14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA inceput sezonul otravirilor cu ciuperci

A inceput sezonul otravirilor cu ciuperci

Intoxicatiile se tin lant in Dolj. Dupa toxiinfectia de la Almaj, cind 45 de oameni au ajuns in spital dupa ce au consumat coliva, la Tencanau si Tuglui au aparut cazuri de persoane otravite cu ciuperci. Convinsi ca se pricep sa distinga ciupercile comestibile de cele otravitoare, satenii consuma fara grija ciupercile pe care le culeg din padure. Numai ca uneori ciupercile pe care ei le stiu „numai bune de mincat“ sint otravitoare, si asta din cauza in-crucisarilor care se fac intre spori.

Si nu numai ca taranii maninca bureti si ciuperci culese din padure, dar unii dintre ei mai si vind prin piete, chiar sub nasul organelor de control, care ar trebui sa se ocupe de protectia consumatorului.

Cinci persoane din Tuglui si Tencanau s-au otravit cu ciuperci. Ele au ajuns ieri – dimineata la Spitalul Cli-nic nr.1 din Craiova in stare grava.

Ioana Laba, de 71 de ani, din co-muna Tuglui, povesteste ca joi, in timp ce era cu vacile la pascut, a cules si citeva ciuperci: „Dupa ploaia asta este pamintul plin de ciuperci. M-am gindit sa culeg citeva si sa le prajesc pe plita ca sint tare bune.

Seara, la masa, am mincat cu totii, eu , fiu-meu si barbatu-meu, si n-am avut nimic“.

Insa, a doua zi de dimineata, cind s-au trezit, se simteau foarte rau. „Cind m-am trezit, parca eram pe alta lume. Barbatu-meu, Gheorghe, era cazut linga pat si spunea ca este para-lizat si nu se mai oprea din vomitat. Eu, cind am vrut sa ma dau jos din pat, n-am putut sa ma tin pe picioare si m-am lovit cu capul de scaun. Fiu-meu, la fel, era mai mult mort decit viu.“

Dintre cei trei, cel mai rau se sim-te fiul lor, Constantin, de 46 de ani. „De mic copil maninc ciuperci. Si este prima data cind ma otravesc. Nu stiu de ce imi este asa de rau pentru ca am baut si lapte dupa ce am mincat. Nu ma asteptam la asa ceva“, a spus Con-stantin Laba.

La putin timp dupa internarea celor trei persoane de la Tuglui, alte doua din satul Tencanau au fost internate in Spitalul Clinic nr.1, cu acelasi diagnostic: intoxicatie cu ciuperci.

Dumitru Mateiasi, de 72 de ani, si nepoata acestuia, Cornelia Casota, de 18 ani, au mincat joi seara ciuperci prajite, pe care tinara le culesese de pe un cimp de la marginea satului.

„Fata a venit acasa cu niste ciuperci mici maronii, carora noi le zicem calciiasi. Stiam ca sint bune de mincat, asa ca le-am prajit in tigaie si le-am dat sa le manince. Azi-noapte (joi noapte – n.r.) pe la ora 1.00, Du-mitru a inceput sa verse venin, iar spre dimineata s-a simtit rau si fata“, a spus Elena Mateiasi, de 69 de ani, sotia lui Dumitru. Batrina a anuntat salvarea, care i-a transportat pe cei doi la spital. Elena Mateiasi a mai spus ca, desi a pregatit masa, ea nici nu s-a atins de ciuperci: „Erau putine si m-am gindit sa-i las pe ei sa le manince si eu am mincat altceva. Nu ma asteptam la asa ceva. Niciodata nu m-am gindit ca ciupercile pe care le stiu ca sint bune sa fie otravitoare.“

Starea pacientilor este stabila

Intoxicatii cu ciuperci sint internati la Clinica de Terapie Intensiva (ATI), din cadrul Spitalului Clinic nr. 1 Craiova. Medicii apreciaza ca starea lor este stabila si ca in citeva zile vor fi externati. „Oamenii ar trebui sa e-vite sa consume ciuperci culese asa, la intimplare, de pe oriunde. Dupa ploa-ie au loc incrucisari intre sporii de la ciupercile comestibile la ciupercile otravitoare, si invers. Cei care le culeg spun ca se pricep, insa pot avea surprize“, a spus prof.dr. Florea Purcaru, sef sectie ATI. In caz de intoxicatie cu ciuperci, medicii recomanda ca imediat sa se consume o jumatate de litru de apa calduta si sa fie chemata salvarea.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj a demarat o ancheta sanitar-epidemiologica pentru a depista cauza imbolnavirilor. „In astfel de cazuri, tot ce putem face este sa incercam sa educam populatia. Este necesar ca oamenii sa inteleaga ca nu trebuie sa consume ciuperci decit din locuri autorizate“, avertizeaza dr. Ion Toma, directorul Directiei de Programe de Sanatate din cadrul DSP (Dolj).

Prin piete, „ciuperci de padure“ la discretie

In timp ce intoxicatii se chinuiau pe patul spitalului, in piata de linga respectiva unitate spitaliceasca, Marian Trusca, din Podari, vinde „ciuperci de padure“ cu 30.000 de lei kilogramul. „Deosebim ciupercile bune de cele rele cu ochii inchisi. Nu-i prima data cind vindem. Orasenii le cumpara pentru ca stiu ca sint bune. Au lamele astea negre? Inseamna ca sint bune. N-a murit nimeni din ciuperci de padure“, a spus comerciantul ambulant, muscind cu pofta dintr-o ciuperca pentru a le demonstra curiosilor strinsi in jurul tarabei lui ca nu se teme ca se va otravi.

El a recunoscut ca nu este autorizat sa vinda ciuperci si ca nu are nici certificat de calitate a marfii. Insa, interesul lui si al altora ca el este sa isi vinda marfa. Pina cind organismele abilitate vor interzice comertul cu „ciuperci neverificate“, tot ce le mai ramine consumatorilor de facut este sa se protejeze singuri si sa nu se lase atrasi si convinsi de pret. Pentru ca e posibil ca, in loc de mincare, sa cumpere otrava.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS