19.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFestivalul „Elena Teodorini“, invadat de melomani

Festivalul „Elena Teodorini“, invadat de melomani

Cea de-a VIII-a editie a Festivalului „Elena Teodorini“ este in plina efervescenta. Pe 7 octombrie, artistii craioveni au oferit un emotionant spectacol muzical pentru copii, intitulat „Frumoasa din padurea adormita“ (pe muzica lui Marius Teicu), in regia lui Migry Avram Nicolau. De asemenea, aseara s-a jucat celebra opera „Don Pasquale“, de G. Donizetti, in regia artistica a Arabelei Tanase, orchestra si corul liricului fiind sub bagheta faimosului dirijor Leonardo Quadrini din Italia, iar pe 19 octombrie, pe aceeasi scena se va juca „Boccaccio“, de Fr. von Suppé, in regia lui Günther Mayr (Germania), la pupitrul aflându-se maestrul Florian-George Zamfir. Corul „Preludiu“ din Bucuresti va sustine un program cu lucrari valoroase, pe 17 octombrie, si va fi dirijat de maestrul Voicu Enachescu, un nume de prestigiu in arta dirijorala. De la aparitia sa (noiembrie 1972) si pâna in prezent, Corul de Camera „Preludiu“ a avut un traseu ascendent sub aspect valoric, sub bagheta aceluiasi dirijor. Acest cor a avut o contributie insemnata la transmiterea actului artistic pentru publicul meloman din România si din strainatate. In cei 32 de ani de existenta, Corul „Preludiu“ a realizat peste 250 de inregistrari radio si TV si câteva CD-uri. A prezentat peste 1.200 de concerte pe marile scene ale lumii si in România. A efectuat 22 de turnee in 14 tari si a primit numeroase premii si distinctii.


„Repere istorice si contemporaneitate“ este tema colocviului de istoriografie muzicala, ce se va desfasura pe 20 octombrie, incepând cu ora 10.00, la Teatrul Liric „Elena Teodorini“, colocviu la care participa Anca Florea (Bucuresti), Mihai Cosma (Bucuresti), Gheorghe Fabian (secretarul muzical al liricului craiovean), Nicolae Marinescu si directorul teatrului. In ziua urmatoare, festivalul se va incheia cu un spectacol de gala, sub bagheta talentatului dirijor Marius Hristescu.


Corul Teatrului Liric, solicitat in Germania


In perioada 12-17 octombrie, Corul Teatrului Liric „Elena Teodorini“ impreuna cu solistii Marian Somesan (tenor) si Alexandru Petrescu (tenor) din Brasov – sub bagheta dirijorului Vadim Münster – efectueaza un turneu in Germania, la Aschaffenburg, unde vor sustine doua spectacole. De la infiintare si pâna in prezent, corul liricului craiovean a crescut valoric, asa incât se poate afirma ca in momentul de fata a atins cote inalte. De-a lungul timpului, maestrii de cor, precum Paul Draghici, Luca Matei, Alexandru Racu, Adrian Stanache, Constantin Ungureanu, Florian-George Zamfir, Pavel Sopov, au contribuit substantial la evolutia corului prin acumulari de valente vocale, experiente, permanent competitia fiind deschisa. Din 1992, acest cor a facut numeroase turnee exclusiv in tarile Europei Occidentale (Italia, Elvetia, Germania etc.), iar in 2002 a obtinut Premiul I la Festivalul International de Muzica Corala „D. G. Kiriac“, editia XX, Pitesti. Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova, intr-adevar, este o marca mult mai apreciata in tarile civilizate ale Europei decât in propria tara. Poate, pentru ca are si o traditie puternica. La anul se implinesc 150 de ani de când Theodor Theodorini a creat o veritabila dinastie artistica la Craiova, secondat de sotia sa Maria si de cele doua fiice, cântarete cu nume de rezonanta mondiala, Aura si Elena Theodorini. De asemenea, nu trebuie omis ca Teatrul Theodorinilor a fost singurul teatru din România care a avut doua formatii distincte de opereta, conduse de Al. G. P. Marinescu si A. Bobescu, formatii ce cuprindeau primadone, baritoni, solisti, 26 de coriste si coristi, prim-comici etc.


Asadar, este imposibil ca liricul craiovean sa nu intre in istoria muzicii universale. Acesta este deja prezent chiar prin patronul spiritual care-i poarta numele, celebra soprana, Elena Teodorini, prima solista din România care a cântat la Scala din Milano (Italia) si care i-a extaziat pe melomanii italieni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS