22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParchetul Curtii de Apel Craiova considera ca un procuror a acuzat de omor doi cetateni nevinovati

Parchetul Curtii de Apel Craiova considera ca un procuror a acuzat de omor doi cetateni nevinovati

Dintr-o „gafa“ judiciara, doi frati din Balasan – Dolj au stat dupa gratii mai bine de un an, fiind acuzati de omor calificat. Dupa trei ani de la comiterea crimei, a fost arestat adevaratul criminal, nimeni altul decit fratele mai mare al celor doi nevinovati. In opinia Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova, procurorul Petre Iacob, cel care a anchetat crima de la Balasan, nu a luat in considerare proba concludenta: marturia victimei. La scurt timp, procurorul Iacob a iesit la pensie. Dupa trei ani, procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova au facut lumina in acest caz.

Pe 27 martie 1999, intre orele 21.00 si 21.30, pe ulitele satului Balasan a izbucnit un conflict intre fratii Cacareaza si alti trei consateni.

Gheorghe Cacareaza, de 41 de ani, l-a lovit de mai multe ori in cap si pe corp cu o dreava de fier pe Constantin St. Patra, de 37 de ani. Victima a mai supravietuit o luna. De mai multe ori, el le-a spus atit rudelor, cit si anchetatorilor numele agresorului – Gheorghe Cacareaza. Procurorul Petre Iacob a dispus insa trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a celorlalti doi frati Cacareaza – Ion, de 34 de ani, si Constantin, de 32 de ani – sub acuzatia de omor calificat. In timpul cercetarilor, declaratiile celor doi, desi au luat asupra lor vina, au fost contradictorii.

Procurorul a luat in considerare o adresa primita de la SC AGRICOLA Bailesti, prin care se preciza: „Paznicul Gheorghe Cacareaza a fost prezent in pontajul lunii martie 1999“.

Acesta si-a gasit si un martor, pe Ion Geambasu, care a declarat: „La ora cind s-a petrecut incidentul, Gheorghe era cu mine la serviciu si a plecat in jurul orei 23.00“. Cu un alibi „puternic“, Gheorghe a ramas liber, iar fratii sai, dupa gratii.

Procurora Elisabeta Dragut, purtatoarea de cuvint a Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova, a spus ca urmarirea penala in acest caz nu a fost facuta cum trebuia: „Procurorul nu a tinut cont de depozitia victimei si nu a luat in seama nici plingerea formulata chiar de victima, Constantin St. Patra, care-l indica pe agresor in persoana lui Gheorghe Cacareaza. In balanta procurorului au cintarit mai mult declaratia martorului mincinos si adeverinta de la SC AGRICOLA Bailesti“.

Judecatorii au scos la lumina ceea ce procurorul n-a reusit sa observe

Dosarul crimei de la Balasan a ajuns in fata judecatorilor de la Tribunalul Dolj, care au solicitat o suplimentare a probatoriului. Pe 13 noiembrie 2000, instanta a hotarit achitarea si punerea in libertate a celor doi frati, considerind ca nu ei sint autorii faptei.

Hotarirea Tribunalului a ramas definitiva, dupa ce Curtea de Apel Craiova a respins apelul Parchetului si a hotarit ca dosarul sa fie restituit la Parchet pentru continuarea si indreptarea anchetei.

Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova, care au reusit sa descilceasca itele. Martorul cheie, Ion Geambasu, a recunoscut ca a mintit atit in timpul cercetarilor, cit si in timpul procesului, pentru ca a primit de la Gheorghe Cacareaza o casa din chirpici cu doua camere, in sat. „Din noaptea crimei, nu mai am somn. Ma mustra constiinta. Chiar Gheorghe, cind a plecat de la serviciu, mi-a spus ca se duce sa-l omoare pe Patra“, a declarat abia acum martorul mincinos.

Procurorul anchetator va fi chemat in judecata de cei arestati pe nedrept

Ion si Constantin Cacareaza spun ca nu vor actiona in instanta statul roman, pentru ca au stat degeaba dupa gratii vreme de 14 luni: „Nu statul ne-a arestat, ci procurorul Iacob. Pe ala il dam in judecata. In timpul anchetei am tot repetat ca sintem nevinovati, dar degeaba“.

Procurorul Petre Iacob considera ca ancheta a fost efectuata corect si ca cei doi sint vinovati de moartea lui Patra: „Politia nu a anuntat Parchetul decit dupa 17 zile de la comiterea faptei. Toate declaratiile si probele strinse ii indicau pe cei doi frati vinovati de omor. Atit adresa trimisa de societatea unde Gheorghe Cacareaza lucra, prin care se mentiona ca acesta a fost de serviciu in seara respectiva, cit si declaratia medicului veterinar, care confirma ca, intre orele 19.00 si 19.30, a fost la Gheorghe Cacareaza acasa sa-i castreze porcul, il disculpau pe acesta. Din punctul meu de vedere, tot ceilalti doi frati Cacareaza sint vinovati de omor“.

Gheorghe Cacareaza a fost abia acum arestat pentru omor calificat, urmind sa fie in curind judecat pentru aceasta fapta. El risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 15 si 25 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS