18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEcouri dupa Colocviul international de teatru de la Craiova

Ecouri dupa Colocviul international de teatru de la Craiova

Timp de patru zile (16-19 noiembrie) la Craiova, in organizarea Teatrului National „Marin Sorescu“, s-a desfasurat cea de-a doua editie a colocviului cu participare internationala sub genericul „Valori ale teatrului românesc – valori ale teatrului european“. In ultima zi a manifestarii, in sala Consiliului Judetean Dolj, a avut loc o interesanta dezbatere pe teme de cooperare internationala teatrala si sustinerea unor proiecte comune in viitorul apropiat. Au fost prezenti Mikkel Harder Munck-Hansen, regizor si director artistic al Teatrului Regal din Copenhaga, Adrienne Nagy-Darvay, critic si istoric de teatru, selectioner al Festivalurilor de teatru din Budapesta si Gyula, Samuel Wircer-Atzmon, director al Teatrului de limba idis din Tel Aviv, Margarita Mladenova si Ivan Dobcev, codirectori ai Teatrului Sfumato din Sofia, Seyda Akova si Adnan Erbas, directori in cadrul Departamentului de relatii internationale al Teatrului de Stat din Ankara.


Mircea Cornisteanu: „Dorim crearea unei retele de festivaluri Shakespeare“


Directorul teatrului craiovean, Mircea Cornisteanu, doreste crearea unei retele de festivaluri Shakespeare: „Suntem in pragul realizari unei Europe unite, in care, prin teatru, România s-a integrat de multa vreme. Reuniunea de fata este menita strângerii relatiilor dintre teatrele membre ale CTE, dar si ale altor teatre care vor putea in viitor sa faca parte din aceasta retea. Proiectele noastre de viitor sunt modelate de dorinta de cooperare, precum si de bunele rezultate inregistrate pâna acum. Am participat cu succes la proiectul CTE «Teatrele Europei – oglinda a culturilor imigrantilor» si dorim, in parteneriat cu Festivalurile Shakespeare din Gdansk (Polonia) si Gyula (Ungaria), sa punem bazele unei retele de festivaluri Shakespeare. Prima actiune de anvergura din cadrul acestui proiect se va derula incepând de anul viitor, la Craiova, când regizorul Silviu Purcarete va monta o noua piesa din repertoriul shakespearian“.


Margarita Mladenova: „Teatrul National «Marin Sorescu» este cel mai european teatru românesc“


Toti strainii invitati au apreciat amplitudinea europeana a teatrului craiovean. Margarita Mladenova, director al Teatrului Sfumato din Sofia, nu a ezitat sa afirme ca teatrul craiovean este un model demn de urmat: „Credem, in urma a ceea ce am vazut aici la dumneavoastra, ca Teatrul National «Marin Sorescu» este cel mai european teatru românesc, centrat pe o traditie a modernitatii care nu exclude inovatia contemporana.


Despre noi, in câteva cuvinte: acum zece ani am parasit Teatrul National din Sofia si am reluat de la zero o activitate care s-a dovedit a fi absolut necesara in contextul schimbarilor actuale. Suntem un teatru experimental, tot de stat, functionam ca un centru experimental de cercetare teatrala la nivel international. Suntem in contact cu Festivalul de la Avignon, Centrul de Arta Dramatica din Paris, Centrul Meyerhold din Moscova, festivalurile de la Sarajevo, Sankt-Ptersburg etc.


Suntem nomazi, daca vreti, dar viitorul pare sa fie de partea cautatorilor…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS