14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCinci barbati din Dolj sint asistenti maternali

Cinci barbati din Dolj sint asistenti maternali

Meseria de asistent maternal, atit de solicitata de femeile craiovene, in ultima perioada a devenit tentanta si pentru barbati. La sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Drepturile Copilului (DGASDC) Dolj, tot mai multi barbati vin sa depuna cereri pentru atestarea ca asistent maternal. In prezent, din 218 asistenti maternali angajati ai DGASDC Dolj, cinci sint barbati. Gheorghe Burticioiu are 48 de ani si a luat in ingrijire doi copii parasiti, de doi, respectiv opt ani.


Gheorghe Burticioiu locuieste intr-un apartament modest in cartierul Craiovita Noua impreuna cu sotia si cei doi copii, avind-o in ingrijire si pe mama sa. Fiica sa este studenta la Facultatea de Teologie, iar baiatul isi satisface stagiul militar. Gheorghe a fost ofiter in Caracal, apoi, raminind fara serviciu, pentru a-si intretine familia a lucrat ca taximetrist. Mai are mult de muncit pina la implinirea virstei de pensionare. Meseria de asistent maternal profesionist, dupa declaratiile lui, l-a incintat din primul moment. Regreta ca anii cei mai frumosi din viata propriilor copii i-a petrecut departe de acestia, fiind permanent plecat din cauza serviciului. „Nu m-am putut ocupa suficient de copii atunci cind erau mici. Lucram ca ofiter in Caracal si am pierdut momente importante din viata lor. Dupa ce m-am transferat in Craiova am fost nevoit sa o iau de la capat. Am fost taximetrist citiva ani, dupa care am decis sa iau in ingrijire copii abandonati, carora sa le ofer toata dragostea si atentia mea. L-am luat la inceput pe Ionut, inca de la virsta de trei ani, dar in plasament liber, pentru ca pe atunci nu existau asistenti maternali“, a povestit barbatul. Ionut a crescut in casa familiei Burticioiu, a invatat sa vorbeasca, iar in prezent este elev in clasa I. Gheoghe povesteste cu mindrie ca Ionut este unul dintre cei mai buni elevi din clasa.


Cind ma striga «tata» mi se umple sufletul de bucurie!


Fiica lui Gheoghe Burticioiu impreuna cu colegii ei, studenti la Teologie, au inceput, din proprie initiativa, sa scoata copii din centrele de plasament la plimbare. Astfel, saptaminal, tinara avea posibilitatea sa cunoasca micutii si chiar sa se ataseze de ei. „Dupa citeva iesiri cu copiii si vizite in centrele de plasament, fata mea venea acasa si-mi povestea foarte mult despre unul din baietei. Imi spunea ca este frumos si cuminte, dar ca are mici probleme de sanatate. Am decis atunci sa depunem actele necesare la directie pentru a-l lua si pe el in familia noastra. Micutul a fost adus de la Bailesti, unde fusese parasit intr-un centru de plasament. Nici macar data nasterii nu ii era cunoscuta. Dupa dezvoltarea fizica i-a fost aproximata virsta. Asistentii sociali mi-au oferit posibilitatea sa ii aleg copilului o zi de nastere. Atunci, m-am gindit sa-i fie trecuta ca zi de nastere data de 31 decembrie si l-am botezat Stefan. Copilul avea lipsa mare de calciu, din aceasta cauza nici nu putea sa stea in picioare. Citeva luni i-am administrat tratamente pentru intarirea oaselor. De atunci este sanatos“, a spus Gheoghe Burticioiu. Desi are numai doi ani, Stefan a inceput sa lege cuvintele in propozitii, numara chiar dupa fratiorul lui mai mare. „Cind imi spun din tot sufletelul lor «tata», mi se umple sufletul de bucurie. Copiii mei le sint adevarati frati micutilor, iar noi parinti. Nu imi pot imagina ce fel de oameni isi pot parasi copiii prin spitale fara sa le pese de soarta acestora“, a spus Gheorghe Burticioiu.


Un asistent maternal a luat in ingrijire o fetita care are o mina amputata


Reprezentantii DGASDC Dolj au precizat ca meseria de asistent maternal poate fi practicata de orice persoana care intruneste conditiile necesare. „Barbatii au urmat aceleasi cursuri si beneficiaza de aceleasi drepturi si indatoriri ca si femeile asistenti maternali. Sint barbati, dar se comporta ca adevarate mame, dind dovada de multa dragoste si grija deosebita pentru micutii luati in ingrijire. Cei cinci barbati au virste cuprinse intre 40 si 50 de ani si sint atit din mediul rural, cit si din oras“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice, in cadrul DGASDC Dolj.


Conform declaratiilor reprezentantilor DGASDC, exista situatii cind, intr-o familie, ambii soti au meseria de asistent maternal si au astfel in ingrijire mai multi copii, dar sint situatii cind cererile au venit doar din partea barbatilor. Spre surprinderea asistentilor sociali ai DGASDC, barbatii care au solicitat atestarea ca asistent maternal au cerut sa fie acreditati atit pentru ingrijirea copiilor sanatosi, cit si a celor cu handicap. „Un asistent maternal a luat in ingrijire o fetita care are o mina amputata. Desi pentru o perioada sotia acestuia a fost bolnava, necesitind ingrijire medicala intr-un spital, barbatul a avut o grija deosebita de copil. Gheorghe Burticioiu este unul din barbatii care a solicitat acreditarea ca asistent maternal profesionist. Este o persoana extrem de comunicativa, plina de viata si le ofera celor doi micuti o atentie si ingrijire deosebita“, a spus a precizat Iuliana Popescu, sef Birou Asistenta Maternala, din cadrul DGASDC Dolj.


Asistentii sociali au precizat ca in prezent exista 35 de noi cereri de angajare ca asistent maternal, dintre care una este a unui barbat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS