14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Mamaaa, nu-i lasa sa ma ia!“

„Mamaaa, nu-i lasa sa ma ia!“

Pe trotuarul din fata Centrului Militar Zonal Dolj, un tinar desirat, slab „tir“, cu o camasa neagra ca de doliu, discuta aprins cu femeia din fata lui, care tremura din toate madularele. „Du-te, mama, inauntru! Le arati actele, le spui ca esti bolnav…“, incearca sa-l convinga femeia. Tinarul se scutura ca un cal neinvatat cu capastrul, isi scoate nervos pachetul cu tigari si tipa: „Lasa-ma, domne’, ca nu ma duc nicaieri! Du-te tu!“. Maica-sa se roaga de el in zadar sa nu fumeze. Baiatul o ignora si se asaza „ciuci“ pe trotuar, framintind tigara intre buze. Femeia intra in anticamera centrului, de unde iese parca si mai palida. Se duce la odrasla, discuta, cad, se pare, la invoiala, dupa care tinarul intra fara tragere de inima in centrul militar. Din prag ii urla maica-sii, cu intonatie de bocet: „Mamaaa! Daca ma ia astia in armata, te omor!“.

„Aoleu, ce ma fac? Daca mi-l ia in armata, ma spinzur. La cit e de slab… El se imbolnaveste acasa, dar baremi in armata? A facut TBC, face raze o data pe luna. Si mai si fuma! Se duce acuma la oamenii aia mirosind a tutun. Ii spusai sa nu fumeze… Acum nu mai are nimica, dar a fost bolnav rau. Ce ziceti, il ia?“. Femeia galbena ca sofranul nu primeste raspuns de la nici unul dintre baietii si parintii care stau aliniati pe bordura trotuarului, asteptindu-si rindul. Chiar daca nimeni nu o spune, se vede pe fetele lor ca toti gindesc la fel: „pacat de biata mama-sa, dar lui e clar ca i-ar prinde bine ceva <<instructie>>“.

Tinarul „naravas“ este doar unul dintre craiovenii care, din motive mai mult sau mai putin intemeiate, incearca sa scape de armata.

„In rindul acestora s-a creat o deruta prin textul de Constitutie, cum ca serviciul militar n-ar fi obligatoriu. In fapt insa, executarea serviciului militar se stabileste potrivit legii organice in vigoare, respectiv Legea 46/1996. Este adevarat ca la parlament exista o noua lege, insa chiar si aceasta prevede ca obligatoriu serviciul militar pina in anul 2007, dupa care se va face pe baza de voluntariat“, spune locotenent-colonel Ion Muraretu, ofiter de relatii publice in cadrul Centrului Militar Zonal (CMZ) Dolj. Acesta spune ca, in aceeasi masura, este vorba si de o „repulsie fata de armata din partea celor care stau pe strada si nu vor sa invete sa aiba o viata ordonata si cum sa se descurce in situatiile dificile. Intr-o oarecare masura este de inteles. In armata el trebuie sa stringa masa, sa pregateasca masa, sa-si faca patul etc, lucruri pe care acasa le face altcineva. Ideea ca el trebuie sa devina acel „cineva“ nu ii convine foarte mult“.

„Antidoturi“ pentru armata

Fie ca este vorba de „repulsie“, fie ca este vorba despre tinarul crescut linga „fustele mamei“ sau doar de o razvratire teribilista impotriva „sistemului“, clar este ca multi dintre ei ar face orice sa scape de catanie.

„Fericiti cei cu piciorul plat!“ – incepe ghidul nescris, dar gros cit o Biblie si transmis din gura in gura, al celor care vor sa ocoleasca cu orice chip uniforma militara. „Rugaciunea“ imediat urmatoare tine de admiterea la o forma de invatamint superior. Pentru ca una dintre metodele sigure de a scapa de armata, cel putin temporar, este facultatea. Si cum universitatile s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie, iar criteriile de admitere sint tot mai lejere, sansa de a obtine o adeverinta de la secretariatul unei facultati, cu care sa te prezinti le CMZ, este destul de mare. Insa chiar si aceasta idee poate da „chix“.

„Am avut inclusiv un caz in care ni s-a prezentat o adeverinta falsa. Un tinar craiovean nascut in 1977 s-a inscris de mai multe ori la diverse facultati fara sa termine nici una, culminind cu tentativa lui de a se sustrage de la indeplinirea serviciului militar cu aducerea unei adeverinte false de la Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultura. Am cercetat insa cazul, asa cum facem de fiecare data cind avem suspiciuni. Mergem in teren, verificam daca inscrierea nu este fictiva, daca recrutul frecventeaza cursurile etc. De la secretariatul facultatii ni s-a spus ca se sesizasera deja cum ca o adeverinta fusese sustrasa si masluita. Pina la urma tinarul a fost incorporat si i-a fost intocmit dosar de cercetare penala“, a spus locotenent-colonel Ion Muraretu.

O solutie la moda este si plecarea in strainatate. In acest caz insa, membrii familiei trebuie sa trimita o instiintare la CMZ. Pentru romanii stabiliti in strainatate exista insa si un „revers al medaliei“. „Am avut tineri care vin din Grecia, din Israel, au dubla cetatenie, si ne-au cerut sa faca stagiul militar aici, pentru ca acolo stagiul militar dureaza trei ani. Pe unul dintre ei n-am putut sa-l luam la noi, pentru ca avea tija in picior. La ei, chiar daca nu ai amindoua picioarele, te pun sa faci munca de birou, dar de armata tot nu scapi“, spune comandantul CMZ, colonel Virgil Ionici.

Alti posibili viitori racani incearca, in disperarea lor, sa „se dea“ inapti. Ei completeaza testele psihologice in asa fel incit sa reiasa ca sint nebuni sau ca sufera de o anumita fobie. Urciorul nu merge de multe ori la apa insa, psihologii comisiei medicale depistindu-i mai devreme sau mai tirziu pe mincinosi.

Mai sint si exceptii!

Greu de crezut, dar nu toti tinerii dau bir cu fugitii cind vine vorba de armata. Unii pentru ca vor sa se angajeze in structurile Ministerului de Interne sau ale Ministerului Apararii Nationale, altii pentru ca spera la un job la care nu pot accede decit daca si-au indeplinit stagiul militar, iar altii pentru ca, pur si simplu, altfel nu se simt „barbati“. Numarul acestora este insa foarte mic. Dovada, numarul impresionant al amenzilor aplicate pina acum de CMZ Dolj.

„Peste 2.000 de tineri doljeni au fost sanctionati, dupa incorporarea seriei iunie 2004, pentru neprezentare. Prezentarea la centru este obligatorie si se face pe baza ordinelor de chemare, la datele si orele prevazute in acestea. Cei care nu se prezinta vor fi sanctionati contraventional cu amenda de la 500.000 de lei la 3.000.000 de lei, iar, in cazul in care savirsesc infractiunea de neprezentare la incorporare, vor fi pedepsiti cu inchisoare de la unu la cinci ani, potrivit articolului 354 Cod Penal. Termenele de prezentare se maresc cu zece zile, in cazul in care cei chemati se afla in strainatate“, a spus locotenent-colonel Ion Muraretu.

Cazuri in care poti „fenta“… legal armata

Potrivit ofiterului de relatii cu publicul al CZM Dolj, exista numai patru cazuri in care legea permite aminarea stagiului militar: daca recrutul este bolnav, daca urmeaza o forma de invatamint la zi, seral sau la o scoala post-liceala, daca se confrunta cu greutati familiale deosebite (are cel putin doi frati minori, parinti in virsta – tatal sa aiba peste 62 de ani, iar mama peste 57 de ani, sau in cazul in care acestia sufera de un handicap de gradul I, sau nu are parinti si a fost crescut de bunici, sau este tatal a cel putin doi copii cu virsta pina in sapte ani). Ultima ipostaza care-l absolva pe recrut de indatoririle militare pentru un timp este aceea de unic intretinator al fratilor minori. In acest caz, aminarea se face pina cind primul dintre frati implineste virsta majoratului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS