21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânii pot să angajeze cetăţeni străini

Românii pot să angajeze cetăţeni străini

România poate emite anul acesta 8.000 de autorizaţii de muncă străinilor care doresc să desfăşoare activităţi lucrative. În Dolj, muncesc doar 50 de cetăţeni străini, majoritatea din Turcia şi Republica Moldova.

În ultimii ani, numărul cetăţenilor străini care muncesc în Dolj a rămas constant. Potrivit informaţiilor provenite de la Oficiul pentru Imigrări Dolj, la mijlocul lunii iunie, numărul acestora era de 49, în scădere faţă de luna mai.
„În evidenţele ITM Dolj, pe 31 mai, existau 57 de contracte individuale de muncă active încheiate de angajatori din judeţul Dolj cu salariaţi străini ce desfăşoară activitate conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 56/2007 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României – în baza autorizaţiei de muncă“, se arată într-un comunicat emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Tot aici se precizează că numărul contractelor individuale de muncă active ale salariaţilor străini în 2008 a fost de 55, faţă de 57 în 2007. Majoritatea cetăţenilor care în prezent sunt angajaţi ai firmelor doljene provin din Turcia şi Republica Moldova şi îşi desfăşoară activitatea în domenii ca transporturi, construcţii şi servicii.

Angajatorul solicită autorizaţia de muncă

Comparativ cu numărul de autorizaţii de muncă în România ce pot fi emise străinilor (persoana care nu are cetăţenia română sau a altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European), anul acesta, numărul autorizaţiilor de muncă emise în Dolj este destul de mic.
„Anul acesta, Oficiul Român pentru Imigrări poate emite 8.000 de autorizaţii de muncă (faţă de 15.000 în 2008) străinilor care doresc să desfăşoare activităţi lucrative în România“, a declarat comisarul Sorin Georgi, şef Serviciu pentru Imigrări Dolj.
Acesta a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, cel care trebuie să solicite de la Oficiul pentru Imigrări autorizaţia de muncă pentru cetăţeanul străin este angajatorul.
Dosarul de solicitare a autorizaţiei trebuie să conţină, printre altele, o copie a procesului-verbal întocmit în urma selecţiei realizate pentru ocuparea posturilor vacante, un curriculum vitae şi fotografii ale cetăţeanului străin, precum şi o adeverinţă eliberată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru postul vacant comunicat de angajator, potrivit dispoziţiilor legale.
În baza autorizaţiei, cetăţeanul străin, care va primi şi un permis de şedere, solicită apoi eliberarea vizei de muncă.

Cetăţenii din UE şi SEE se adresează direct Oficiului pentru Imigrări

Nu aceeaşi cale trebuie urmată şi în cazul cetăţenilor care provin dintr-un stat membru UE sau din Spaţiul Economic European (SEE). Aceştia trebuie să se adreseze Oficiului pentru Imigrări pentru a li se elibera certificatele de înregistrare pe teritoriul României. În timp ce acesta costă un leu şi se eliberează într-o zi, permisul de şedere pentru cetăţenii străini care provin din afara UE şi a SEE costă 230 de lei şi se eliberează în termen de 30 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII