12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMii de firme capitulează în faţa creditorilor

Mii de firme capitulează în faţa creditorilor

Insolvenţele curg pe bandă rulantă în toată Oltenia. Numărul insolvenţelor înregistrate în Dolj pe primele nouă luni ale anului este mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2012. 82% dintre firme şi-au cerut singure insolvenţa. Singurul judeţ din regiune în care numărul insolvenţelor a scăzut este Oltul.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a monitorizat insolvenţele din ţară, într-o statistică detaliată ce cuprinde „numărul actelor de procedură emise de instanţele judecătoreşti, practicienii în insolvenţă şi persoanele autorizate şi publicate în Buletinul Periodic al Insolvenţei în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2013“, în teritoriu. Astfel, în perioada analizată, în Dolj au intrat în insolvenţă 6.658 de firme, mai mult cu 626 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, când intraseră în procedura respectivă 6.032 de companii.

În iulie, număr record de insolvenţe

Luna cea mai prolifică pentru cei care au intrat în insolvenţă a fost iulie, când un număr record de companii doljene au intrat în insolvenţă. Au ales această formă de protecţie 1.088 de firme, dublu faţă de o lună normală. În schimb, în luna august nu s-a înregistrat nici o societate care să fi fost nevoită să adopte această procedură extremă de protecţie în faţa creditorilor.
În Vâlcea, anul trecut, fuseseră 1.170 de firme în procedura despre care vorbim, iar în 2013, în acelaşi interval de nouă luni s-a ajuns la 1.405 firme, care au ales să se protejeze de creditori.

În Mehedinţi, s-a dublat numărul insolvenţelor

Un număr mai mare de insolvenţe faţă de 2012 s-a înregistrat şi în Gorj. Dacă pe primele nouă luni ale anului 2012 figurau în evidenţele ONRC 4.193 de insolvenţe în Gorj, pe 2013 s-a declanşat procedura la 4.578 de entităţi economice.
Judeţul Mehedinţi este o surpriză neplăcută pentru toţi cei care au afaceri acolo. Dacă pe nouă luni din 2012 erau 1.584 de firme intrate în insolvenţă, în 2013, pe aceeaşi perioadă se dublase numărul insolvenţelor. În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2013, în Mehedinţi s-a înregistrat un număr record de firme care au dau chix: 3.050.
Singurul judeţ din Oltenia în care numărul total al insolvenţelor a scăzut faţă de 2012 este Olt. Acolo au apărut în 2012 exact 1.150 de insolvenţe, iar în 2013 – 923.

Companiile îşi cer singure insolvenţa şi „îngroapă“ creditorii

Insolvenţa protejează debitorii în faţa creditorilor. Când creditorii îţi bat la uşă, când datoriile te copleşesc şi nu mai faci faţă, singura soluţie pare insolvenţa. Dar ce se întâmplă atunci când se produce un fenomen şi foarte multe firme profită de avantajele Legii nr. 85/2006 şi îşi cer singure insolvenţa? GdS a titrat de-a lungul ultimilor ani cum unii manageri cer deliberat insolvenţa firmelor pentru a scăpa de creditorii insistenţi.
Potrivit Tribunalului Dolj, pe parcursul anului 2013 s-a deschis procedura de insolvenţă în cazul a 1.253 de firme. Curios este că dintre cele 1.253 de companii afectate, 1.029 de societăţi comerciale şi-au cerut singure insolvenţa şi doar în 224 de cazuri creditorii au cerut declanşarea acestei proceduri. Cu alte cuvinte, datele clare de la Tribunal arată că 82% dintre firmele intrate anul acesta în procedură de insolvenţă au ales singure această cale şi nu au fost obligate de creditori.
De ce ar dori firmele singure să intre în insolvenţă? „Pentru că în felul acesta scapă de orice formă de executare silită. Pentru a se pune la adăpost de creditori, firmele îşi cer singure insolvenţa şi se protejează de toţi cei la care au bani de dat“, spun surse din piaţă.
Tribunalul Dolj a informat la solicitarea GdS că, în 2013, doar două societăţi au ieşit din procedura de insolvenţă.
Uşurinţa cu care se intră în insolvenţă îi nedreptăţeşte pe partenerii de afaceri ai firmelor care se grăbesc să se protejeze de creditori. Chiar dacă se înscriu la masa credală, furnizorii nu se ştie dacă îşi mai recuperează din creanţele pe care le au la firma care intră în insolvenţă, pentru că prioritate au salariaţii companiei, Fiscul, băncile, alţii care au contracte cu garanţii de executat şi abia la final urmează furnizorii chirografari, care recuperează dacă mai apucă ceva din firma intrată în insolvenţă.
Firmele doljene care aveau de recuperat creanţe importante de la societăţi care intră în insolvenţă au sesizat, în repetate rânduri, că uşurinţa cu care intră partenerii lor de afaceri în insolvenţă le afectează grav businessul.
Noul Cod al insolvenţei ar fi trebuit să ferească firmele „bune“ de intenţia unor antreprenori care cer premeditat insolvenţa, dar acesta avea şi mai multe hibe decât legea anterioară pe baza căreia se putea declanşa insolvenţa. Acest nou Cod al Insolvenţei a fost declarat neconstituţional la nici două săptămâni de la intrarea în vigoare.

În ce condiţii poate intra o firmă în insolvenţă

De-a lungul timpului s-a pus problema ca debitorul care îşi cere insolvenţa propriei firme să nu mai poată face acest lucru decât dacă are de achitat o datorie minimă, la fel ca aceea pe care o are creditorul de recuperat, creditor care cere insolvenţa.
Avocatul Lavinia Tumbăr, partener la Casa de Avocatură Tumbăr, Cega & Popa, a declarat, pentru GdS: „Dacă firma îşi cere insolvenţa, atunci nu trebuie decât să demonstreze incapacitatea de plată, adică acea situaţie în care are datorii mai mari decât veniturile realizate şi trebuie să depună documente în acest sens. De exemplu, dacă firma a avut un credit, iar banca a declanşat scadenţa anticipată a întregii sume, este clar că firma respectivă nu va avea de unde să plătească şi poate să îşi ceară singură insolvenţa“. În cazul în care societăţile sunt urmărite de creditori care doresc să ceară insolvenţa, situaţia este diferită, existând un prag minim de la care se poate cere insolvenţa unui debitor.
„Când creditorul cere insolvenţa, atunci valoarea-prag a creanţei este de minimum 45.000 de lei, creanţa trebuie să fie certă, lichidă şi exigibilă şi să fie mai veche de 90 de zile“, a explicat avocata Lavinia Tumbăr.

Cine poate cere insolvenţa

Chiar şi salariaţii pot cere insolvenţa unei firme. Iată cine are dreptul să solicite insolvenţa unui agent economic şi unde se depun şi se judecă cererile respective:
– Salariaţii pot solicita deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul în care au de recuperat o sumă echivalentă cu şase salarii medii brute pe economie;
– Creditorul poate să solicite deschiderea procedurii insolvenţei dacă deţine o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, de mai mult de 90 de zile;
– Cererile pe Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei sunt de competenţa tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are sediul debitorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS