15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLegea ştirilor pozitive, neconstituţională

Legea ştirilor pozitive, neconstituţională

Curtea Constituţională a admis ieri excepţiile invocate de PD-L privind modificarea Legii audiovizualului, în sensul unei ponderi egale între ştirile pozitive şi cele negative, declarând neconstituţionale aceste prevederi.
În sesizarea trimisă Curţii, PD-L a arătat că legea aduce atingere libertăţii de exprimare, încălcând articolul 30: „libertatea de exprimare a gândurilor, opiniilor, a credinţelor, precum şi libertatea creaţiilor de orice fel prin scris, prin viu grai, prin imagini, prin sunet sau prin orice alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile“.
Inclusiv liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea care obligă posturile de televiziune şi de radio să difuzeze în jurnale ştiri cu teme pozitive şi negative, în pondere egală, iniţiată de subalternul său pe linie de partid, Gheorghe Funar. Premierul Tăriceanu a solicitat şi el respingerea legii.
Reprezentanţii Centrului de Jurnalism Independent, Asociaţia Jurnaliştilor din România şi Clubul Român de Presă au considerat legea drept o acţiune „cu un profund caracter autoritar“. La rândul ei, organizaţia Reporters Sans Frontieres susţine că o lege asemănătoare mai există doar în China. Inclusiv reprezentanţii CNA au arătat că se încalcă astfel dreptul la liberă exprimare.
Reamintim că Senatul a adoptat, luna trecută, cu unanimitate de voturi, o propunere legislativă care îi are drept iniţiatori pe senatorul PRM Gheorghe Funar şi pe deputatul PNL Ioan Ghişe, proiect care vizează modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, în sensul că jurnalele posturilor de televiziune şi de radio ar trebui să conţină ştiri cu teme pozitive şi negative în pondere egală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII