27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalComisia SRI face o investigatie de proportii in cazul interceptarilor din 1991

Comisia SRI face o investigatie de proportii in cazul interceptarilor din 1991

Stelian Tanase a declarat ieri, dupa audierea in Comisia SRI, ca aceasta comisie face o investigatie „reala si de mari proportii“ in privinta cazului din 1991, cind au fost ascultate convorbirile telefonice a 13 persoane apartinind societatii civile, in urma emiterii unor mandate de ascultare de catre Parchetul Militar, la solicitarea SRI.

„Eu cred ca legea nu a fost respectata si ca a fost un act de politie politica“, a declarat Stelian Tanase, care a venit la comisie cu documentele pe care le detine, acestea aflindu-se, de doua saptamini, si in posesia Comisiei SRI. El a precizat ca fostul director al SRI, Virgil Magureanu, a declarat ca documentele sint autentice. Stelian Tanase a aratat ca nu a intreprins nici o actiune care ar fi putut declansa o astfel de reactie din partea SRI, aratind ca „nu a existat nici un temei legal“ pentru ca SRI sa procedeze la ascultarea telefoanelor.

„Fata de acest act de politie politica trebuie sa raspunda cei care au ordonat interceptarea, cei care nu au verificat dosarul, respectiv temeiul legal in baza caruia se solicita interceptarea si cei care au executat-o“, a mentionat Stelian Tanase.

El considera ca si in prezent ii sint ascultate convorbirile telefonice. In opinia sa, cei 13, carora le-au fost ascultate telefoanele in 1991, ar trebui sa faca o plingere la Parchet, precizind ca va purta discutii cu ei in acest sens. Stelian Tanase a spus ca asfel de fapte „nu trebuie sa se mai repete“, mai ales ca in aceasta toamna vor fi abordate in parlament legi foarte importante, precum Legea sigurantei nationale si cea privind reglementarile de ascultare a convorbirilor telefonice. Dialogul cu comisia SRI ramine deschis, a spus Tanase, care nu a exclus posibilitatea unei alte discutii, daca investigatiile comisiei duc la „elemente noi“ sau necesita „clarificari“.

Comisia SRI a inceput ieri audierile in cazul Stelian Tanase, dupa discutia cu acesta, urmind sa fie audiat fostul director SRI, Virgil Magureanu. Stelian Tanase a facut public, intr-un editorial publicat pe 5 iunie, ca a intrat in posesia unor documente ale SRI, emise in toamna lui 1991 de UM 05007/Bucuresti si semnate de seful unitatii, colonelul Donose, prin care se solicita Procuraturii Militare aprobarea interceptarii, pe o perioada de sase luni, a convorbirilor telefonice a 12 persoane.

Printre aceste persoane se aflau Stelian Tanase, Sorin Rosca Stanescu, Marian Munteanu, Dumitru Iuga. Un alt document trimis ulterior Procuraturii solicita aprobare pentru accesul la domiciliul lui Bogdan Hossu pentru instalarea de mijloace specifice necesare interceptarii comunicatiilor acestuia. Concluzia lui Stelian Tanase a fost ca aceasta reprezinta dovada ca SRI a facut politie politica in 1991.

Documentele au fost publicate, in data de 6 iunie in cotidianul Evenimentul Zilei. SRI a precizat, in data de 6 iunie, printr-un comunicat ca „din verificarile preliminare efectuate“ a rezultat ca actiunea Serviciului din anul 1991 – cind a cerut aprobare Procuraturii pentru interceptarea comunicatiilor a 13 pesonalitati – „s-a derulat in contextul realitatilor sociale de la acel moment, cind existenta institutiilor democratice ale statului era pusa in pericol“. Conducerea de atunci a Serviciului a procedat in conformitate cu prevederile articolului 3 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, afirma comunicatul Biroului de presa al SRI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS