22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalEfectele pictogramelor antifumat, simţite peste un an

Efectele pictogramelor antifumat, simţite peste un an

Primele efecte ale pictogramelor de avertizare de pe pachetele de ţigări se vor face simţite, în România, de-abia peste un an, atât în rândul fumătorilor, cât şi al celor care au de suferit, indirect, din cauza acestui viciu, sunt de părere medicii specialişti în renunţarea la fumat. Aceştia se aşteaptă ca pictogramele de pe pachetele de ţigări să creeze repulsie nefumătorilor şi să îi educe pe adulţi să nu mai fumeze în preajma copiilor, iar pe femeile însărcinate să le determine să renunţe la ţigări.

„Studiile efectuate în ţările unde aceste poze sunt inscripţionate pe pachetele de ţigări de mai mulţi ani au arătat că imaginile i-au făcut pe oameni să ia în serios decizia de a se lăsa de fumat, mulţi dintre ei renunţând tocmai datorită acestor pictograme. În România, primele efecte vor fi simţite cam la un an de la apariţia pe piaţă a noilor pachete de ţigări, deoarece nu poţi schimba comportamentul unui om peste noapte“, a precizat, pentru NewsIn, dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog şi coordonatorul Centrului pentru renunţarea la fumat de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“.

Potrivit medicilor, imaginile inscripţionate pe pachete sunt dure, şocante chiar, pentru a avea un impact emoţional cât mai puternic, în special în rândul principalelor ţinte – copii şi tinerii nefumători, care sunt expuşi riscului de se apuca de fumat.

„De exemplu, în poza în care o femeie împinge un cărucior gol, nu apare nimic care să creeze repulsie, însă ideea că o femeie nu poate să aibă copii din cauza ţigărilor este destul de înfricoşătoare. Cele 14 pictograme se adresează tuturor tipurilor de fumători, cum ar fi femeile însărcinate, bărbaţii, copiii…“, a explicat dr. Ciobanu.

 

România, a doua ţară europeană care impune pictograme de avertizare

 

Pachetele de ţigări cu pictograme de avertisment, inscripţionate pe 40 la sută din suprafaţa acestora, urma să intre pe piaţă la 1 iulie, România fiind a doua ţară din Europa, după Belgia, care introduce o astfel de reglementare. Primele pachete de acest gen au apărut, însă, la chioşcuri de-abia în această săptămână, după distribuirea primelor loturi.

Producătorii de tutun au la dispoziţie 12 luni pentru a lichida stocurile de produse care nu sunt inscripţionate cu pictograme, iar de la 1 iulie 2009, comercializarea pachetelor de ţigări fără imagini va fi interzisă.

În luna aprilie 2007, autorităţile au stabilit 14 imagini care vor fi inscripţionate pe pachetele de ţigări, iar producătorii au obligaţia de a alterna, pe parcusul unui an, toate pictogramele stabilite.

Prima ţară din Europa care a introdus pictogramele de avertisment pe pachetele de ţigări este Belgia. În lume, reglementarea a apărut, pentru prima dată, în Canada, pictogramele fiind folosite, în prezent, şi în Australia, Noua Zeelandă, Brazilia, Uruguay, Venezuela, India, Singapore şi Thailanda.

În România, 33.000 de persoane mor, anual, din cauza bolilor provocate de fumat. Peste 70 la sută dintre aceştia au vârste între 35 şi 69 de ani. Potrivit statisticilor, fumătorii care mor prematur ar mai fi putut trăi, în medie, încă 21 de ani, dacă nu fumau.

Alte date statistice arată că doar trei fumători din 100 reuşesc să renunţe singuri la fumat, în timp ce, dacă apelează la ajutorul unui medic, proporţia celor care reuşesc este de 45 la sută.

Cele mai frecvente cauze de mortalitate a fumătorilor din România sunt bolile cardiovasculare, cancerul şi afecţiunile aparatului respirator. În fiecare an apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85 la sută dintre acestea având drept cauză fumatul.

Oana MUNTEANU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU