14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAn greu pentru angajaţii CFR

An greu pentru angajaţii CFR

Gravul accident feroviar de lângă Craiova vine într-un an nefast pentru ceferişti. 2009 a adus un plan de disponibilizare pentru 12.000 dintre ei, reduceri de salariu şi şomaj tehnic pentru alte câteva mii.

2009 nu a început sub cele mai bune auspicii pentru angajaţii CFR. Încă din prima lună a acestui an, ministrul transporturilor şi infrastructurii (MTI), Radu Berceanu, a anunţat, cu prilejul unei inspecţii în Gara Craiova, că, în acest an, la Societatea Naţională a Căilor Ferate Române (SNCFR), respectiv CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură, va fi adoptat un plan de restructurări şi disponibilizări. Oficialul şi-a motivat decizia prin faptul că peste 93% dintre veniturile societăţii sunt folosite pentru plata salariilor angajaţilor, al căror număr crescuse cu 700-800 în ultimii ani. Acesta nu a fost însă singurul motiv invocat de Berceanu. „În ultimii doi ani, la Calea Ferată s-au făcut angajări masive, ceea ce a umflat enorm cheltuielile salariale, ca să nu mai vorbim de cumpărăturile făcute aiurea, care puteau să lipsească, şi de scăderea încasărilor din bilete“, a declarat ministrul două luni mai târziu, menţionând că economiile ce vor fi făcute prin restructurările de personal vor permite menţinerea biletelor CFR la acelaşi nivel sau aplicarea unor ajustări foarte mici. Tot în acea perioadă (a doua jumătate a lunii martie), MTI a trimis sindicaliştilor CFR planul de restructurare a sectorului feroviar.

Planul de restructurare a peste 12.000 de persoane

Acesta prevede reducerea personalului cu 12.139 de persoane pe întreg sistemul (5.949 la CFR Marfă şi filialele ei, 2.545 la CFR Călători şi filialele ei, 3.536 la CFR SA şi filialele ei, 109 la Societatea de Administrare Active Feroviare, Societatea Feroviară de Turism, Autoritatea Feroviară Română, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară). La aflarea acestei veşti, liderii de sindicat au ripostat prin ameninţări cu proteste, nemulţumiţi şi de faptul că programul de restructurare nu prevedea plăţi compensatorii pentru personalul disponibilizat.

7.000 de angajaţi ai CFR Marfă, în şomaj tehnic din iulie

Câteva zile mai târziu, ministrul transporturilor a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Craiova, că planul de restructurări de la CNCFR a fost făcut chiar de companie. „Cifrele care au apărut acolo au reieşit dintr-un program de restructurare pe care l-au făcut companiile. O astfel de chestiune se negociază cu sindicatele, dar nu numai cu ele, ci şi cu Ministerul de Finanţe, pentru că sunt unele lucruri care implică anumite costuri“, a afirmat atunci Radu Berceanu, care a explicat că la CNCFR nu se urmăreşte „neapărat“ disponibilizarea personalului, ci doar ca veniturile obţinute de companie să acopere cheltuielile. Totuşi, nu s-a renunţat la ideea disponibilizării, aşa că, la sfârşitul lunii aprilie, câteva mii de sindicalişti au protestat în Capitală împotriva anunţului de restructurare a transportului feroviar şi au ameninţat cu greva generală. Protestele au continuat şi la începutul lunii iunie. Atunci, nemulţumiţi de întârzierea plăţii salariului, angajaţii CFR Călători Bucureşti şi Constanţa au intrat în grevă, iar opt trenuri au fost blocate. Chiar şi aşa, în primele zile din iulie, aproximativ 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă (40% dintre angajaţi) au primit decizia privind şomajul tehnic pentru trei luni. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost de la Regionala Craiova, care are aproximativ 3.000 de angajaţi.

Sindicaliştii vor 24 de salarii compensatorii, statul dă maximum şase

Spre sfârşitul săptămânii trecute, într-un moment în care salariile angajaţilor de la companiile feroviare întârziaseră deja cu aproape o săptămână, ministrul transporturilor a anunţat că persoanele disponibilizate de la CFR ar putea primi salarii compensatorii. „Am pregătit o iniţiativă pentru acordarea plăţilor compensatorii, dar depinde şi de resursele financiare de la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii. E vorba de o formulă în care să existe o sumă mult mai mică: la disponibilizare, trei salarii, şi alte trei salarii după perioada de şomaj, pentru cei care nu s-au angajat“, a spus Radu Berceanu, într-o conferinţă de presă. Totuşi, această compensaţie nu acoperă solicitările sindicatelor. La începutul acestei luni, preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa, a declarat că sindicatele nu vor ceda sub nici o formă şi vor încerca în continuare să pledeze pentru disponibilizări numai cu protecţie socială, şi anume, să le acorde cele 24 de salarii compensatorii solicitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII