16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIliescu si Nastase, politica strutului

Iliescu si Nastase, politica strutului

Vechea guvernare stia inca de la preluarea mandatului despre existenta anumitor „cercuri de interese“, dupa cum reiese din rapoartele Serviciului Român de Informatii din anii 2000 – 2004, la Capitolul „Vulnerabilitati si riscuri pe dimensiunea economica“.


S-a schimbat conducerea tarii, iar seful statului a atras atentia, printre altele, ca sunt de netolerat „clanurile mafiote“ si „grupurile de interese“ care au devalizat importante sectoare din economie.


In unele cazuri s-a rezolvat ceva, in altele nu…


Rezultatele activitatii de investigare desfasurate de SRI referitoare la „obstructionarea activitatii unor institutii ale statului ori deturnarea acesteia in sensuri neconforme cu interesul general, ca urmare a agregarii si consolidarii unor grupuri de interese, dispunând de conexiuni in mediile de decizie“, au fost transmise, in fiecare an, cuplului Iliescu – Nastase.


Ca si in raportul din 2003, cele mai grave abateri au fost induse de interferenta unor interese personale sau de grup in derularea actului administrativ, precum si in alte activitati legate de autoritatea publica.


Au fost identificate situatii in care factori de decizie din administratia publica centrala si locala au utilizat abuziv prerogativele functiei detinute pentru aplicarea discriminatorie a cadrului normativ ori initierea unor reglementari destinate promovarii unor interese oneroase.


De asemenea, au fost cazuri in care grupurile identificate au acordat nejustificat facilitati, esalonari si scutiri la plata taxelor si impozitelor, dar mai ales organizarea de licitatii trucate pentru atribuirea unor lucrari si/sau servicii de interes public.


Deturnarea fondurilor disponibile in beneficiu personal sau al unor grupuri de interese agregate la nivel central/local, inclusiv in cadrul unor proiecte si programe cu finantare (nerambursabila) externa, prin acte ilicite sau incheierea de contracte dezavantajoase comunitatii si gestionarea frauduloasa a patrimoniului public, materializata in subevaluarea preturilor unor terenuri si imobile scoase la vânzare ori trecerea abuziva a acestora din domeniul public in cel privat, concesionarea ilegala ori dezavantajoasa a unor spatii comerciale si/sau terenuri etc. au fost alte aspecte care au facut obiectul informarilor remise cuplului Iliescu – Nastase.


Informari au fost trimise si in cazul utilizarii informatiilor, „in virtutea atributiilor de serviciu“, pentru satisfacerea unor interese personale sau de grup, eliberarea de titluri de proprietate unor persoane neindreptatite sau distrugerea documentelor ce atesta astfel de drepturi (cartile funciare) pentru a favoriza comiterea de ilegalitati.


Societatile miniere, devalizate cu „avizul“ sindicalistilor


Atribuirea contractelor de investitii si intretinere a exploatarilor miniere, respectiv a celor de aprovizionare, unor firme agreate de factorii de conducere ai unitatilor miniere – uneori in complicitate cu lideri sindicali – a produs prejudicii semnificative bugetelor societatilor de profil.


„Interpunerea intereselor personale si/sau de grup in gestionarea retelelor de distributie a gazelor naturale, coroborata cu deficientele manifestate in exercitarea atributiilor de supraveghere si control al derularii unor proiecte investitionale in sistem de parteneriat public-privat, s-a repercutat nu doar in planul securitatii in exploatare si eficientei activitatii, ci si asupra perspectivelor de integrare a tarii noastre in marile infrastructuri europene de transport al resurselor petrogazeifere“, se mai arata in Raportul SRI din 2004.


Or, asupra acestui lucru atragea atentia Basescu la sedinta de bilant a IGPR de pe 9 ianuarie 2006. Cerând politiei române „sa-si stabileasca prioritatile de actiune in lupta impotriva coruptiei“, mai ales in ceea ce priveste „mentinerea unei administratii curate“, seful statului a amintit ca, in vara anului trecut, vorbea despre existenta „unor grupuri de interese in jurul Ministerului Industriilor“. Afirmatia era facuta in contextul cresterii accentuate a pretului gazelor.


Proiecte de reabilitare, incredintate pe criterii clientelare


In ceea ce priveste modernizarea si dezvoltarea infrastructurii, SRI aminteste, ca si „in precedentul raport de activitate al Serviciului“, perpetuarea deficientelor in implementarea proiectelor de reabilitare, asociate indeosebi practicilor ilegale in atribuirea si executarea contractelor in domeniu.


Oare mai trebuie amintit de lucrarile de indiguire si de ancheta PNA-ului asupra societatii Aquaproiect sau de reabilitarea de mântuiala a unui drum national de catre societatea Italstrade?!


SRI spune ca procesul de modernizare a infrastructurii a fost afectat de incredintarea, pe criterii clientelare, a unor proiecte investitionale de anvergura, in conditii dezavantajoase pentru beneficiari, ori conditionarea atribuirii contractului de subcontractare a unor lucrari catre firme agreate. Alteori, procesul de modernizare a fost afectat de acceptarea, uneori interesata, de catre factorii abilitati a unor derogari de la parametrii de calitate prevazuti in caietele de sarcini, decalari ale termenelor de executie, suplimentari nesustinute tehnic ale costurilor de executie a lucrarilor ori efectuarea anticipata a unor plati, dar si de lipsa de preocupare a celor responsabili pentru solutionarea problemelor juridice, indeosebi cele asociate statutului unor terenuri, care au grevat asupra demararii/derularii unor investitii (precum parcurile industriale).


Lacunele contractelor de privatizare


Au continuat actiunile unor grupuri de interese vizând obtinerea de pozitii dominante pe anumite piete, prin preluarea directa sau prin intermediari a unor societati cu profil unic si influentarea deciziilor strategice in domeniu (n.n. – concentrari economice fiind, deja, realizate in sectoare precum productia de tabla, aluminiu, cupru, ciment, celuloza si hârtie, produse clorosodice, farmaceutice, industrializarea lemnului, siderurgie si metalurgie).


Pe de alta parte, profitând de lacunele contractelor de privatizare a unor societati, unii dintre noii actionari majoritari au tergiversat indeplinirea obligatiilor investitionale asumate la preluarea pachetelor de actiuni.


De asemenea, au fost semnalate deficiente in implementarea unor programe cu finantare comunitara, respectiv in administrarea ariilor naturale protejate la nivel national si mondial (in special a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii), precum si a fondului forestier si cinegetic (in contextul aplicarii defectuoase a Legii 1/2000 si exploatarii abuzive a resurselor disponibile).


Si aici in unele cazuri s-a facut ceva (spre exemplu patru contracte de concesionare din Delta Dunarii au fost reziliate), in altele nu (privatizarea Sidex Galati). La capitolul privatizari ilegale, dosarul ARO este unul dintre cele atacate de actuala guvernare. Atunci când acest dosar a fost luat la puricat, anchetatorii au constatat ca reprezentantii statului au vândut ARO unei firme care a pus in dosarul de privatizare documente false. Evident, la vremea respectiva nimeni nu a verificat veridicitatea actelor.


Ultima referire a lui Traian Basescu fata de privatizarile defectuoase a fost facuta la bilantul MAI din 1 februarie. „De prea multe ori mafia a ajuns pe masa guvernului“, a afirmat atunci Basescu, amintind de existenta unor „favoruri economice“ printre acte normative emise de guvern. El a sustinut ca astfel de acte au fost adoptate de parlament si promulgate de presedintele tarii.


Doua zile mai târziu, la 3 februarie, Basescu declara ca nu face nominalizari când vorbeste despre grupuri de interese nelegitime, deoarece presa ar spune ca da dispozitii justitiei si a precizat ca va continua sa semnaleze „fenomene“. Argumentul decisiv este, in opinia presedintelui, forta statului român de a demonstra ca nu se mai lasa pacalit.


Returnarile ilegale de TVA


Colectarea veniturilor de la bugetul de stat a fost limitata de activitatile de criminalitate economico-financiara. In acest context, cele mai severe repercusiuni au fost sustragerile de la plata integrala sau partiala a taxelor si impozitelor datorate, a unor societati comerciale autohtone si straine, respectiv de practicile evazioniste asociate operatiunilor de contrabanda cu marfuri puternic accizate (in special tigarete, cafea, bauturi si produse petroliere) ori activitatilor fictive de export (derulate in scopul obtinerii returnarii ilegale a TVA).


Proliferarea acestor activitati a fost favorizata de punerea in dependenta si cointeresarea materiala a unor functionari cu putere de decizie sau cu atributii de control din cadrul administratiei centrale sau locale, care au dezvoltat veritabile circuite relationale destinate nu doar protejarii grupului lor de interese, ci si asigurarii unui mecanism de promovare pe criterii clientelare a functionarilor publici implicati.


Cazurile de evaziune fiscala din anii 2002-2004 incep sa iasa la iveala abia in 2005 si nu e vorba doar de celebrul Genica Boerica…


„Sistem de politie care protejeaza infractori“


Inca de la instituirea sa in functie, presedintele Traian Basescu a atras atentia organelor competente asupra „grupurilor de interese“ si a tolerarii „clanurilor mafiote“. Incepând cu 11 ianuarie 2005, când a participat pentru prima oara la sedinta de bilant a MAI, seful statului s-a declarat total nemultumit de modul in care anumiti politisti inteleg sa-i favorizeze pe infractori, indiferent de „talia“ lor, si de faptul ca Bucurestiul si câteva judete sunt „controlate de clanuri mafiote“.


„Daca va limitati la a-i arata la televizor, fara sa va curatati neghina din minister, veti crea alte clanuri“, a declarat Basescu despre persoane precum Genica Boerica, fratii Camataru sau clanul Duduienilor. „Acest sistem mafiot – si este o logica elementara – nu putea sa apara daca nu ar fi fost sustinut, protejat de politisti protejati de oameni politici“, a adaugat presedintele spunând ca, in perioada in care era primar general al Capitalei, a vazut ce inseamna „un sistem de politie care protejeaza infractori“. „Bucurestiul e plin de cuiburi de prostituate si de dealeri de droguri, care-si vad de treaba pe strazi. Vi-i arat eu daca nu-i stiti“, a mai spus Basescu. Din pacate, aceasta problema este de actualitate si acum. „Mergeti pâna la capat. Vreau sa fiti respectati pentru ca aparati legea. Nu vreau sa mai aud de judete mafiotizate cum sunt Teleorman, Constanta, Bacau si multe altele. Luati judetele din mâinile familiilor care le administreaza“, a afirmat Basescu, precizând ca au fost deja cazuri in care anumite grupari care actioneaza in domeniul economic au fost favorizate prin emiterea unor legi. „Din tara se fura zeci de milioane de euro pe luna. Marea coruptie este favorizata de oameni politici si de oameni din lumea economica“, a precizat Basescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS