22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBanca îţi dă bani că achiţi rata la timp

Banca îţi dă bani că achiţi rata la timp

Din cauza creditelor restante în creştere, băncile mari vor să-şi menţină clienţii cu promoţii inedite: le oferă bani şi premii consistente doar pentru că îşi achită ratele la timp. Există bănci care dau efectiv bani debitorilor pentru cumpărăturile făcute cu cardul sau pentru recrutarea de noi clienţi.

Numărul tot mai mare de credite neplătite şi teama ca acestea să nu crească determină băncile cu dare de mână să introducă promoţii de răsplătire pentru persoanele care îşi achită ratele la timp lună de lună. Pentru prima dată în ultimii ani, băncile fac tot posibilul să-şi păstreze clienţii care îşi achită la timp creditele, încurajându-i cu premii diverse şi consistente, care ajung până la „ştergerea“ definitivă a creditului. Deocamdată, strategia de a premia unii clienţi care îşi plătesc ratele lunar a fost adoptată doar de băncile mari.

Ghicitoarea… cu elefanţi roz

„De ce elefanţii câştigă o mulţime de bani de la BRD? Pentru că ei nu pot sări niciodată… peste rată!“. Aşa sună reclama cu elefanţi roz de la BRD, destinată clienţilor care plătesc la timp. Alături de poza cu elefanţi este promoţia cu premiile pentru clienţii buni. „Este o măsură prin care atragem atenţia că rigurozitatea de a-ţi achita creditele poate aduce şi premii“, susţin surse din BRD Craiova.

…Chiar şi o maşină cadou

Chiar dacă strategiile de marketing pun pe piaţă reclame cu elefanţi roz, premiile pornesc de la 1.000 de lei şi ajung până la 5.000 de euro şi o maşină. Unele bănci au ajuns până acolo încât să lichideze întregul credit al debitorului dacă acesta şi-a plătit ratele la timp. Evident, doar câţiva clienţi pot „prinde“ o astfel de ocazie şi doar cei cu credite de consum de valoare mică. BRD oferă câte 1.000 de lei pe săptămână pentru 20 de clienţi. Lunar, o persoană norocoasă primeşte o maşină. Raiffeisen are drept premiu 5.000 de euro pentru câte un client pe lună. Banca merge până acolo încât lichidează creditele pentru trei persoane, alese prin tragere la sorţi, dacă sunt plătitoare de rate la termenele stabilite prin desfăşurătorul dat de bancă. Banca şterge creditele mici, de nevoi personale. Strategii unităţii s-au gândit că, în acest fel, nu va mai creşte numărul de credite neplătite la timp. „S-au introdus aceste promoţii pentru că noi considerăm că este mai bine să-i stimulezi pe oameni să vină să-şi achite creditele“, spune un specialist din cadrul Raiffeisen Bank Craiova.

„Pensie în plus, pe viaţă!“

O bătrânică îşi ridică ochelarii ca să vadă mai bine sacul cu bani primit din partea băncii. „Câştigi o pensie în plus, pe viaţă!“ este mesajul de sub poza cu bătrânica de la Raiffeisen Bank. Dacă îţi faci card de pensie la banca respectivă, poţi să câştigi o pensie pe viaţă. Nu sunt prezentate informaţii despre suma pe care o primeşti pe viaţă. Banca merge mai departe, până acolo încât dă bani în plus pensionarilor care mai aduc alţi vârstnici care să-şi ia card de pensie. Suma este de zece lei pentru fiecare client nou.

Banca dă bani dacă faci cumpărături cu cardul

Alte bănci au oferte şi promoţii şi mai ciudate. ING Bank şi Bancpost dau bani clienţilor care şi-au făcut cumpărăturile cu cardurile emise de respectivele bănci. „Am primit un SMS pe telefon de la ING, prin care mă anunţau că la patru tranzacţii efectuate cu cardul voi primi câte zece lei pentru fiecare tranzacţie. Până acum se dădeau puncte la cumpărături. Bani nu am primit niciodată de la bancă“, a spus Alina C., din Craiova, deţinătoare de card emis ING. O ofertă asemănătoare are şi Bancpost. Banca susţine că le restituie clienţilor 1% din valoarea cumpărăturilor efectuate cu un anumit tip de card. Până nu demult, băncile ofereau clienţilor care făceau cumpărături cu cardul puncte care puteau fi folosite la shopping.

Restanţe tot mai mari

Banca Naţională a României (BNR) publică lunar situaţia restanţelor la creditele acordate de bănci. Din ce în ce mai multe persoane nu îşi mai achită împrumuturile, în special cele de nevoi personale. BNR atenţionează băncile cu un grad mare de credite neperformante să îşi majoreze capitalul social, ca o formă de protecţie. BNR a obligat până acum cinci bănci mai mici să-şi majoreze capitalul social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII