27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalImpactul cuvintelor asupra copilului

Impactul cuvintelor asupra copilului

Fiecare părinte îşi iubeşte copilul mai presus de orice pe lume. Doar că, uneori, când suntem nervoşi sau iritaţi, spunem şi ceea ce micuţul n-ar trebui să audă niciodată. Analog, în situaţiile fericite, o laudă spusă în momentul oportun poate să-l ajute în mod decisiv pe prichindel să aibă o părere bună despre sine şi să aibă încredere în sine. Care este, în realitate, impactul cuvintelor?

Bineînţeles că micuţul va face şi boacăne, altminteri nu ar fi copil, cum se spune. Şi este firesc să-l criticaţi, mai ales dacă l-aţi avertizat. Dar oricât aţi fi de furioşi, nu-i spuneţi niciodată „Nu te mai iubesc, pentru că ai fost obraznic!“, ca să dăm numai un exemplu. De asemenea, nu prelungiţi critica, întrucât nu veţi rezolva nimic. Potrivit unor studii efectuate în străinătate, micuţul nu va putea să vă acorde atenţie decât cinci-şase minute, după care creierul său nu mai este în măsură să proceseze toate informaţiile. În schimb, cu siguranţă îi creaţi angoase.

În mod similar, aţi putea avea temeri legate de răsfăţ, în general. Nu cumva este prea mult, nu cumva riscaţi ca micuţul dumneavoastră să fie răzgâiat? Ei bine, nu este deloc obligatoriu să se întâmple astfel. În primul rând, trebuie să vă respectaţi copilul (astfel se pun bazele respectului de sine) şi să scoateţi în evidenţă în egală măsură realizările şi micile sale eşecuri. Numai în felul acesta va învăţa să se aprecieze şi să ştie de ce este capabil.

Pentru că tot vorbim de respect de sine, nu încurajaţi niciodată competiţia între fraţi. Contrar unei prejudecăţi destul de larg răspândite, nu veţi reuşi să-i stimulaţi, ci, în cazul cel mai rău, să-i stârniţi unul împotriva celuilalt. Fraţii nu trebuie să se afle niciodată, în nici o circumstanţă, de părţi opuse ale baricadei, pentru că ei sunt o echipă şi aşa trebuie să rămână.

Copiii trebuie să aibă întotdeauna la dispoziţie cel puţin două variante din care să poată alege; încurajaţi-l pe cel mic să-şi facă prieteni cât mai mulţi. Nu vorbiţi niciodată în termeni depreciativi despre aceştia din urmă în prezenţa copilului; dacă vi se pare că ei nu reprezintă un anturaj optim, procedaţi în aşa fel încât să evitaţi întâlnirea micuţului cu ei.

www.eva.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS