22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAjutoarele de salvare pentru firme, „ucise“ de Finanţe

Ajutoarele de salvare pentru firme, „ucise“ de Finanţe

Actele normative care ar fi stabilit cum se acordă ajutoarele „de salvare“ şi „de restructurare“ sunt împotmolite la Ministerul Finanţelor şi nici de la UE nu s-a primit „undă verde“. Între timp, apar victimele mari ale crizei, firme care au cerut de anul trecut astfel de ajutoare şi acum sunt falimentare.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a reuşit să acorde firmelor cu probleme pricinuite de criză mult râvnitele ajutoare „de salvare“ şi „de restructurare“ promise încă de la sfârşitul anului 2008. Motivul ar fi că încă nu au fost adoptate actele normative (două hotărâri de guvern) care să stabilească modul de acordare a banilor, deşi proiectele de acte normative se află în discuţie din aprilie. Mediul de afaceri percepe ideea acordării ajutoarelor drept „poate singura măsură care ar putea să salveze firmele aflate în dificultate“, a spus un om de afaceri din Bănie. Autorităţile statului se învârt într-un cerc vicios: din cauza crizei nu se pot da ajutoarele de salvare, care ar scăpa firmele de efectele crizei.

Adio, 600 de milioane de euro!

Potrivit  AVAS, circa 600 de milioane de euro provenind de la bugetul de stat ar fi trebuit injectaţi, sub forma ajutoarelor despre care am vorbit, în mediul de afaceri, fie că este vorba despre firme de stat, fie despre entităţi economice private. Sprijinul s-ar fi acordat sub formă de credite pe termen de şase luni, scutiri de la plata datoriilor către stat sau, pur şi simplu, pentru capital de lucru. Se pare că bugetul de stat – şi aşa deficitar – nu poate suporta exact sumele de care ar avea nevoie mediul economic pentru a depăşi criza. În plus, oamenii statului sunt de părere că s-ar pierde timp pentru fiecare firmă, din cauză că europenii vor să dea OK-ul pentru fiecare societate care ar primi ajutoare de salvare. „Nu se pot acorda ajutoarele de salvare pentru că nu există cadru legal în acest sens. Proiectele de acte normative iniţiate de AVAS sunt blocate la Ministerul Finanţelor de o perioadă lungă. În plus, procedura de acordare ar fi complicată, pentru că trebuie să cerem acceptul de la Comisia Europeană pentru fiecare firmă căreia i se acordă astfel de ajutoare“, a spus reprezentanta AVAS în relaţia cu mass-media, Adriana Tran.
Nici răspunsul pe ansamblu de la Comisia Europeană nu a venit, susţin cei de la AVAS, instituţia fiind obligată să notifice organismul european dacă asemenea ajutoare de salvare şi de restructurare sunt sau nu considerate ajutoare de stat.

Ministerul Finanţelor: Bugetul este gol!

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au confirmat, pentru GdS, că proiectele de acte normative privind ajutoarele de salvare şi restructurare sunt, întradevăr, blocate la minister, pe motiv că nu sunt bani. „Bugetul este gol! Nu se ştie cât va dura până când se aprobă actele normative privind ajutoarele de salvare. Ştim că acest lucru interesează, dar banii trebuia daţi din bugetul de stat, iar acesta nu este suficient“, a spus un reprezentant de la Biroul de relaţii cu mass-media din cadrul Ministerului Finanţelor.

Firme care au cerut ajutoare de salvare

AVAS ţine secretă lista cu toate firmele care au cerut ajutoare de salvare de la statul român. Unele sunt companii private, iar altele sunt societăţi la care statul încă este acţionar. AVAS a putut confirma, în urmă cu câteva luni, doar trei firme din Oltenia care au depus cereri pentru asemenea finanţări: Oltchim Râmnicu Vâlcea, Celrom Drobeta Turnu Severin şi Electroputere Craiova. Electroputere şi Olchim nu au dorit să comunice sumele pe care le-au cerut de la stat drept ajutoare de salvare, în timp ce pentru Celrom ar putea fi prea târziu. Firmei i s-a cerut deja insolvenţa. În decembrie 2008, conducerea companiei declara pentru GdS că numai un astfel de ajutor de la AVAS ar salva-o la propriu. În lipsa cadrului legal, nu pot fi acordate asemenea ajutoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII