19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele private - ușor de deschis, greu de închis

Firmele private – ușor de deschis, greu de închis

O firmă se înregistrează ușor la Registrul Comerțului, dar trebuie să treacă mai mult timp până ce poate fi închisă aceeași firmă, procedural (Foto: Lucian Anghel)
O firmă se înregistrează ușor la Registrul Comerțului, dar trebuie să treacă mai mult timp până ce poate fi închisă aceeași firmă, procedural (Foto: Lucian Anghel)

O firmă se înființează în 48 de ore. Dar dacă firma are chiar și numai câteva datorii acumulate, atunci operațiunea de închidere a acesteia devine aproape imposibilă, până la achitarea acestora.

Începând de luna trecută, Oficiul Național al Registrului Comerțului a decis ca de la depunerea cererii de înființare a unei firme și până la momentul în care antreprenorul pleacă acasă cu certificatul constatator al noii entități economice să treacă 48 de ore. Până acum, o firmă apărea în trei-patru zile sau chiar într-o săptămână, dar de luna trecută este posibilă înființarea unei societăți în două zile, cu tot cu rezervarea denumirii. Pentru deschiderea unei societăți nu îți trebuie mare lucru, ci doar să ai aproximativ 800-1.000 de lei, pentru a achita taxele la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) Dolj. Suma diferă în funcție de actele pe care le solicitați instituției. Cei care vor face și actul constitutiv al societății tot la ORC vor plăti mai mult. Dar dacă a devenit foarte simplu și rapid să deschizi o societate, este ceva mai complicat să scapi de o firmă care nu mai are activitate sau de una pe care s-au acumulat datorii. „Este foarte bună chestiunea aceasta cu timpul redus în care apare o firmă. Nici înainte nu dura mult să îți deschizi una. Cel mult într-o săptămână apărea firma. Decizia aceasta sper să fie cu succes pentru cei care deschid de acum încolo. Probabil că o firmă se închide ușor dacă este curată și nu are datorii. Dar dacă are datorii, atunci cineva trebuie să le plătească“, a spus Daniel Popa, un antreprenor craiovean, aflat zilele trecute la ORC Dolj.

Care sunt pașii pentru a închide o firmă

Dacă o persoană are o firmă de care vrea să scape, să o radieze, trebuie să știe că procedura este de durată. Pentru început, asociații sau acționarii trebuie să ia o decizie în Adunarea Generală a Acționarilor sau dacă este asociat unic trebuie să facă un document prin care să hotărască dizolvarea și lichidarea simultană a firmei. Acea hotărâre se trimite către Monitorul Oficial (MO) al României pentru a fi publicată. Durează aproximativ 10-15 zile până ajunge să se publice hotărârea firmei în MO. După ce se publică, trebuie să mai treacă încă 30 de zile, pentru a avea suficient timp eventualii creditori să afle că întreprinzătorul vrea să își închidă firma și să o radieze din evidențele ORC.
Potrivit procedurilor în vigoare, după trecerea celor 30 de zile, antreprenorul care vrea să își închidă firma merge iarăși la ORC Dolj cu hotărârea AGA și cu Monitorul Oficial în care s-a publicat acea hotărâre. În plus, firmei îi mai trebuie un certificat emis de organele ANAF prin care să se arate că nu are datorii către bugetul consolidat al statului și încă un certificat de atestare fiscală emis de Direcția de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova sau de la primăria comunei în care are sediul firma, pentru a se vedea dacă firma are datorii către bugetul local. În cazul în care nu are datorii nici către Fisc, nici către primărie, atunci ORC Dolj trece la dizolvarea și lichidarea societății, urmând radierea.
Practic, dacă o firmă se poate înființa în două zile, operațiunile ce trebuie făcute pentru închiderea aceleiași firme pot dura aproape două luni, dacă societatea nu are datorii.

Ce se întâmplă dacă firma are datorii către stat

În cazul în care firma are datorii către furnizori sau alți parteneri de afaceri, iar aceștia nu au văzut publicarea în MO a hotărârii de dizolvare și lichidare, atunci acea firmă poate fi închisă, iar acele societăți partenere ar putea să nu își mai recupereze banii vreodată. Dar dacă societatea pe care asociații vor să o închidă are datorii către stat, atunci nu se poate trece la etapa următoare. Potrivit unor surse, dacă o firmă are certificate de atestare fiscală care arată că entitatea economică respectivă are datorii, atunci sub nici o formă ORC nu va da curs mai departe actelor pentru dizolvarea firmei respective, iar acele persoane nu pot să își închidă astfel societatea.

Statul îți poate închide firma în locul tău

Prin Legea nr. 152/2015 a fost modificat art. 237 din Legea societăților comerciale și, astfel, statul poate să-ți dizolve firma mai repede decât până acum. Principala modificare este aceea că la 60 de zile de la data-limită de depunere a bilanțului, societatea care nu și-a depus situația financiară la termenul stabilit de lege va fi dizolvată, la cererea Fiscului. Până acum trebuia ca o firmă să nu își depună bilanțul doi ani la rând pentru ca apoi statul să ceară dizolvarea ei.
Dacă firma are datorii, atunci Fiscul face opoziție la decizia de dizolvare emisă de tribunal și se cere numirea unui lichidator, tocmai pentru a recupera acele datorii înainte ca firma să dispară. Despre aceste aspecte, GdS a scris pe 15 octombrie. Ca noutate, după modificarea legislativă de anul acesta, firmele mai pot fi dizolvate de către tribunal la cererea „oricărei persoane interesate“, precum și a Oficiului Național al Registrului Comerțului în cazul în care (potrivit articolului 237 din Legea nr. 31/1990): „a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni; b) acționarii/asociații au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut ori reședința cunoscută; c) nu mai sunt îndeplinite condițiile referitoare la sediul social, inclusiv ca urmare a expirării duratei actului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social ori transferului dreptului de folosință sau proprietate asupra spațiului cu destinație de sediu social (…)“ etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS