12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDe foame, elevii au baut si lapte acru

De foame, elevii au baut si lapte acru

GATMAT a reziliat contractul cu firma din Sibiu de la care achizitiona laptele

Citeva sute de elevi de la Scolile „Alexandru Stefulescu“ si „Sfintul Nicolae“ din Tirgu Jiu au primit luni lapte stricat. Cind au consumat din cutiile cu lapte produs de o firma din Sibiu, copiii au simtit imediat un gust acru, anuntindu-le pe invatatoare ca laptele este stricat. Conducerile ambelor scoli au anuntat imediat Inspectia Sanitara de Stat din cadrul DSP Gorj, mai multe echipe de inspectori deplasindu-se la fata locului, de unde au ridicat probe pentru efectuarea analizelor. Cutiile de lapte acrit au fost aruncate, copiii primind de ieri brinza topita.

Peste 100 de elevi de la Scoala „Sfintul Nicolae“ nu au mai baut luni lapte, cutiile cu acest produs fiind aruncate intr-un canal din apropierea scolii. Firma GATMAT a livrat aproximativ 500 de cutii cu lapte, acestea fiind distribuite de la primele ore ale diminetii. Dupa ce a fost impartit, citiva elevi au inceput sa se plinga invatatoarelor ca nu pot sa bea laptele primit.

„Copiii nu l-au mai putut bea si a trebuit sa il aruncam. Noi am anuntat imediat SANEPID si cineva a venit si a luat probe. Acum ne-au adus brinza topita si cred ca e mai bine asa“, a spus Violeta Sopanda, directoarea adjuncta a Scolii „Sfintul Nicolae“. Elevul Florin Dragomir, din clasa a III-a E, a declarat ca de foame a mincat laptele, cu toate ca era acru.

In urma analizelor, s-a stabilit ca laptele avea aciditate crescuta

Citeva din cutiile ajunse la Scoala „Sfintul Nicolae“ aveau ca termen de valabilitate data de 23 septembrie, altele – data de 26 septembrie. Inspectorii DSP au luat mai multe cutii cu lapte pe care le-au dus la laborator, unde s-au efectuat atit analize chimice, cit si bacteriologice. In urma analizei chimice a rezultat ca laptele avea o aciditate crescuta. „Asteptam si rezultatul analizei bacteriologice, care dureaza doua zile. Din punct de vedere chimic, laptele avea aciditate crescuta si nu mai putea sa fie consumat. Este in pericol sanatatea copiilor. Pentru punerea in consum de alimente necorespunzatoare, amenda este intre 10 si 50.000.000 de lei“, a spus Constantin Marcu, inspector in cadrul Inspectiei Sanitare de Stat din DSP Gorj. Inspectorii DSP au mai ridicat probe si de la depozitul firmei GATMAT din zona Lido, insa, in urma analizelor efectuate, numai la o cutie a iesit aciditate mai mare.

„Au inceput sa vina invatatoarele cu cite doua-trei cutii“

Si la Scoala „Alexandru Stefulescu“ au existat probleme in ceea ce priveste calitatea laptelui distribuit. Ion Savescu, director, a spus ca laptele stricat a fost aruncat pentru ca elevii au refuzat sa il consume. „Au inceput sa vina invatatoarele la mine cu cite doua-trei cutii. Nu am avut ce sa facem: l-am luat inapoi de la elevi!“ , a spus Ion Savescu. Mirela Branescu, director de vinzari in cadrul firmei GATMAT, a afirmat ca laptele oferit elevilor a fost in termenul de garantie.

„Noi ne-am cerut scuze pentru ceea ce s-a intimplat. Pina acum, nimeni nu ne-a solicitat sa inlocuim laptele respectiv cu un alt produs. La analizele de laborator nu s-a descoperit nimic. Nu a fost lapte stricat“. In mai multe scoli din Tirgu Jiu si in majoritatea unitatilor din judet, laptele a fost deja inlocuit cu brinza topita. Toni Grebla, prefectul judetului Gorj, a spus ca situatia nu trebuie exagerata si daca cineva a gresit sa fie tras la raspundere.

„Nu putem stii daca laptele era stricat: in buletinul de analiza a fost trecuta o aciditate mai mare“, a adaugat prefectul Grebla. Tot ieri, firma GATMAT a reziliat contractul cu firma din Sibiu, ajungindu-se la concluzia ca distanta este mult prea mare pentru transportul in bune conditii a laptelui. In acelasi timp, GATMAT a incheiat un contract cu un producator de lapte din localitatea Telesti – Gorj, respectiv SC RADTEL. In prezent, necesarul de cutii de lapte este de numai 5.000, restul de 15.000 fiind inlocuite cu brinza topita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS