22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAproape o suta de cadre ale Ministerului de Interne au fost cercetate de procurorii militari

Aproape o suta de cadre ale Ministerului de Interne au fost cercetate de procurorii militari

93 de cadre ale Ministerului de Interne au fost cercetate, de la inceputul acestui an, de Parchetele Militare, numai 13 dintre acestea fiind scoase de sub urmarire, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, generalul de divizie Pavel Abraham, secretar de stat in cadrul Ministerului de Interne.

Generalul a adaugat ca 71 dintre aceste cadre au fost puse la dispozitia Ministerului de Interne, iar noua au fost trecute in rezerva, in urma pronuntarii unor sentinte definitive. Dintre aceste cadre, 27 sint ofiteri (17 politisti, cinci politisti de frontiera, un pompier, trei din cadrul Directiei de Evidenta Informatizata a Persoanei), iar 66 sint subofiteri.

De asemenea, unul dintre ofiteri face parte din aparatul central al ministerului si este cercetat in stare de libertate. Potrivit generalului Abraham, anul trecut, peste 400 de cadre ale MI au fost cercetate de Parchetele Militare, 152 dintre acestea fiind repuse in drepturi, in urma pronuntarii unor decizii definitive.

De asemenea, 149 de politisti au fost pusi la dispozitia unitatilor din care fac parte pentru ca impotriva lor s-a inceput urmarirea penala. Totodata, 103 cadre ale MI au fost trecute in rezerva. Secretarul de stat a precizat ca infractiunile comise de cadrele MI care au fost sau sint cercetate de procurorii militari constau atit in incalcari ale normelor de conduita in familie si societate, cit si in abateri de la normele de munca.

Generalul Pavel Abraham a declarat marti, in urma unei intilniri cu membrii Comisiei senatoriale pentru drepturile omului, ca 434 de politisti au fost anchetati, anul trecut, de Parchetele Militare, aproape 40 la suta dintre acestia fiind acuzati ca au folosit abuziv forta.

Abraham a precizat ca, in aceeasi perioada, aproape 5.000 de politisti au fost sanctionati pentru diferite abateri. Politia romana a anchetat, in 2001, aproximativ 350.000 de persoane si a aplicat doua milioane de sanctiuni contraventionale. Potrivit sefului politiei, generalul Florin Sandu, in primele cinci luni ale acestui an au existat 17 politisti implicati in cazuri de coruptie, fata de numai 15 in tot anul 2001. Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, parlamentarul UDMR Gyorgy Fruda, a afirmat ca reprezentantii conducerii MI si ai politiei romane au fost invitati la Senat dupa ce comisia s-a autosesizat asupra raportului Amnesty International pe 2001 si in urma unor sesizari ale APADOR-CH, in legatura cu unele abuzuri savirsite de politisti in relatia cu infractorii.

Frunda a spus ca, in cursul intrevederii, la inceputul careia a fost prezent si ministrul de interne, Ioan Rus, au fost analizate zece cazuri reclamate de Amnesty International si APADOR-CH, in legatura cu relele tratamente aplicate de politisti unor persoane.

„Opt dintre aceste cazuri au fost explicate de oficialii MI si a reiesit ca politistii au folosit, legal, armamentul din dotare sau au actionat in limitele regulamentului. Asupra a doua probleme, respectiv interventia jandarmilor de la Ciocanari si citeva cazuri in care unele persoane au decedat dupa ce au fost in arestul politiei, ne vom pronunta dupa ce vom mai primi citeva date“, a mai spus Frunda.

Abraham a afirmat ca unele dintre cazurile reclamate de Amnesty si de APADOR-CH au fost interpretate gresit, politistii actionind in limitele regulamentului. „Admitem ca in politie sint si neajunsuri, dar cadrele care au incalcat legea au fost anchetate si chiar trimise in judecata“, a mai spus secretarul de stat. El a explicat ca in unele cazuri in care politistii au folosit abuziv forta a fost de vina slaba experienta si tineretea acestora sau faptul ca politistii „au anumite trairi interioare cind sint fata in fata cu infractorii“.

Referitor la cazul recent de la Piatra Neamt, generalul Abraham a spus ca „s-au facut greseseli in administrarea probelor de justitie“, iar in privinta cazului Passaris, a afirmat ca „polita romana s-a autodepasit“. Comisia pentru drepturile omului va intocmi, in cursul lunii iulie, un raport final in privinta tuturor cazurilor reclamate de Amnesty International si de APADOR-CH.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS