18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii isi obtin atestate de „parinti“

Craiovenii isi obtin atestate de „parinti“

In societatea actuala, in care este dificil sa gasesti un loc de munca bine platit, meseria de asistent maternal profesionist a devenit o tentatie, prin salariul si sporurile oferite, chiar si pentru cei care au terminat o facultate si, in plus, iubesc copiii.


Intrata de câtiva ani pe piata muncii, meseria de asistent maternal profesionist, care presupune capacitatea de a lua un copil in plasament in propria locuinta, pentru care sa ti se intocmeasca un carnet de munca si sa primesti astfel un salariu lunar, a devenit din ce in ce mai cautata. Dar, ca orice slujba care presupune supravegherea si ingrijirea copiilor, a fost nevoie de introducerea unor noi conditii si reglementari pe care nu oricine le mai poate satisface. Daca pâna in urma cu ceva timp putea urma aceasta meserie orice persoana, indiferent daca absolvise sau nu liceul, acum doar cei cu diploma de liceu, scoala profesionala sau facultate mai pot indeplini meseria de „parinte“ platit. Si cum Doljul este un oras in care numarul copiilor institutionalizati este foarte mare, implicit si numarul asistentilor maternali angajati este in crestere. „In prezent sunt angajati 206 asistenti maternali in Dolj, care au in plasament 352 de copii. In sapte cazuri, asistentii maternali sunt absolventi de studii superioare care au optat pentru aceasta meserie din lipsa altei slujbe sau pur si simplu pentru ca iubesc copiii“, a mentionat seful Serviciului Relatii cu Publicul, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj.


Salariul poate ajunge si la 300 de euro/luna


Ca in orice meserie, remuneratia conteaza. Salariul de incadrare al unui asistent maternal profesionist este cuprins intre 4.370.000 – 5.570.000 de lei vechi, la care se adauga o serie de sporuri, in functie de vechimea in munca a asistentului maternal profesionist, de numarul copiilor pe care ii are in ingrijire si de alte conditii. Astfel, asistentul maternal profesionist poate primi un salariu de merit, care presupune un spor de 15%, apoi sporul pentru vechime in munca. La un copil sanatos primeste un spor de 15%, iar la unul cu handicap 15%, plus 25%. „Avem situatii când un singur asistent maternal are in ingrijire un copil sanatos si unul cu handicap. Pentru amândoi, pe lânga salariul de incadrare primeste si sporuri de 55%, iar in cazul in care are doi copii cu deficiente primeste sporuri in total de 80%. Legea acum chiar incurajeaza si ofera intâietate asistentului maternal profesionist care doreste in timp sa infieze copilul pe care l-a avut in plasament. In judetul Dolj, avem 30 de situatii când copiii au fost adoptati chiar de asistentii maternali profesionisti care i-au ingrijit“, a adaugat Baloiu.


In prezent se afla in lucru modificarea actualelor prevederi privind asistentul maternal profesionist, care, daca va fi adoptata, va aduce restrictii si schimbari majore in ceea ce priveste meseria de asistent maternal profesionist. Intre modificarile propuse se numara si cea care prevede ca atestatul de asistent maternal profesionist sa fie valabil doar doi ani. In plus, asistentii maternali trebuie sa inteleaga foarte bine ca ei urmeaza o slujba ca oricare alta, trebuind sa dovedeasca faptul ca sunt adevarati profesionisti, si sa li se interzica posibilitatea de a adopta copilul avut in plasament.


Conditii obligatorii pentru meseria de asistent maternal profesionist


Cei care doresc sa ajunga asistent maternal profesionist trebuie sa indeplineasca anumite conditii, inainte de a depune cerere la DGASPC Dolj: comportamentul, starea de sanatate si profilul psihologic sa fie potrivite pentru ingrijirea unuia sau mai multor copii; sa aiba capacitate deplina de munca; sa detina o locuinta care acopera necesitatile de preparare a hranei, educatie si igiena, atât a lui, cât si a copiilor aflati in plasament. In plus, obligatoriu pentru a lua in plasament copilul trebuie sa urmeze cursurile de formare profesionala ale directiilor specializate sau ale organizatiilor private, autorizate sa elibereze atestate de asistent maternal. Cursurile dureaza cel putin 60 de ore. In prezent, atestatul de asistent maternal profesionist este valabil trei ani, putându-se prelungi cu inca trei.


Restrictii


Nu puteti fi asistent maternal profesionist daca:


ati suferit o condamnare pentru savârsirea, cu intentie, a unei infractiuni;


ati fost decazut din drepturile parintesti sau v-ati abandonat copilul;


suferiti de boli cronice transmisibile;


detineti deja un loc de munca remunerat, cu contract de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS