10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDascali cu dosare penale

Dascali cu dosare penale

Mai multi dascali gorjeni sint acuzati ca au incalcat legea. Un profesor de matematica de la Colegiul Tehnologic din Matasari a fost trimis in judecata de procurori pentru luare de mita, iar alte doua cadre didactice, care sint si liderii de sindicat ai dascalilor gorjeni, sint cercetate penal pentru abuz in serviciu.


Profesorul de matematica Vasile Grecu de la Colegiul Tehnologic din Matasari a fost trimis in judecata de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj pentru ca a cerut si primit sume de bani si diverse bunuri de la elevi, pentru a-i trece clasa. Acesta a fost gasit vinovat de procurori de luare de mita, fals material in inscrisuri si uz de fals. Potrivit rechizitoriului, o parte din elevii unei clase a XII-a au fost nevoiti sa ii dea profesorului Grecu bani si diverse bunuri pentru a trece clasa si pentru a putea sustine examenul de bacalaureat. In prima partea a anului scolar 2004 – 2005, profesorul de matematica le-a cerut elevilor sa vina la meditatii sau sa-i procure diverse bunuri, daca vor sa termine scoala. Vasile Grecu a facut meditatii cu o parte din elevii clasei, care au platit cite 150.000 de lei vechi pe sedinta. Conform anchetatorilor, profesorul de matematica cerea de la elevi motorina, pentru ca era posesorul unui tractor. Unul dintre elevi i-a dat acestuia 35 de litri de motorina, iar altul 20 de litri. La inceputul acestui an, unul dintre elevi a depus o reclamatie la politie. Adrian-Ion Purdescu a marturisit ca i-a dat lui Vasile Grecu o cantitate de 35 litri de motorina. In rechizitoriu se precizeaza ca profesorul a continuat sa-i ceara motorina elevului si in trimestrul II si chiar i-a reprosat acestuia ca motorina nu este de calitate.


13 elevi care au dat spaga profesorului, chemati ca martori


Procurorii au chemat in fata instantei 13 elevi care i-au dat spaga profesorului de matematica. Pe linga motorina, profesorul Grecu a mai primit fasole, medicamente de uz veterinar, unelte pentru propria gospodarie si chiar porumbei. Vasile Grecu a recunoscut, in prima faza a cercetarilor, ca a primit motorina de la elevi, dupa care a negat ca ar fi primit ceva in schimbul promovarii scolarilor. Procurorii au stabilit ca 13 elevi i-au dat bani si bunuri profesorului de matematica, acestia fiind chemati acum sa depuna marturie. Initial, profesorul de matematica a fost scos de sub urmarirea penala, acesta fiind sanctionat doar cu amenda administrativa, dar aceasta solutie a fost infirmata ulterior de prim- procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj.


Polite de asigurare penale


Vasile Mija, presedintele Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamint Gorj, si Ion Cioplea, liderul de sindicat al profesorilor din orasul Tirgu Carbunesti, sint cercetati penal pentru abuz in serviciu si delapidare. Vasile Mija a incheiat o polita de asigurare pe viata, pe numele sau. Asigurarea a fost platita timp de doi ani din banii sindicatului, dar la clauze era trecuta familia liderului de sindicat, respectiv sotia si fiica acestuia.


Anchetatorii au stabilit ca din cotizatiile membrilor de sindicat s-a platit, in decursul celor doi ani, suma de 40 de milioane de lei, acesta fiind si prejudiciul stabilit in acest dosar. In caz de deces, familia lui Vasile Mija ar fi primit doua miliarde de lei. Politistii au constatat ca polita de asigurare a fost incheiata in mod nelegal, neavind la baza nici un act normativ sau vreo hotarire a consiliului de conducere a sindicatului. Prim- procurorul Gheorghe Emil Mota a spus ca s-a dispus urmarirea penala impotriva liderului de sindicat, iar dosarul a fost finalizat de politisti si trimis la Parchet cu propunere de trimitere in judecata. Ion Cioplea, liderul Sindicatului profesorilor din Tirgu Carbunesti, si-a facut si el asigurarea pe banii membrilor de sindicat, dar la clauze l-a trecut in calitate de beneficiar pe fiul lui. La fel a procedat si secretara sindicatului, care a incheiat si ea o polita de asigurare. Aflind de acest lucru, membrii sindicatului au depus o plingere la politie impotriva liderului lor. Ulterior, Ion Cioplea a modificat clauzele politei de asigurare si a trecut ca beneficiar sindicatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII