22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalIstoria Medicinei din Craiova, aruncata la gunoi

Istoria Medicinei din Craiova, aruncata la gunoi

Toate obiectele din fostul Muzeu de Istorie a Medicinei „Victor Gomoiu“ din Craiova, multe dintre ele de mare valoare istorica, dar si artistica, sunt depozitate, in prezent, la gramada, intr-o cladire de la marginea municipiului Târgu Jiu, care apartine Universitatii „Constantin Brâncusi“.


In „Casa Agronomului“ din cartierul Dragoeni, de la marginea municipiului Târgu Jiu, sunt depozitate piese de mobilier, mii de volume de medicina, unele foarte vechi, aparatura medicala, sculpturi reprezentând busturi ale multor personalitati din diferite domenii, tablouri, precum si numeroase alte obiecte. Toate acestea au apartinut cândva Muzeului de Istorie a Medicinei din Craiova, institutie subordonata Universitatii de Medicina si Farmacie. Muzeul din Craiova s-a desfiintat in 1997, dupa retrocedarea sediului. Fiindca autoritatile nu au pus la dispozitie alt spatiu pentru functionarea in continuare a muzeului, exponatele, inclusiv rafturile, au fost transferate, in urma cu aproximativ patru ani, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, dar si de la Fundatia „Victor Gomoiu“, condusa de prof. dr. Mihail Schiau, la Universitatea „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu, fiind depozitate intr-o cladire in care a functionat, de-a lungul timpului, judecatoria municipiului si diverse servicii agricole. Obiectele au fost aduse la Târgu Jiu pentru ca profesorul Mihail Schiau, cel care s-a ocupat de Muzeul de Istorie a Medicinei din Craiova, este legat sufleteste de judetul Gorj, fiind originar din localitatea Gavanesti. Alt argument pentru aducerea exponatelor la Târgu Jiu a fost acela ca in cadrul Universitatii „Constantin Brâncusi“ era atunci prevazut sa ia fiinta o facultate de medicina, dar acest proiect nu s-a realizat nici pâna in prezent.


Bustul lui Victor Gomoiu, vandalizat


Toate piesele din fostul muzeu se gasesc in niste sali de la etajele I si II ale cladirii din cartierul Dragoeni, cunoscuta sub denumirea de Casa Agronomului. In holul de la intrare se afla bustul din bronz al lui Victor Gomoiu. In dreptul inimii, cineva a desenat cu vopsea alba o inimioara strapunsa de o sageata sub care scrie „Love you“. „Nu stim cine a facut asta. Studentii sau muncitorii“, a spus administratorul cladirii.


Cozorocul chipiului generalului Davila, o copie dupa o lucrare a lui Brâncusi, este distrus, din acesta mai ramânând doar o sârma.


Universitatea din Târgu Jiu a reusit sa obtina, in urma unei sponsorizari din partea unei societati din judet, fondurile necesare amenajarii etajului I al Casei Agronomului care va fi destinat muzeului. In prezent, cladirea este un santier, iar piesele sunt asezate la gramada. Intr-o sala sunt depozitate mii de volume de medicina, unele dintre ele din anii 1800.


Conducerea Universitatii spera ca lucrarile se vor finaliza pâna la vara, iar Muzeul de Istorie a Medicinei din Târgu Jiu va putea fi inaugurat.


24 de tablouri care au facut parte din colectia Muzeului din Craiova se afla in custodie la Muzeul Judetean Gorj. „Unele picturi sunt deosebit de valoroase. Fac parte din Scoala Flamanda, din secolul al XVII-lea, si din Scoala Italiana, secolele XVII-XVIII. De exemplu, intr-un tablou sunt reprezentati Antoniu si Cleopatra. Ramele sunt degradate. Am organizat si o expozitie cu lucrarile donate“, a precizat Ion Marinoiu, directorul Muzeului Judetean Gorj.


Exponatele muzeului au fost aruncate in strada


Profesorul Mihail Schiau, de 82 de ani, isi aminteste ca in anul 1997, când sediul Muzeului din Craiova a fost retrocedat mostenitorilor fostilor proprietari, toate exponatele au fost scoase in strada, iar autoritatile nu l-au ajutat cu nimic: „Au fost pur si simplu aruncate in strada. A trebuit sa le iau cu soldatii si sa le depozitez in niste spatii improvizate in Gradina de Plante Medicinale si in cantina Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova. Nimeni nu mi-a dat nici o mâna de ajutor. Nici primaria, nici prefectura si nici Universitatea nu s-au implicat in gasirea unui spatiu pentru functionarea muzeului, asa ca am fost nevoit sa donez piesele Universitatii din Târgu Jiu, care a pus un spatiu la dispozitie“.


Boerica, proprietar de muzeu


Fostul sediu al Muzeului de Istorie a Medicinei, situat pe Calea Unirii, a fost vândut, la putin timp dupa ce a fost retrocedat, lui Genica Boerica, devenind resedinta acestuia. Lucrarile de reparatie si modernizare au inceput imediat, iar cladirea a devenit un adevarat palat, fiind supranumita „Micul Versailles“.


Resedinta lui Boerica, evaluata la 50 de miliarde de lei, a fost pusa sub sechestru de catre procurori, ca masura asiguratorie in dosarul in care afaceristul doljean este cercetat pentru evaziune fiscala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS