandong Weigao Group Medical, trebuie retras, ci şi celelalte produse din acelaşi lot, până se definitivează cercetările. Dacă la Spitalul Judeţean Slatina chirurgii nu se prea dau în vânt după catgut-ul plane, pe cel cromat (mai rezistent, care poate fi folosit şi ca aţă chirurgicală la pacienţii care nu suportă aţa) îl folosesc adesea. Din cele trei loturi menţionate, furnizorul, o mai veche cunoştinţă a spitalelor, Pansiprod, a adus 2.400 de fire, ambalate în cutii a câte 12 plicuri. Dintre acestea, s-au mai retras 740, restul fiind folosite în intervenţii chirurgicale în perioada iulie – septembrie 2008. Cele două Secţii de obstetrică-ginecologie şi Secţia de chirurgie au fost principalele beneficiare ale furnizorului. Nimeni nu poate preciza însă numărul pacienţilor suturaţi cu astfel de fire în perioada menţionată.
Directorul medical al spitalului, dr. Ion Brătoi, a declarat că nu s-au semnalat, în schimb, complicaţii de tip infecţios. Acelaşi lucru îl susţine şi unul dintre chirurgii Secţiei chirurgie generală.

Probleme şi cu alte materiale sanitare, livrate de aceeaşi firmă

Toate spitalele în care s-au descoperit catgut-uri din loturile suspecte au în comun furnizorul. După ultima adresă sosită de la minister, în celelalte trei spitale, din Balş, Caracal şi Corabia, s-au descoperit fire de sutură şi de tip cromat, din aceleaşi trei loturi, care au fost scoase şi acestea din uz. Toate unităţile sunt aprovizionate de firma Pansiprod Medical, un furnizor vechi. La fel de vechi sunt însă şi problemele înregistrate de-a lungul timpului, cel puţin în cazul spitalului slătinean. Surse din spital susţin că firma aduce acum aproximativ 50% din materialele sanitare necesare, dar au fost ani în care acoperea, în urma contractelor încheiate direct cu ministerul, şi 85% – 90% din necesar. Tocmai din cauza volumului mare de produse contractate au apărut mai întâi probleme în aprovizionare, urmate de livrarea de produse de calitate îndoielnică. După povestea din 2005, când s-au retras zeci de ace nesterile dintr-un lot suspect, a urmat, de curând, alta, confirmată şi de directorul medical. Aceeaşi firmă a adus mănuşi chirurgicale de foarte proastă calitate, de care medicii s-au plâns din prima clipă.
„Aceste mănuşi erau foarte subţiri şi se rupeau, iar în plus erau şi extrem de alergene“, a declarat unul dintre chirurgi. Produsele au fost înlocuite de reprezentanţii firmei, nu fără comentarii însă. Toate acestea se întâmplă pentru că la licitaţii se preferă, de cele mai multe ori, firma cu preţul cel mai mic, făcându-se rabat la calitate. „Această firmă vine cu preţuri aproape de dumping. E greu s-o îndepărtezi. Cu toate acestea, la ultima licitaţie am preferat altă firmă pentru o parte dintre materialele sanitare, pentru că nu se poate lucra chiar cu orice fel de produs“, a mai spus sursa noastră. Directorul de marketing al Pansiprod, Robertina Mărgineanu, indicată de firmă pentru a oferi un punct de vedere, nu a răspuns apelului telefonic efectuat pe numărul de mobil preluat de la secretara firmei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS