9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieInvestițiile în sănătate ale CJ Dolj au depășit 30 de milioane de euro

Investițiile în sănătate ale CJ Dolj au depășit 30 de milioane de euro

Investițiile în sănătate ale CJ Dolj au depășit 30 de milioane de euro. Consiliul Județean (CJ) Dolj a investit și continuă să investească în sănătate, un domeniu extrem de sensibil în județ.

De aceea, CJ Dolj a și pus accentul pe Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, cea mai mare unitate medicală monobloc din țară și locul pe unde trec anual peste 100.000 de bolnavi. Noi lucrări de reabilitare la SJU au fost finalizate de curând (cele de la casa scării aferentă nodului central), însă investițiile la spitalul județean au fost mult mai ample și complexe. Numai aici, Consiliul Județean Dolj a investit aproape 30 de milioane de euro, fonduri proprii și europene.

Ultimii 4,5 milioane de euro au fost investiți recent în ingienizări, modernizarea scărilor interioare, reabilitarea clinicilor de oftalmologie și ORL, plus în construirea unor depozite de gaze medicale pentru Clinica de Cardiologie Intervențională și UPU și a unei centrale termice. „Nu ştiu dacă toată lumea înţelege situaţia în care am fost puşi noi, CJ Dolj. În condiţiile în care vorbim acum de investiţii de 4,5 milioane de euro în Spitalul Judeţean, ar trebui să se ştie că în urmă cu câţiva ani, 5 milioane de euro au fost TOATE investiţiile din judeţul Dolj, însemnând apă, canalizare, drumuri, muzee“, a precizat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Investițiile în sănătate ale CJ Dolj. Seria investițiilor de la SJU Craiova este impresionantă

Acesta a trecut în revistă seria impresionantă a investițiilor de la Spitalul Județean Craiova. „Trebuie spus că am reabilitat 57 de săli de operaţie la SJU, de sus până jos. Chiar am avut un control de la minister după modernizare şi se mirau că le făcusem aşa de repede. Ne dorim câteva zone, sau măcar una de excelenţă, să ne mândrim că oamenii vin aici pentru condiţiile oferite, aşa cum merg la Cluj sau Târgu Mureş.

Investițiile în sănătate ale CJ Dolj au depășit 30 de milioane de euro. Cele mai mari investiții s-au făcut la Spitalul Județean de Urgență Craiova.
Investițiile în sănătate ale CJ Dolj au depășit 30 de milioane de euro. Cele mai mari investiții s-au făcut la Spitalul Județean de Urgență Craiova.

Dacă mai punem şi cele 7-8 milioane de euro cheltuite pentru Clinica de Cardiologie, încă 5 pentru zona de primiri urgenţe, încă aproape 8 la Ambulatoriu, încă 4 pentru reabilitarea termică a zonei de Oncologie, care va fi practic refăcută de la zero, încă 2,5 milioane de euro pentru alei, parcare şi ce mai avem de făcut pentru amenajarea incintei spitalului, investiţiile ajung undeva la aproape 30 de milioane de euro, doar la spitalul de urgență“, a mai spus Ion Prioteasa.

Investițiile în sănătate ale CJ Dolj. Ce investiții se vor derula în 2020

Consiliul Județean Dolj și-a propus să finalizeze în acest an lucrările de modernizare și extindere a Unității de Primiri Urgențe din cadrul SJU Craiova. Un proiect cu o valoare totală de peste 5 milioane de euro, inițiat din resursele financiare proprii ale județului și preluat ulterior pentru finanțare europeană, care a presupus extinderea UPU de la 800 metri pătrați la aproape 3.600 mp.

Investițiile în sănătate ale CJ Dolj au depășit 30 de milioane de euro. Cele mai mari investiții s-au făcut la Spitalul Județean de Urgență Craiova.
Investițiile în sănătate ale CJ Dolj au depășit 30 de milioane de euro. Cele mai mari investiții s-au făcut la Spitalul Județean de Urgență Craiova.

Nu va fi abandonată nici Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, construită de la zero în curtea spitalului județean. Un proiect de suflet al CJ Dolj, pentru care s-au alocat în acest an fondurile necesare dotării cu echipamente medicale și mobilier – peste 1,3 milioane de euro.

Și cum județul nu este ferit, din păcate, de probleme de natură oncologică, CJ Dolj a lansat licitația pentru reabilitarea termică a clădirii în care funcționează clinicile de oncologie și dermatologie ale SJU Craiova. Un proiect european de 2,8 milioane de euro, dar din care CJ Dolj va suporta din surse proprii circa 1,8 milioane de euro.

„Este o investiție pe care oamenii și-o doreau, pentru că vorbim de tratarea unei boli grave, cancerul, cu o incidență destul de mare în rândul populaţiei judeţului Dolj. Prin acest proiect vor fi realizate o serie de intervenții ample, atât la exteriorul, cât și la interiorul clădirii. Mai mult, acest corp de imobil nu era prevăzut cu lift, astfel că am inclus în demersul nostru și instalarea a două ascensoare exterioare“, a precizat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Spitalul Leamna – suport pentru Spitalul de Boli Infecțioase Craiova

Pe lista de investiții a Consiliului Județean pentru 2020 se află și modernizarea și extinderea Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, cel mai mare furnizor de servicii de pneumologie din Oltenia (154 de paturi).

Investiția totală este estimată la 2,7 milioane de euro, bani din fondurile proprii ale CJ Dolj, și prevede modernizarea spațiilor medicale și administrative existente (trei corpuri de clădire) și construirea unui corp nou care să cuprindă saloane, săli de consultație, un spațiu de relaxare pentru pacienți etc.

Până să se ajungă însă la modernizare, unitatea medicală de la Leamna a fost stabilită drept spital suport pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova, în contextul actual al pandemiei de coronavirus care a cuprins și România.

Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, unitate suport pentru Spitalul de Boli Infecțioase «Victor Babeș» din Craiova
Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, unitate suport pentru Spitalul de Boli Infecțioase «Victor Babeș» din Craiova

Spitalul Leamna ar urma să preia pacienții internabili, cu patologie respiratorie și tuberculoză activă, iar pentru asta „va dispune de întregul sprijin financiar al CJ Dolj pentru achiziționarea în regim de urgență a materialelor sanitare necesare“.

Investițiile în sănătate ale CJ Dolj. 200.000 de lei pentru Spitalul de la Leamna

Lucru care s-a și întâmplat în ședința ordinară de joi a Consiliului Județean Dolj. „Am dispus alocarea către spitalul de la Leamna a unei sume totale de 200.000 de lei, jumătate pentru achiziționarea de materiale de protecție și dezinfectanți, jumătate pentru dotarea cu aparate de ventilare mecanică a pacienților. Totodată, aici va fi instalat un nou aparat de radiologie, care va permite diagnosticarea rapidă și precisă a afecțiunilor pulmonare – o investiție în valoare de peste un milion de lei“, a anunțat Ion Prioteasa.

„Din nefericire, deși ani la rândul am așezat domeniul sănătății în centrul preocupărilor noastre, ne vedem acum puși în situația în care legislația existentă nu ne permite implicarea în activitatea și managementul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, care aparține Ministerului Sănătății. Urmărim cu mare atenție eventualele modificări ale cadrului legislativ și, dacă se va crea posibilitatea de a sprijini financiar această unitate, o vom face cu toată celeritatea“, a mai spus președintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS