14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPăcăleala medicamentelor gratuite

Păcăleala medicamentelor gratuite

Sute de bolnavi de diabet din judeţul Dolj plătesc o parte din costul medicamentelor antidiabetice pentru care Ministerul Sănătăţii le-a garantat gratuitate.

 

Bolnavii de diabet din judeţul Dolj au parte de o nouă umilinţă. Pe lângă faptul că trebuie să stea la cozi interminabile pe la uşile cabinetelor de diabet din spitale, de o lună nu mai beneficiază gratuit de medicamente antidiabetice orale. Pentru aproape jumătate din medicamentele de pe listă, farmaciile percep o coplată, care porneşte de la zece lei, pentru fiecare cutie.

 

Oamenii se simt amăgiţi

 

Un exemplu este medicamentul Siofor, de 850 de miligrame, cel mai frecvent prescris bolnavilor. „Siofor nu se mai dă gratuit. Am mers la farmacie cu reţeta şi farmacista mi-a spus că trebuie să plătesc 15 lei. Am dat banii ăştia, ce era să fac?“, a spus Maria Grosu, de 55 de ani, din Craiova.

La fel a păţit şi Virgil Cojocaru, de 65 de ani, pensionar. „Am fost şi eu contabil în tinereţe, ca actualul ministru al sănătăţii, şi pot să spun că gestionează prost sistemul sanitar. Pe deasupra, nu este om de cuvânt. Spune la televizor că diabeticii nu trebuie să plătească medicamentele, iar când ne ducem la farmacie, ăia ne dau cu flit“, a spus bărbatul.

Situaţia diabeticilor care sunt puşi să plătească o parte din preţul medicamentelor este cunoscută de conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj. Directorul adjunct al acestei instituţii, dr. Ştefan Popescu, recunoaşte că s-a încălcat regula potrivit căreia diabeticii beneficiază de tratament gratuit, dar spune că acest lucru este valabil în toată ţara şi este rezultatul neînţelegerilor dintre distribuitorii de medicamente şi Ministerul Sănătăţii Publice. Furnizorii nu au fost de acord să plătească în continuare diferenţa de preţ şi din acest motiv s-a hotărât ca, deocamdată, banii să fie luaţi de la bolnavi“, a precizat Popescu.

 

Neînţelegere la preţ, pe buzunarele bolnavilor

 

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Sioforul de 850 mg nu este singurul medicament pentru care asiguratul plăteşte diferenţa de preţ. Jumătate din medicamentele de pe lista pentru diabet nu mai sunt gratuite, în baza Ordinului nr. 389/10.06.2008, pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui CNAS nr. 578/29.12.2006. Iată câteva exemple. Dipimet, de 500 mg, comprimate filmate, este un medicament pentru care producătorii suportă 0,17 lei pentru o pastilă, diferenţa până la preţul de vânzare cu amănuntul fiind suportată de bolnavi. Pentru alte medicamente, cum ar fi Tolbutamid, Maninil, Glurenorm, Glucotrol, Glipizid, Glipenclamid, producătorii nu au acceptat să semneze cu Ministerul Sănătăţii protocoalele prin care să accepte preţul stabilit de minister, asfel că bolnavii plătesc integral diferenţa. Situaţia s-ar putea schimba de la 15 iulie, dată la care ar trebui să apară o nouă listă cu medicamente gratuite şi compensate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS