27.8 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoala era aceeaşi, dar în loc de anemie aveam leucemie

Boala era aceeaşi, dar în loc de anemie aveam leucemie

Cu doar câteva luni în urmă, Mihai Paloş apărea în paginile Gazetei de Sud, de pe patul străin al unei încăperi reci de spital, vorbind despre viaţa sa, în care a intrat nedorită o boală de lux: leucemia. Pentru un transplant care să-i ofere şansa de a trăi, tânărul are nevoie de 150.000 de euro. Pentru că sunt cazuri în care banii, dacă îi ai, pot cumpăra chiar şi sănătatea.

 

Un băiat firav, cu ochii mari, care privesc mai mult într-o parte, stă în camera încălzită din care liniştea a ieşit acum un an, fără să se mai întoarcă. Şedinţele nenumărate de otravă chimioterapeutică picurată cu regularitate în organismul plăpând i-au slăbit trupul ce pare dureros de fragil, aşa cum stă întins în pat. Un nod stingher îi strangulează vorbele şi-l face să înghită des, aproape la fiecare două cuvinte. Undeva, aproape de el, un broscoi verde din pluş îi ţine de urât în fiecare zi, când rămâne singur. Pe perete, o icoană îi veghează tristeţea şi îi alină durerea ce-i cuprinde corpul după fiecare şedinţă de tratament. Din iulie, ieşirile cele mai dese au luat destinaţia Secţiei de oncologie.

Diagnosticul, după urechea surdă a specialiştilor

Mihai a început să se simtă rău prin februarie anul trecut. „Primul simptom a fost oboseala. Medicii au dat vina pe astenia de primăvară şi ne-au recomandat vitamine şi fructe. Când i-au apărut apoi nişte bubiţe pe cap, i s-a spus că trebuie să meargă la dermatolog“, povesteşte Cristina, partenera sa în coşmarul bolii cu nume de sentinţă. „Ganglionii de la gât i-a tratat apoi cu diclofenac, după sfatul doctorului. Cu două săptămâni înainte de 9 iulie, şi-a făcut analizele la un cabinet particular. Toate au ieşit bine. «Să mănânci şi tu mai multă carne şi ficat. Şi să iei vitamine, că eşti obosit din cauza asteniei de primăvară». Aceasta a fost recomandarea specialistului. De pe 1 iulie, a început să se simtă din ce în ce mai rău. Sâmbătă, a venit acasă cu temperatură, i-a curs şi sânge din nas. Am mers iar la medic şi de data aceasta a căpătat un diagnostic nou: TBC. Doctorul i-a făcut moldamin şi luni i-a spus să vină să-l interneze. Duminică, a făcut 41 de grade. Am mers la spital şi abia atunci l-au internat“, continuă ea. Cristina îşi aminteşte de instrumentul ce semăna cu un tirbuşon şi cu care i se făceau puncţii din trei în trei zile, chiar şi de Crăciun, căci leucemia nu are sărbătoare.

„Simţeam că e ceva grav“

La marginea patului, două perechi de ursuleţi – albaştri şi portocalii – stau cuminţi, alături. I-a aşezat Cristina, aşa cum a aranjat şi ghivecele cu flori, şi inimioarele primite de la viitorul ei soţ: „Trebuie să ai un psihic foarte bun în boala asta. Dar nu mi-e greu să zâmbesc pentru el. Ştiu că relaţia noastră e mai puternică acum. Fără Mihai“, se opreşte gâtuită de emoţii şi cu lacrimile jucându-i în ochi, „… aş fi un nimeni. Nu vreau să-mi imaginez cum ar fi altfel. Dar amândoi avem credinţă şi speranţă“. Momentele care le-au schimbat viaţa definitiv sunt păstrate în detaliu de fiecare. „Obişnuiam să joc des fotbal şi dintr-odată am început să obosesc. Urcam scările mult mai greu, uneori se întâmpla să nu mai văd bine, îmi apăruseră pete pe braţe. Medicii îmi tot spuneau că am o anemie puternică. După ce m-am internat şi am trecut pe tratament, a început să-mi cadă şi părul. O întrebam pe mama cum se numeşte boala mea şi îmi spunea că am limfoblastică acută. Era, de fapt, leucemie limfoblastică acută. N-a fost un şoc când am aflat. Simţeam că e ceva grav. Boala era aceeaşi, doar că avea alt nume. În loc de anemie, aveam leucemie…“, povesteşte Mihai.

Fiecare zece lei contează

Într-un fel pe care nimeni nu şi-l doreşte, boala l-a apropiat pe Mihai de oameni pe care nu i-a văzut niciodată. Iar ei s-au gândit o clipă cum ar fi dacă… Acei câţiva bănuţi de care ne lipsim într-o zi înseamnă pentru copilul de 20 de ani şi un pic speranţa că viaţa lui nu se va termina aici. Cu fiecare zece lei strânşi, mama îşi va descreţi sufletul înmărmurit, iar tatăl îşi va şterge tăcut lacrimile, mulţumind adânc omului care nu i-a lăsat copilul să moară. Grupul noilor prieteni ai lui Mihai s-a mai lărgit acum. Ei au făcut ca, la cei 10.265 de lei să se adauge alţi 12.848, bani care au ajuns la Mihai pe 24 martie, prin Fundaţia „Gazeta de Sud“. Ei sunt: Felvio Distribution SRL (5.000 de lei), SC Construct SRL (500 de lei), Vasilica Dimieru (500 de lei), Tania Lăpădat Ştefan (490 de lei), Ana Broboana (400 de lei), Adrian Ilie (200,5 lei), Gheorghe Lăpădat (150 de lei), Ionuţ Cristian Utescu (200 de lei), MF Acţiuni Generale (11,39 lei), Bogdan Mihăileanu (90 de lei), Valentin Pencea (150 de lei), diverşi parteneri (20 de lei), Daniela Gavrilă (50 de lei), Simona Aurel (40 de lei), Şerban Marius Mitu (50 de lei), Codruţ Comsia (50 de lei), Cosmin-Bogdan Ghijura (200 de lei), Luminiţa-Mirela Ionescu (100 de lei), Aurel Tănăsescu (200 de lei), Cornelia Ghira (50 de lei), Adrian Albulescu (100 de lei), Marian Dan Adrian (30 de lei), Paul Dragoş Popescu (10 lei), Maria Mitran (100 de lei), Sofia Jelesijevic (100 de lei), Daniel Tecu (10 lei), Teodora Daniela Teisanu (100 de lei), Rodica Săndulescu (100 de lei), Edmond-Gabriel Olteanu (200 de lei), Trezoreria AFPC nr. 1 (656,39 lei), Elena Dumitrescu (50 de lei), Mihai Cătălin Barbu (50 de lei), Ramon Bogdan Ignat (100 de lei), Crăciun Rezeanu (100 de lei), Maria Ilona Ionescu (110 lei), Marcel Buciuman (50 de lei), Costel Bencea (40 de lei), Vasile Popescu (100 de lei), Cosmin Voican (200 de lei), Laurenţiu Doanta (50 de lei), Marius-Daniel Sfeta (100 de lei), Georgeta Lungu (100 de lei), Florea Gogoşeanu (20 de lei), Marian Tomescu (50 de lei), Florin Constantinescu (300 de lei), Redac SRL (1.500 de lei), Cezar Moraru (500 de lei), Mihai Mitroscu (10 lei), Cosmin Stoian (50 de lei), Melania Motroc (60 de lei).

Ajutor pentru Mihai

În contul lui Mihai s-au strâns până acum 64.227,24 lei şi 1.875 de euro. Pentru că transplantul de măduvă şi îngrijirile pre şi postoperatorii ajung la 150.000 de euro, bani pe care Mihai nu-i poate strânge fără ajutor, aşteptăm în continuare donaţiile dumneavoastră în conturile deschise la HVB Ţiriac Craiova:

CONT lei: RO74 BACX0000003028872000;

CONT EURO: RO47 BACX0000003028872001.

În cazul în care aveţi nevoie de mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi Fundaţia Gazeta de Sud, la tel. 0722.557.507 sau e-mail [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII