29.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinistrul Hardau cere eliminarea spagilor

Ministrul Hardau cere eliminarea spagilor

Senatul Universitatii „Constantin Brâncusi“ (UCB) s-a reunit, la sfârsitul saptamânii trecute, intr-o sedinta care a durat sapte ore si s-a incheiat aproape de miezul noptii, fiind dezbatuta situatia in care se afla in prezent institutia de invatamânt superior din Târgu Jiu.


Situatia in care se afla Universitatea „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu a fost analizata, la sfârsitul saptamânii trecute, in cadrul unei sedinte furtunoase. Doua dintre principalele puncte ale ordinii de zi au fost aprobarea metodologiei de desfasurare a examenului de admitere pentru anul 2006 – 2007 la facultatile universitatii, precum si prezentarea rapoartelor de control realizate de comisiile special desemnate de rectorul Adrian Gorun. Daca metodologia a fost aprobata de Senat, fara prea multe modificari, admiterea urmând sa fie realizata pe baza de dosare, rapoartele de control au iscat discutii aprinse. La inceputul anului trecut, la putin timp dupa ce a fost instalat in functie, rectorul Gorun a dispus verificarea situatiei facultatilor din universitate. Din comisia de control la o facultate nu puteau sa faca parte cadre didactice care predau la facultatea verificata.


Mesaj din partea ministrului educatiei


Inainte de prezentarea rapoartelor, rectorul Adrian Gorun le-a transmis membrilor Senatului UCB un mesaj din partea ministrului educatiei si cercetarii, Mihail Hardau. Acesta a solicitat ca aceia care se ocupa de managementul facultatilor sa faca demersuri pentru a stopa practicile care presupun perceperea de onorarii studentilor sau strângerea de bani pentru profesorii care fac parte din comisiile de examinare, la licenta. Citirea rapoartelor a mai fost precedata si de anuntarea unei informatii, conform careia fostul rector Emil Moroianu, cercetat penal in dosarul inmatricularilor de la Facultatea de Stiinte Economice, a cheltuit in ultima perioada de mandat peste un miliard de lei pentru deplasari in strainatate.


97.000.000 de lei, prima pentru Caruntu


Verificarile la Facultatea de Stiinte Economice au vizat perioada 2003 – 2006, descoperindu-se ca fostul decan Constantin Caruntu s-a implicat in transferul de studenti de la IDD la zi, fara a exista o aprobare prealabila din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Caruntu este acuzat ca in anul universitar 2005 – 2006 a inmatriculat in mod ilegal 600 de studenti. De altfel, procurorii au si deschis un dosar penal pe numele lui Caruntu. Tot din rapoartele de control a rezultat ca peste zece profesori de la Stiinte Economice aveau la un moment dat salarii de 150.000.000 de lei vechi fiecare si un numar record de norme didactice, imposibil de realizat. In mod inexplicabil, orarele dupa care au fost pontati profesorii nu se mai gasesc pe niciunde, nimeni nestiind unde au disparut. O alta situatie vizeaza primele pe care le-au incasat o parte dintre cadrele facultatii. In top s-a aflat decanul Caruntu cu o prima de 97.000.000 de lei, urmat de Adina Neamtu cu 60.000.000 de lei, Dorel Chiritescu cu 50.000.000 de lei, precum si profesoarele Mariana si Cecilia Vaduva, cu câte 35.000.000 de lei vechi.


Fara autorizatie


Cele mai multe abateri au fost constatate la Colegiul de Institutori, condus de Gheorghe Caralicea Marculescu. Potrivit comisiei, colegiul a functionat fara a avea autorizatie din partea Comisiei Nationale de Acreditare si Evaluare Academica, nefiind emisa nici o hotarâre de guvern care sa certifice acest lucru. Intre neregulile constatate pot fi enumerate: note anulate, dar descarcate in registrul matricol, cataloage neincheiate, absente in creion, note echivalate, trecute cu creionul, note puse de directorul Caralicea, desi acesta nu avea calitatea de a face acest lucru. In anul 2001, au fost inmatriculati in anul al II-lea de studii 88 de studenti de la alte facultati cu specializari neacreditate.


Prime mai mici


La Departamentul de Psihopedagogie a fost descoperit un cursant care fusese inmatriculat de doua ori. De asemenea, lipsesc foi din cataloage sau nu exista cataloage. In ceea ce priveste primele, directorul Caralicea si adjunctul acestuia Vasile Lupulescu nu au dus lipsa. Cele mai multe si le-au acordat in anul 2001, respectiv in lunile ianuarie, aprilie, iulie, august si septembrie. Primele au variat intre 5 si 8,5 milioane de lei vechi. Gheorghe Caralicea Marculescu este cercetat de Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj pentru inselaciune in forma calificata si continuata, instigare la fals intelectual si participare improprie la uz de fals. Potrivit anchetatorilor, fostul director al Colegiului Pedagogic a eliberat ilegal 70 de certificate de psihopedagogie folosite ulterior de beneficiari pentru a se titulariza in invatamânt.


Morega este oficial decan


Dan Ilie Morega este noul decan al Facultatii de Stiinte Economice. Fiind incompatibil, intrucât detine si o functie politica, Morega trebuie totusi sa opteze, in termen legal, pentru una dintre cele doua functii. Singura posibilitate ca Morega sa ramâna si decan, si sef al PNL Gorj este modificarea Cartei UCB

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS