30.9 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024

Canicula, un chin

Canicula din ultimele zile are efecte negative asupra sănătăţii cetăţenilor. Chiar şi cei care se internează în spital suferă din cauza căldurii. În saloane se înregistrează temperaturi destul de ridicate, iar pacienţii îşi iau măsuri de protecţie: cearşafuri în geam şi foarte multe lichide.

Canicula din ultimele zile, care a chinuit locuitorii judeţului Gorj, a băgat în spital foarte mulţi copii. La Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Târgu Jiu sunt internaţi peste 60 de micuţi, care suferă de tulburări digestive, diaree, toxiinfecţii alimentare. „Copiii fac parte din categoria cea mai afectată de temperaturile foarte ridicate. Când este foarte cald, părinţii trebuie să-şi ţină micuţii în casă, feriţi de soare. Să le dea să consume lichide, ceaiuri şi apă, sucuri naturale de fructe. Din cauza căldurii pot apărea şi complicaţii, nu este de glumit cu această problemă“, a declarat Dumitru Butulescu, medicul-şef al Secţiei de pediatrie.

„Îl scot pe cel mic afară când este răcoare, dar sunt părinţi care pierd din vedere unele lucruri“, a spus Mihaela Ciobanu, tânără mămică din Târgu Jiu. „Perdelele stau tot timpul trase la geam, jaluzelele la fel. Facem ce putem să ne ferim de căldură, dar este greu. Transpirăm, cred că toţi suferim într-un fel sau altul din cauza caniculei“, a afirmat Elena Maria, din Târgu Jiu.

 

Doar trei aparate de aer condiţionat

 

Spitalul Judeţean Târgu Jiu a primit ieri o avertizare de la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Gorj potrivit căreia conducerea unităţii medicale trebuie să achiziţioneze cât mai repede aparate de aer condiţionat. „La temperaturi de peste 38 de grade este nevoie de aer condiţionat. Am achiziţionat pentru camera de gardă şi unităţile de primiri urgenţe trei aparate de aer condiţionat pe care le vom monta mâine (azi – n.r.). Este foarte greu pentru toată lumea: şi pentru medici, şi pentru pacienţi. Şi la noi este aceeaşi situaţie ca în ţară. Foarte mulţi bolnavi, căldură mare, chin, dar asta este vremea, nu prea avem ce face. Încercăm să le uşurăm viaţa şi statul în spital“, a declarat medicul Constantin Pălivan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu Jiu. De asemenea, altă măsură anti-caniculă a fost luată de conducerea acestei unităţi medicale: programul personalului care lucrează la calculator foarte mult, care stă în birouri mici, a fost scurtat. Toate sălile de operaţie din Spitalul Judeţean sunt dotate cu aparate de aer condiţionat, iar în saloane această problemă nu a fost încă rezolvată din lipsa fondurilor.

Saloane-saună

 

Saloanele Spitalului Judeţean seamănă cu nişte saune, în care mulţi pacienţi suferă din cauza căldurii. Aproximativ toate secţiile unităţii medicale se confruntă cu această problemă, dar cel mai mult au de suferit copiii. „Este greu, punem în geam câte un cearşaf sau ziare. Copilului îi pun prosoape ude la cap, că se plânge de căldură. Consumăm foarte multă apă plată şi minerală. Şi în apartament este la fel de cald. Aici este rău că suntem şi mulţi în salon, toate paturile sunt ocupate“, a spus una dintre pacientele Secţiei boli interne. Cu toate acestea, mulţi părinţi spun că primesc o foarte bună îngrijire la spital şi nu pot risca să-şi ţină micuţii acasă. Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii medicale din Târgu Jiu, în saloane nu există aer condiţionat: „Singura măsură care se poate lua împotriva caniculei sunt perdelele sau cearşafurile din geamuri. Le mai udă pacienţii, să se mai răcorească aerul din saloane. Mai ies la plimbare în parcul spitalului, fiecare încearcă să scape cumva de temperaturile astea chinuitoare. Este greu pentru pacienţi, dar asta este situaţia“.

 

Din ce în ce mai multe cazuri de lipotimii

 

Canicula le dă bătăi de cap medicilor de la Serviciul de Ambulanţă Gorj care au din ce în ce mai multe solicitări. Un bucureştean de 78 de ani a leşinat la Târgu Jiu, pe stradă, din cauza căldurii. Bătrânul era cardiac şi a ieşit marţi seară la plimbare pe Calea Bucureşti, i s-a făcut rău, dar a primit imediat îngrijiri medicale de la un echipaj al ambulanţei. Bătrânul a fost apoi internat la Secţia cardiologie, unde medicii l-au ţinut sub observaţie. Staţia Judeţeană de Ambulanţă a înregistrat în ultimele zile o creştere a solicitărilor la cazurile de lipotimii şi leşinuri din cauza temperaturilor foarte ridicate. Cadrele medicale spun că persoanele în vârstă, cardiace, dar şi copiii, care nu se protejează întotdeauna de caniculă, sunt predispuşi la îmbolnăviri. Temperaturile înregistrate ieri în judeţul Gorj au fost de aproape 40 de grade Celsius la umbră.

În ultima vreme, la camerele de gardă ale unităţilor medicale din municipiul Târgu Jiu s-au prezentat foarte multe persoane. O parte dintre acestea au avut probleme de sănătate din cauza caniculei. „La Unitatea de Primiri Urgenţe, pe 16 şi 17 iulie s-au prezentat 157 de persoane, iar la camerele de gardă încă 130. Sunt multe situaţiile în care canicula face ravagii, unele boli sunt reactivate de temperaturile foarte ridicate, iar oamenii nu înţeleg să stea acasă sau la locuri umbroase şi răcoroase ca să nu leşine“, a declarat Constantin Pălivan.

 

984 – linia telefonică de urgenţă

 

Poliţiştii comunitari pot fi apelaţi la numărul de telefon 984 de persoanele din Târgu Jiu care au probleme cu căldura şi aprovizionarea cu produse alimentare sau apă. Primăria Târgu Jiu a luat decizia ca la 984 să se înregistreze toate solicitările. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, Constantin Creţan, a spus că „persoanele singure aflate în dificultate pot solicita sprijin pentru a le fi cumpărate alimente de strictă necesitate sau apă îmbuteliată. Persoanele respective trebuie să plătească produsele pe care le solicită, întrucât primăria nu face altceva decât să îi folosească pe poliţiştii comunitari pe post de curieri“.

Comunitarii pot onora solicitările primite prin 984, municipalitatea avertizându-i pe vârstnici să fie foarte atenţi cu cine intră în contact pentru că pot să apară şi cazuri în care unii escroci vor să profite de pe urma acestei situaţii. Persoanele aflate în trafic pot folosi pentru revigorare spaţiile care dispun de aer condiţionat şi punctele cu apă amplasate în Zona Romarta, Piaţa Centrală şi Piaţa 9 Mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS