13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSiloz modern şi fabrică de ulei, realizate cu fonduri prin PNDR

Siloz modern şi fabrică de ulei, realizate cu fonduri prin PNDR

http://www.youtube.com/watch?v=-F6L2umXqco

\n

Din seria proiectelor de succes realizate cu bani europeni, APDRP a popularizat în rândul doritorilor o fermă agricolă, un spaţiu automatizat de depozitare a cerealelor, o făbricuţă de ulei neprocesat chimic, o cramă şi alte investiţii pentru care s-a apelat la finanţări nerambursabile.

În cea de-a doua zi a vizitei la obiective investiţionale din Dolj, specialiştii Agenției de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), fermierii şi reprezentanţii grupurilor de acţiune locală din zona Olteniei au făcut cunoştinţă cu întreprinzători locali, care şi-au dezvoltat afacerile cu fonduri proprii, dar şi cu fonduri europene atrase prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Dacă în prima zi a programului, cei interesaţi de fonduri europene au vizitat Conacul Padea, deţinut de Constantin Popeci, şi transformat în pensiune de patru margarete, ieri cele peste 20 de persoane care au compus delegaţia APDRP au mers mai întâi la Dăbuleni, unde a fost câştigat un proiect de finanţare de către Persoana Fizică Autorizată (PFA) Flavia Vileru, proiect în valoare de 90.000 de euro, prin care au fost achiziţionate utilaje agricole şi echipamente.

Siloz complet automatizat la Giurgiţa

Reprezentanţii APDRP şi cei ai firmelor s-au deplasat la Giurgiţa, unde firma Lemn Confex SRL a construit spaţii de depozitare ultramoderne pentru cereale, tot cu fonduri pe PNDR, precum şi o făbricuţă de ulei presat la rece, respectiv au fost achiziţionate două tiruri pentru transportul cerealelor. Valoarea totală a proiectului a fost de 12,5 milioane de lei, dintre care 5,2 milioane reprezintă fondurile nerambursabile. Silozurile sunt complet automatizate şi foarte bine ventilate, spun proprietarii, astfel încât cerealele depozitate să îşi păstreze calitatea pe durata cât sunt însilozate. „Acest depozit a fost gândit să facă faţă unei capacităţi de 9.500 de tone. Am mai făcut pe fonduri proprii încă o magazie de descărcare rapidă, iar după ce fermierul vine şi descarcă în acea magazie, cantitatea intră pe baza de sortare (…) S-a dorit această dotare centralizată, pe care piaţa o cere“, a spus Vasile Cioroiu, preşedintele grupului Ciromat şi asociat la Lemn Confex, firma care are depozitul de cereale de la intrarea în comuna Giurgiţa. El a mai spus că un spaţiu de depozitare dezvoltat pe orizontală are avantajul că se poate face foarte bine aerisirea produselor depozitate, comparativ cu silozurile clasice, realizate pe verticală, unde produsele se tasează, mai ales cele oleaginoase, la care proprietarul ar avea foarte multe pierderi.  Momentan, firma de la Giurgiţa nu pune la dispoziţie spaţiile de depozitare şi pentru alte firme, ci achiziţionează cereale atât de la micii producători care aduc grâul cu căruţa, cât şi de la firmele mai mari.
Cantitatea de cereale adusă de fermieri la siloz este selectată automat, transportată automat în spaţiile de depozitare. De asemenea, şi procedeul invers este complet automatizat, în sensul că tirul se aşază la uşa silozului, unde este umplut automat cu cereale.

Făbricuţa de ulei presat la rece

Prin proiectul PNDR a fost finanţată şi o fabrică de ulei, care funcţionează în aceeaşi incintă a firmei. Floarea – soarelui este presată la rece, fără vreun procedeu chimic. „Din 100 de kilograme de floarea-soarelui se obţin 30 de litri de ulei extravirgin, care are proprietăţi comparabile cu cele ale uleiului de măsline“, a spus inginerul Stelian Predescu, de la Lemn Confex.
Producţia de ulei se comercializează, momentan, sub alt brand, de împrumut, numit „Cămara Aniţei“. Piaţa de desfacere a uleiului extravirgin de floarea-soarelui este parţial în Bucureşti, în supermarketurile Cora, şi în Craiova, la Lactag, spune Vasile Cioroiu.

„Banca se gândeşte de două ori când îţi dă 1,3 – 1,5 milioane de euro“

Dificultăţi de accesare şi de implementare a acestui proiect nu au fost, dar cei mai mulţi întreprinzători care realizează investiţii cu fonduri europene întâmpină dificultăţi la aducerea cofinanţării şi la obţinerea împrumuturilor sau a scrisorilor de confort de la bănci. „Noi am depus a doua oară acest proiect şi atunci a primit punctaj. Am avut şi banii necesari pentru cofinanţare şi astfel s-a realizat proiectul. Dificultăţi apar numai în cazul băncilor. Un proiect, pentru a fi «bancabil», trebuie să spună foarte multe. Pentru noi nu a fost o problemă, pentru că suntem un grup, şi ne susţinem. Banca se gândeşte de două ori când îţi dă 1,3 – 1,5 milioane de euro. Aceasta este o ţară a băncilor. După ghidurile noi de finanţare, lucrurile s-au mai simplificat, în sensul că şi acel investitor mic, care accesează fonduri, trebuie să fie ajutat cu ceva“, a explicat Vasile Cioroiu.

Crama de la Domeniul Coroanei Segarcea, un domeniu „tabu“

Vizitatorii aduşi de APDRP au poposit, în cursul după-amiezei de ieri şi la crama din Segarcea, ce aparţine firmei Domeniul Coroanei Segarcea, controlată de familia lui Mihai Anghel. Firma a modernizat crama cu fonduri europene prin PNDR, pentru a extinde capacitatea de producţie de vinuri, prin achiziţia de utilaje. Valoarea totală a proiectului a fost de 17 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă a fost de 7,2 milioane de lei.
Din păcate, nu am putut vedea cum arată investiţiile făcute prin PNDR, din cauză că reprezentanţii companiei – prin Leontina Popescu –  nu au permis accesul mass-media în incinta cramei, pe motiv că nu au fost informaţi de către organizatori că ar fi prezenţi şi ziarişti la eveniment.

Ce spun fermierii care au vizitat firmele care au accesat fonduri pe PNDR

Cei din grupul de vizitatori, aduşi de APDRP să viziteze proiectele de succes implementate în Dolj, consideră că antreprenorii care au atras fonduri europene sunt „plini de curaj“. „Astfel de proiecte de investiţii sunt necesare, pentru că în nume propriu nu poţi să te apuci. Şi noi suntem deja în implementarea unui proiect la o fermă de capre din Segarcea. Sperăm ca acesta să fie doar începutul“, a spus Ştefan Pădeanu, din Segarcea. Deocamdată, ferma de capre din micul oraş doar procesează laptele, urmând ca pe viitor să-şi dezvolte activitatea cu pasteurizarea laptelui, precum şi cu crearea de iaurturi etc.

APDRP popularizează proiectele de succes din Dolj

Agenția de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) organizează, în  perioada 6-9 mai 2014, în județul Dolj, o vizită de exemplificare privind accesarea fondurilor europene pe proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Au fost incluse în agenda acestui eveniment zece obiective investiţionale, care au fost realizate cu fonduri europene, accesate prin intermediul PNDR. Dintre aceste proiecte mai amintim, pe lângă cele enumerate deja: o plantaţie de afine, care se întinde pe câteva hectare, o fermă de pui de carne, achiziţie de utilaje pentru fabricarea de bolţari etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS