15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPeste 10 la sută dintre firmele din Gorj au dispărut în ultimele şase luni

Peste 10 la sută dintre firmele din Gorj au dispărut în ultimele şase luni

Majoritatea societăţilor comerciale din judeţul Gorj fac faţă cu greu crizei economice, unele dintre acestea fiind nevoite să îşi restrângă activitatea, să apeleze la măsuri precum şomajul tehnic sau la concedieri colective, o parte chiar sistându-şi activitatea.

  
Agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în Gorj încearcă să facă rost de bani pentru a-şi achita datoriile către bugetul de stat, lăsând pe ultimele locuri plata furnizorilor sau chiar a salariilor angajaţilor. Mai mult decât atât, proprietarii de întreprinderi mici şi mijlocii preferă să renunţe la anumite afaceri, în aşteptarea unor vremuri mai bune, şi merg să anunţe la administraţiile fiscale de care aparţin că au sistat activitatea la firmele pe care le deţin.
De la începutul anului şi până în prezent, peste 1.800 de gorjeni au fost trimişi în şomaj, cea mai mare parte dintre aceştia prin intermediul concedierilor colective. Condiţiile grele cu care se confruntă mediul de afaceri, lipsa de lichidităţi şi de comenzi au determinat ca de la începutul anului să fie închise peste 10% dintre firmele active înfiinţate pe teritoriul judeţului. Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, în statistici există aproximativ 11.000 de societăţi comerciale, însă numai 7.500 dintre acestea sunt active, fiind implicate în activităţi de producţie, comerţ sau oferind diferite servicii. De la începutul anului şi până în prezent, 928 de firme din Gorj şi-au oprit activitatea, iar 130 au intrat în faliment. De asemenea, în prezent, pe lista agenţilor economici inactivi se află 706 firme-fantomă.

1.272 de conturi blocate

Atunci când nu reuşesc să îi convingă pe patroni să achite datoriile către Direcţia Finanţelor Publice Gorj, inspectorii aplică popriri pe conturi sau sechestre pe bunurile deţinute de debitori. După cum a menţionat Gheorghe Paraschivu, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, în prezent, 1.272 de firme din judeţ au conturile blocate. „Au fost transmise 1.628 de somaţii şi avem încasări în urma acestora de 4,4 milioane de lei. Am încasat din popriri două milioane de lei, de la 399 de agenţi economici, dintr-un total de 1.272 de societăţi comerciale la care s-a trecut la aplicarea de popriri pe conturi. Avem şi 84 de popriri pe conturi la terţi, de la care am încasat un milion de lei. În ceea ce priveşte sechestrele, în luna iunie avem aplicate 15 pe diferite bunuri mobile şi imobile. Punem sechestre pe bunuri care nu împiedică societatea să îşi continue activitatea, pentru a-i putea lăsa să producă, să poată să mai plătească“, a declarat directorul adjunct Gheorghe Paraschivu.  

UM Sadu, în topul datornicilor

În topul datornicilor mici şi mijlocii care se află în evidenţele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj este Uzina Mecanică Sadu, fosta fabrică de armament, cu restanţe la bugetul de stat ce depăşesc 63 de milioane de lei. În prezent, din cauza debitelor mari, aceasta a intrat în administrare specială.
Pe locul al doilea ca datorii înregistrate către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj se situează SC MIRFO, cu 50 de milioane de lei. Locurile al treilea şi al patrulea sunt ocupate de două firme specializate în comerţul cu fier vechi. Este vorba de SC Salba de Aur şi SC CorpMetal, cu debite de zece, respectiv 8,8 milioane de lei. Ambele aparţin unor cetăţeni de etnie romă din Târgu Jiu. Pe cinci este SC ROSTRAMO Târgu Jiu, fabrica de mobilă, cu cinci milioane de lei, iar pe şase – MINPREST SERV, care datorează bugetului de stat 4,4 milioane de lei. Datoriile acesteia din urmă sunt cauzate de blocajul financiar din minerit, după cum a declarat conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj. UATAA Motru, prestatorul de servicii către populaţie, înregistrează, de asemenea, restanţe de 3,7 milioane de lei, iar pe locul al optulea în topul datornicilor se află Staţiunea de Dezvoltare şi Cercetare Horticolă din Târgu Jiu, cu un debit la bugetul de stat de 2,6 milioane de lei. Ea a fost trecută recent, prin hotărâre de guvern, în administrarea Universităţii „Constantin Brâncuşi“, fără a se stabili însă cine va achita datoriile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII