30.9 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoerica, 66 milioane USD in 8 luni

Boerica, 66 milioane USD in 8 luni

Reprezentanti ai Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza“, ai Serviciului pentru Combaterea Spalarii Banilor si oameni de afaceri au analizat, in urma cu doua zile, modalitatile prin care se pot elimina matrapazlâcurile care afecteaza mediul de afaceri. „Criminalitatea economico-financiara distorsioneaza mediul de afaceri prin atingerea grava adusa concurentei loiale si este intim asociata cu coruptia (…). Unul dintre dusmanii celor care doresc sa combata acest fenomen este mentalitatea ca fraierii sunt cei care platesc, iar smecherii reusesc sa gaseasca portite de scapare“, a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Stefan D. Popa, la deschiderea simpozionului privind combaterea ilegalitatilor economice. La manifestarea cu tema „Combaterea criminalitatii economico-financiare, prioritate pentru realizarea unui mediu de afaceri sanatos“ s-a incercat gasirea unor modalitati de colaborare eficiente pentru impiedicarea ilegalitatilor. „Criminalitatea economico-financiara nu este un fenomen specific societatii românesti, ci o consecinta nedorita a globalizarii economiei. Esentiala este identificarea marilor criminali, a celor care spala bani, utilizeaza firme-fantoma sau recurg la paradisuri fiscale pentru a eluda plata taxelor vamale. Responsabilitatea de combatere a fenomenului revine atât organismelor de stat, cât si mediului de afaceri, care trebuie sa se autoprotejeze“, a declarat chestorul Costica Voicu, rectorul Academiei de Politie. Si Constantin Bolbosan, seful Serviciului pentru Combaterea Spalarii Banilor din cadrul Directiei de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare, a pus accentul tot pe firmele-fantoma care ridica mari probleme si prin care se fac importuri, cu marfa subevaluata. „In complicitate cu operatorii vamali sau cu functionarii publici reusesc sa spele sume imense de bani. Datorita legislatiei mult prea permisive, retelele specializate retrag zilnic din bancile bucurestene milioane de dolari cash, pentru a fi folositi, chipurile, la achizitia de produse agricole sau animale. Majoritatea acestor firme provin din domeniul constructiilor, publicitatii, comertului, al televiziunii si comunicatiilor prin cablu“, a mentionat Bolbosan.


România se afla intr-o zona de mare instabilitate


Restituirea TVA-ului, care face obiectul unor inginerii financiare paguboase pentru statul român (Genica Boerica, care a reusit in opt luni sa recupereze ilicit TVA in valoare de 66 milioane USD) ca si achizitiile publice, documentele cu regim special, folosirea instrumentelor de plata false sau cesionarea fictiva a partilor sociale, au fost si ele amintite la simpozion.


„Fara un climat onest si sigur, noi nu putem face afacerile care creeaza locuri de munca si aduc bogatie intregii societati. Comerciantii au ca suprema valoare credibilitatea, increderea intr-un partener cu care sa poti incheia contracte fara a te teme ca intri pe mâna unui escroc (…)“, a adaugat presedintele CCIB, Stefan D. Popa.


In interventia sa, prof. dr. Costica Voicu a mai spus ca este greu de cuantificat magnitudinea fenomenului de crima economico-financiara (…) mai ales „atunci când te afli in fata a trei seturi de cifre: ale politiei, procuraturii si ale justitiei, cu diferente enorme intre ele. România se afla inca intr-o zona de mare instabilitate, nu datorita lipsei legislatiei sau a institutiilor abilitate, ci a lipsei de actiuni eficiente“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS