18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBacalaureat, pe uscat

Bacalaureat, pe uscat

Fără apă şi fără mâncare. Acestea sunt regulile pe care Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului vrea să le impună la prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an. Dascălii supraveghetori şi evaluatori vor primi însă mai mulţi bani decât anul trecut pentru zilele pe care le vor petrece la examene.

Sindicaliştii din învăţământ au solicitat Ministerului Educaţiei să asigure apă elevilor şi cadrelor didactice care participă la examenul de bacalaureat din acest an. În plus, reprezentanţii dascălilor au cerut o masă pe zi pentru personalul implicat în supravegherea elevilor, evaluarea şi corectarea lucrărilor. Sindicaliştii au solicitat şi majorarea cu 30-35% a sumelor pentru personalul implicat în desfăşurarea admiterii la liceu şi a examenului de bacalaureat.

 

Mai mulţi bani pentru profesorii corectori şi supraveghetori

 

Preşedintele unei comisii de bacalaureat, care trebuie să fie cadru didactic universitar, deţinător al titlului ştiinţific de doctor, primea 1.000 de lei dacă era la o comisie cu mai puţin de 300 de candidaţi. Pentru o comisie cu peste 300 de candidaţi, la cei 1.000 de lei se adaugă doi lei pentru fiecare candidat în plus, dar nu mai mult de un salariu de bază al funcţiei didactice în care este încadrat. Un vicepreşedinte al unei comisii de bacalaureat a primit anul trecut 650 de lei pentru centrele cu maximum 300 de elevi, pentru comisiile cu peste 300 de candidaţi se calculează la fel ca la preşedintele comisiei. Secretarul şi membrii comisiei de bacalaureat au primit câte 525 de lei, un profesor examinator de la oral a luat 3,75 lei pe candidat, cadrele didactice care supraveghează au primit 55 de lei pe zi, iar un informatician, 1,5 lei pe candidat.

La centrele zonale, un preşedinte al unei comisii cu maximum 700 de candidaţi a fost remunerat cu 1.000 de lei, iar pentru comisiile cu mai mult de 700 de candidaţi s-au adăugat la cei 1.000 de lei câte 1,5 lei pe candidat. Un vicepreşedinte a primit 650 de lei pentru comisiile cu maximum 700 de candidaţi, un secretar – 525 de lei, un profesor evaluator – şase lei pe lucrare, iar un informatician – 0,7 lei pe candidat. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au fost de acord să majoreze sumele cu numai 25% pentru personalul din comisiile de evaluare şi cu 15% pentru cel din celelalte comisii.

 

Fără apă şi mâncare

 

Cât despre apa minerală pentru elevi şi profesori, aceştia va trebui să bage mâna în buzunare sau în portofele pentru a se hidrata în perioada examenului de bacalaureat.

„Nu cred că ministerul sărăcea dacă le asigura câte o sticlă de apă elevilor şi profesorilor. Poate pentru un elev sărac, o sticlă de apă rece costă foarte mult. Se întâmplă deseori ca elevii să leşine sau să li se facă rău în perioada examenului şi este normal ca în sălile de clasă să existe sticle cu apă“, a precizat Ion Bebe Cepoi, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, filiala „Spiru Haret“.

Pentru că unităţile de învăţământ nu primesc fonduri pentru organizarea examenelor şi nu pot să asigure apă şi mâncare cadrelor didactice, şi în acest an elevii vor da bani pentru protocol, cu toate că ministerul interzice aceste practici.

„Şcolile trebuie să se descurce cum pot, din moment ce nu primesc fonduri pentru apă şi mâncare. Toate aceste situaţii în care elevii şi părinţii trebuie să cotizeze ar putea fi evitate, dar Ministerul Educaţiei uită că învăţământul românesc este gratuit, obligatoriu şi, pe deasupra, şi prioritate naţională“, a spus Cepoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII