14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPartea nevazuta a succesului

Partea nevazuta a succesului

Luni intregi de munca. Emotii ce tind sa rabufneasca. Tremur de mâini si de picioare. Aceasta este atmosfera unei repetitii de dinainte de premiera sau de dinaintea unui spectacol.


Un spectacol deosebit, un succes aproape previzibil. De fapt, ore intregi de munca, emotii acumulate pe parcursul unor luni intregi. Un corp uneori mult prea obosit pentru a mai raspunde comenzilor dictate de „unitatea centrala“. Stari absolut normale.


O noua premiera, un nou succes


O sala obisnuita, ce ne duce cu gândul la salile de sport unde ne chinuiam deunazi sa facem tot felul de exercitii la extenuantele ore de educatie fizica, este locul in care astazi se desfasoara repetitiile grupului de dansatori ai Ansamblului Folcloric „Maria Tanase“. Peretii camerei stiu fiecare miscare de dans, gresita sau buna, fiecare dojana primita din partea coregrafului, fiecare emotie ce izvoraste din trupurile dansatorilor profesionisti. Aici s-au pus bazele celor mai reusite coregrafii. Tot in acest loc au aparut si primele lacrimi, nascute din neputinta de a realiza perfectiunea, ce avea sa vina totusi o data cu ultima repetitie. Cea de dinainte de marea confruntare cu publicul. De fapt, o munca titanica, pentru ca fiecare amanut trebuie bine lucrat, pentru ca el, publicul, sa se poata bucura de un spectacol desavârsit. Asa ca adunarea suna in fiecare zi la ora noua. Dansatorii se imbraca de repetitii. Fiecare isi ocupa locul sau, in asteptarea coregrafului, Ionel Garoafa. O data cu intrarea in scena a profesorului, lucrurile pornesc pe fagasul normal. Se repeta coregrafia spectacolului „Din lumea minunata a cântecului si dansului popular“. Un spectacol care a cucerit de la prima intâlnire cu publicul. Nici nu avea cum sa fie atfel, caci nimeni nu mai asistase pâna la acea data la un periplu dansant care a avut ca itinerar zona Olteniei, Transilvaniei, Oasului, Bihorului, Moldovei, Dobrogei. A depasit chiar si granitele tarii ajungând in Germania, Rusia si Ungaria. O calatorie inedita prin lumea dansului popular. Si chiar daca premiera a trecut, munca de la repetitii nu pare sa fi coborât cotele. Se munceste cu aceeasi daruire, cu aceeasi seriozitate, caci daca la marele spectacol s-au mai strecurat ici colo câteva mici greseli, la o viitoare intâlnire cu publicul „rege“, totul trebuie sa fie perfect.


„Un dans ca o poezie“


Se lucreaza atent. Toata lumea incearca sa nu mai paseasca pe tarâmul greselii. Se repeta cu toata seriozitatea. Se prind in hora, se desprind. Si iar se prind. O combinatie de pasi extraordinara. „Un dans ca o poezie“, asa cum le striga de undeva din coltul salii coregraful. Si apoi alt indemn: „Cu dragoste, cu pasiune!“. Si efectul nu intârzie sa apara. Un joc impresionant de pasi de dans. Totul intr-o armonie perfecta, ce nu lasa loc nici celei mai mici erori. Si dintr-o data ritmul se schimba, se aud primele acorduri ale melodiei careia tot ei dansatorii ii dau glas, pentru ca miscarile si pasii sa curga mai alene. Asa ca pe versuri ca „Neica, bob de floare,/Mândru esti sub soare/Mândru si frumos,/Dar si dragastos/ Uite-ti vine mândra/Sa-ti dea apa acuma/Apa de izvor/S-o saruti cu dor/Caci gurita ta/ Apa ar mai bea/Si s-ar satura/De m-ar saruta/Si-ar iesi la joc/ Si-ar juca cu foc/Brâul oltenesc/Drag mi-e sa-l privesc“, pasii se schimba, horele se inchid si se deschid. O montare coregrafica exceptionala. Si dansul se leaga, iar dansatorii parca plutesc. Nimic mai frumos si impresionant. Suitele de dansuri curg precum o muzica linistitoare, placuta.


Peste un deceniu in slujba dansului


Si pentru ca dansul este o muzica a sufletelor, si pentru ca el este si viata lor, a dansatorilor de la Ansamblul Folcloric „Maria Tanase“, aici s-au legat adevarate povesti de dragoste care s-au concretizat in fata altarului.


„Eu si sotia mea ne-am cunoscut si indragostit furati fiind de mirajul dansului, tot astfel cum este cazul si colegilor Chiurtu Margareta si Danut. Se pare ca traditia si puterea dansului nu au pierit, dovada ca alte doua cupluri s-au format aici la noi si urmeaza sa se casatoreasca“, povesteste Ionel Garoafa. Povesti de iubire frumoase, nascute in pasi de dans. Si cum ar putea fi altcumva, când de mai bine de un deceniu si ceva si-au pus viata in sjuba celui mai drag lucru din viata lor: dansul. O pasiune transformata din prea multa dragoste in profesie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS