15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul vinde pe Bursă 15% din Romgaz

Statul vinde pe Bursă 15% din Romgaz

După succesul cu Nuclearelectrica, statul scoate la vânzare acţiuni ale celei mai mari companii din sectorul de stat: Romgaz Mediaş, care produce peste jumătate din cantitatea de gaze naturale utilizată în România. Tranşa destinată micilor investitori este mai mare. Preţul minim poate fi de 24 de lei pe acţiune.

În plin scandal în care se joacă o carte importantă privind o oarecare independenţă energetică a României, statul scoate la bătaie o parte din acţiunile celui mai mare jucător de pe piaţa energiei din ograda statului –  Romgaz Mediaş, care este considerată cea mai mare companie de stat românească, evaluată la peste trei miliarde de euro. Guvernul a decis în şedinţa de vineri ca oferta publică de vânzare a acţiunilor Romgaz Mediaş să dureze opt zile lucrătoare, începând de marţi, 22 octombrie, şi până pe 31 octombrie. Executivul a hotărât ca preţurile care vor fi cerute investitorilor să fie cuprinse între 24 şi 32 de lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde de lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde de lei (415,6 milioane de euro). După succesul înregistrat luna trecută cu Nuclearelectrica, atunci când tranşa de acţiuni destinată micilor investitori a fost suprasubscrisă de 5,6 ori, statul a alocat o tranşă mai mare de acţiuni micilor investitori, care vor dori să cumpere acţiuni la Romgaz. Din acţiunile scoase la vânzare, 15% se adresează micilor investitori, iar 85% – celor instituţionali. Investitorii mici care vor subscrie până la 10.000 de acţiuni vor avea parte de discounturi de 5%, pentru ordine plasate în prima săptămână, respectiv discounturi de 3% pentru cele introduse în a doua săptămână.
Noutatea acestei oferte publice iniţiale (IPO) pentru acţiunile Romgaz este aceea că titlurile vor fi listate atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra, dând astfel posibilitatea unor investitori mari să devină acţionari ai producătorului român de gaze naturale. Datorită sumei foarte mari ce se aşteaptă a fi obţinută pe Bursă pentru 15% din acţiuni, sumă care ar putea fi de până la 415 milioane de euro, listarea Romgaz este considerată de specialiştii de pe piaţa de capital drept „cea mai mare vânzare pe Bursă din istoria României“.

De ce este importantă Romgaz

Romgaz Mediaş este compania care asigură aproximativ jumătate din producţia internă de gaze din ţară. „Societatea a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea şi producţia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane şi producţia de electricitate. (…) La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi şi rezerve nete probabile de 13,2 miliarde de metri cubi de gaze“, se arată într-un comunicat al Romgaz, dat publicităţii în cursul zilei de vineri.
Din acest punct de vedere, producătorul de gaze naturale are viitor şi tocmai de aceea se anticipează că mai mulţi români vor dori să cumpere acţiuni. „Listarea Romgaz este importantă pentru că este una dintre companiile de anvergură ale României, activând într-un domeniu strategic, şi este una dintre cele mai profitabile companii ale statului“, a declarat George Popa, broker la Interdealer Capital Invest.
Analiştii consideră că singurul „punct slab“ al Romgaz este acela că rezervele de gaze ce pot fi exploatate de companie în România mai ajung decât pentru aproximativ 11 ani.
Statul deţine 85,1% din acţiunile Romgaz, iar restul de 14,9% sunt deţinute de Fondul Proprietatea.

Cum face statul rost de bani

Prin listarea pe piaţa de capital a unor procente din acţiunile marilor companii de stat, executivul intenţionează capitalizarea fără prea mari eforturi. Succesul unei astfel de listări este dat, pe de o parte, de preţul la care se cumpără acţiunile, iar pe de altă parte de interesul investitorilor, fie că este vorba despre cei mari, instituţionalizaţi, fie de omul de rând care cumpără un număr mic de acţiuni. Toate listările statului la Bursă au fost suprasubscrise, semn că investitori s-au găsit. Până acum, au fost scoase la vânzare pe Bursă 15% din Transgaz, 10% din Nuclearelectrica, iar în perioada următoare vor fi vândute 15% din producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş.
După modelul polonez care a condus la o creştere economică destul de consistentă chiar şi pe perioada crizei, prin listarea la Bursă a peste 100 de firme (multe cu capital privat), capitalizarea companiilor prin listarea la Bursă reprezintă o alternativă ingenioasă de atragere de capitaluri din partea statului şi a companiilor private. Singurul dezavantaj este că în România, Bursa nu este destul de puternică la fel ca altele din Europa, iar potenţialii investitori nu sunt atraşi de piaţa de capital. În contrapartidă, dezvoltarea pieţei de capital din Polonia a arătat că acolo a existat un interes cert pentru ca firmele poloneze să aibă acces la capitaluri. În România, companiile private ar putea accesa capitaluri listându-se pe Bursă, ca o contrapartidă a finanţării precare din partea băncilor, dar fie o listare privată nu este suficient de interesantă pentru investitori (cum ar fi eşecul Adeplast), fie firmele private nu doresc să se capitalizeze prin Bursă, din cauză că ar trebui să gestioneze sute sau chiar mii de acţionari, aspect considerat dificil chiar de către unele companii din Craiova, care au ezitat, la un moment dat, să intre pe Bursă şi să se capitalizeze astfel, în ciuda unor dificultăţi financiare de moment.

Succesul Nuclearelectrica

În urmă cu o lună a fost vândut pe Bursă 10% din capitalul social al Nuclearelectrica. Toate tranşele au fost suprasubscrise, dar mai ales cea pentru micii investitori. „Nuclear­electrica a reprezentat o sursă de câştig, cel puţin pe termen scurt, pentru investitorii care au subscris în cadrul ofertei de vânzare din luna septembrie. Discount-ul generos de 8% acordat pe tranşa investitorilor mici ce au subscris în primele trei zile a dus la suprasubscrierea acţiunilor alocate de 5,6 ori. Preţul la care s-au tranzacţionat drepturile de alocare Nuclearelectrica de pe 4 octombrie, adică în prima zi, a fost peste preţul pe care l-au plătit investitorii instituţionali. Ulterior, acţiunile s-au mai stabilizat şi au scăzut“, a explicat brokerul George Popa. În prima zi în care s-au tranzacţionat drepturile de alocare, cotaţiile au crescut, iar acum acţiunile s-au stabilizat. Vineri, cotaţia Nuclearelectrica a oscilat în jurul a 11 lei pe acţiune, încheind la 11,13 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS