13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFratii Mihailescu au fost arestati

Fratii Mihailescu au fost arestati

Tribunalul Bucuresti a dispus cercetarea lor in stare de arest preventiv pentru spalarea banilor proveniti din rambursari ilegale de TVA si evaziune fiscala.


Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut publice ieri acuzatiile care le-au fost aduse fratilor Mihailescu si celorlalti trei doljeni cercetati in acelasi dosar, toti cinci ridicati de jandarmi si politistii de la Crima Organizata in cursul zilei de luni.


Potrivit unui comunicat de presa remis de Parchetul General, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus luni punerea in miscare a actiunii penale fata de fratii Nicolae si Ion Eugen Mihailescu, precum si fata de Dan Stoica, Vasile David si Stela Baietica, sub aspectul savârsirii infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savârsirii de infractiuni. Oamenii legii au stabilit ca toti cei cinci au cauzat in perioada 2001 – 2002 un prejudiciu total de aproximativ 300 de miliarde de lei la bugetul statului, prin societatile administrate sau controlate de acestia derulându-se o serie de tranzactii comerciale fictive.


Anchetatorii au stabilit, de asemenea, ca inculpatii s-au constituit intr-un grup infractional organizat al carui scop era spalarea banilor proveniti din savârsirea unor fapte penale, constând in rambursari ilegale de TVA si inregistrarea in documentele contabile a unor cheltuieli ce nu aveau la baza operatiuni reale, astfel incât sa poata fi diminuata baza impozabila.


Rambursari de TVA pe baza de documente false


Conform anchetatorilor, Dan Stoica a inregistrat in mod nelegal in perioada amintita 57 de facturi fiscale, cuprinzând date false, a caror valoare este de aproximativ 120 de miliarde de lei, facturi care atestau in mod nereal ca societatea administrata de el ar fi achizitionat mai multe produse de la o firma din Bucuresti.


Conform probelor, achizitiile au fost platite in numerar, folosindu-se chitante fiscale ce depasesc, fiecare, echivalentul a 500 de milioane de lei. Motivul pentru care s-a apelat la aceasta modalitate de achitare a preturilor tinea de faptul ca plata in numerar prin chitante fiscale nu permite organelor de urmarire penala sa constate daca banii respectivi au intrat intr-adevar in posesia vânzatorului.


De retinut faptul ca singurele societati „furnizoare“ de documente justificative in acest sens apartin fratilor Mihailescu, fiind insa administrate de Dan Stoica. Pe baza tranzactiilor efectuate in acest mod, societatile apartinând fratilor Mihailescu au solicitat si obtinut, ulterior, rambursari ilegale de TVA de aproximativ 200 de miliarde de lei.


Afaceri cu firme-fantoma


In realizarea circuitului comercial nelegal, fratii Mihailescu si „mâna dreapta“ a lor, Dan Stoica, au apelat la ajutorul Stelei Baietica si al lui Vasile David in vederea inregistrarii in contabilitatea firmelor pe care le administrau a unor facturi fiscale emise de o societate-fantoma din Bucuresti.


Practic, intre societatile angrenate in activitatea infractionala s-a realizat un circuit comercial si financiar justificat prin facturi si chitante fiscale false, având drept scop obtinerea ilegala de rambursari de TVA si inregistrarea unor cheltuieli nereale care au condus implicit la modificarea bazei de impozitare.


Procurorii considera ca din rulajele conturilor apartinând societatilor implicate in circuitul infractional rezulta ca acestea nu au detinut niciodata in banci suma de aproximativ 400 de miliarde de lei – care, scriptic, ar fi fost achitata pentru bunurile achizitionate de la firme-fantoma, iar, in ceea ce-i priveste pe Nicu si Eugen Mihailescu, in conturile lor nu se regasesc sumele necesare creditarii fictive a unei societati cu aproximativ 200 de miliarde de lei, asa cum in mod fals s-a inregistrat in documentele contabile.


Arestati preventiv


Procurorii au dispus luni, pe baza de ordonanta, retinerea pentru 24 de ore fata de Nicu si Eugen Mihailescu si fata de Dan Stoica, precum si obligarea de a nu parasi tara pentru Vasile David si Stela Baietica.


Ieri, procurorii DIICOT au propus Tribunalului Bucuresti emiterea unor mandate de arestare preventiva, pe o perioada de 29 de zile, pentru fratii Mihailescu si pentru Dan Stoica. Judecatorii au dat curs propunerii, dispunând arestarea celor trei pentru 29 de zile. Nicu si Eugen Mihailescu, precum si Dan Stoica au contestat decizia tribunalului vizând arestarea lor preventiva. Recursul va fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti in termen de trei zile.


Metoda Mihailescu


Astfel cum este descris de procurori, sistemul de obtinere a returnarilor ilegale de TVA si al spalarii banilor obtinuti de fratii Mihailescu este mult mai rudimentar decât cel aplicat de Genica Boerica. Acesta isi crease propriul „imperiu“ de firme-fantoma, cu asociati-fantoma, pentru a putea fi mult mai greu depistat. In comparatie cu acesta, Mihailestii au actionat „la vedere“, folosindu-si propriile firme. Apoi, in cazul lui Genica a existat un sistem foarte elaborat de spalare a banilor prin trecerea lor prin mai multe firme si conturi, urmata de externalizarea lor catre banci din toate colturile lumii. Nici in aceasta privinta Mihailestii nu au excelat, limitându-se la tranzactii fictive cu bani lichizi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII