25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăria Craiova s-ar sparge în softuri

Primăria Craiova s-ar sparge în softuri

Municipalitatea din Bănie şi-a anulat licitaţia pentru achiziţionarea unui soft de 62.000 de lei fără să mai aştepte decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

După ce a ajuns la concluzia că are nevoie de un program de 62.000 de lei pentru evidenţa bunurilor din patrimoniu, Primăria Craiova a încercat să atribuie contractul prin cerere de ofertă. Cum însă cererea de ofertă nu poate fi decât direcţionată, nu şi ascunsă, funcţionarii care au întocmit documentaţia de atribuire au fost rapid amendaţi de un operator economic, printr-o contestaţie. Ciudat este că, la numai două zile de la depunerea contestaţiei, fără a mai aştepta decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Serviciul de achiziţii publice a decis anularea procedurii, „întrucât în cadrul documentaţiei de atribuire – Caietul de sarcini – s-au constatat erori sau omisiuni care au ca efect încălcarea principiilor prevăzute la art. 2 alin. 2 lit. a)-f) din OUG nr. 34/2006 (a achiziţiilor publice – n.r.) cu modificările şi completările ulterioare“, după cum se arată într-o adresă nesemnată şi fără număr de înregistrare postată pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). La aproape o lună de la anularea licitaţiei, reprezentanţii Primăriei Craiova ne-au informat că nu au răspuns la întrebările noastre referitoare la oportunitatea investiţiei într-o perioadă de criză şi la modul de organizare a licitaţiei. De asemenea, nu au precizat care sunt firmele care şi-au depus oferte la această licitaţie între 29 noiembrie 2010, când a fost publicat anunţul, şi 9 decembrie 2010, când a fost anulată licitaţia.

Criterii de manevrat

Caietul de sarcini şi criteriile de punctare ale licitaţiei pentru softul de patrimoniu sunt stabilite astfel încât comisia să jongleze pur şi simplu cu evaluarea. De exemplu, punctarea ar fi trebuit făcută „în funcţie de gradul de detaliere a aspectelor relevante pentru îndeplinirea obligaţiilor privind furnizare (probabil, furnizarea) şi implementare (probabil, implementarea) sistemului informatic. Ofertantul care va prezenta cea mai detaliată şi argumentată propunere, conform cu cerinţele Caietului de sarcini, va primi punctajul maxim“.
OUG nr. 34 din 2006, modificată, este jucată în picioare, fiindcă pentru acest tip de punctare autoritatea este obligată să precizeze clar factorii de evaluare cu ponderile relative sau cu algoritmii de calcul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII