13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensie şi şomaj în urma unui job legal în Europa

Pensie şi şomaj în urma unui job legal în Europa

Drepturi „europene“ pentru românii care lucrează legal în Uniunea Europeană: pensie atât pentru perioada în care au activat în străinătate, cât şi pentru anii munciţi în România, dar şi ajutor de şomaj de 800 de euro.

Puţini ştiu că, potrivit legislaţiei, cinci ani de muncă în străinătate asigură o pensie egală cu cea obţinută după o contribuţie de 30 de ani în sistemul românesc. Conform statisticilor realizate la nivel naţional, în prezent, aproximativ 4.000 de români au deja pensii „comunitare“, însă acesta nu este numărul real al celor care muncesc dincolo de graniţele ţării. Ei provin, în special, din rândul persoanelor care au activat profesional în Germania sau Austria. Condiţia esenţială este ca românii să fi avut un job cu contract de muncă. Toate calculele făcute de reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi Sociale (CNPAS) arată că o contribuţie de cinci ani la fondul de pensii din Italia, de exemplu, îi poate asigura unui român un venit de cel puţin 450 de euro pe lună. Dacă ne raportăm la ceea ce se întâmplă în ţara noastră, putem spune că suma este egală cu cea pe care un muncitor de la noi o obţine după mai bine de 30, chiar 40 de ani de plătit asigurări sociale la sistemul românesc. Nici în aceste condiţii, mulţi dintre români nu obţin la bătrâneţe o astfel de pensie, acestea fiind acordate diferenţial, în funcţie de domeniul în care au lucrat, de sporurile de care au beneficiat, de grupele de muncă în care au fost încadraţi. Perioada minimă de contribuţie la un fond de asigurări sociale din spaţiul european este de doar cinci ani. Astfel, o persoană care a lucrat doar patru ani în alt stat comunitar nu are acest drept. În plus, faptul că un român obţine pensie de la altă ţară din Uniunea Europeană nu-l privează de pensia echivalentă contribuţiei plătite în ţara de origine, pensia europeană reprezentând o modalitate de suplimentare a veniturilor lunare.
Şomajul crescut din zona Uniunii Europene, dar şi dorinţa de a reveni în România îi vor determina pe cei care pot solicita pensionarea să o facă. De altfel, şi CNPAS se aşteaptă ca în perioada următoare să crească numărul persoanelor care se vor adresa instituţiilor din România pentru a li se analiza dosarul de pensionare.

Ce spune legea europeană

Un astfel de drept este reglementat la nivel comunitar prin mai multe regulamente, aplicabile şi în România prin aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Este vorba despre Regulamentul (CEE) nr. 1408/ 71, referitor la sistemele de securitate socială ale angajaţilor, ale lucrătorilor independenţi şi ale membrilor familiilor acestora, dar şi de Regulamentul (CEE) nr. 574/72.
Potrivit acestor acte normative, o persoană care a realizat perioade de asigurare atât pe teritoriul României, cât şi în conformitate cu legislaţia de asigurări sociale a altui stat membru are posibilitatea de a solicita acordarea de pensie şi potrivit legislaţiei în vigoare în ţara noastră, şi celei specifice celuilalt stat. Pot exista situaţii în care o persoană a lucrat, în afară de ţara de origine, în mai multe state comunitare. În acest caz, poate cere ca dreptul la pensie să-i fie calculat în fiecare dintre ţările în care a muncit legal.

Şomaj de 800 de euro pe lună

În ultima perioadă, informaţiile legate de creşterea alarmantă a şomajului atât în România, cât şi în restul Europei au stârnit interesul pentru obţinerea tuturor drepturilor legale la intrarea în şomaj.
O persoană care a lucrat legal în străinătate are dreptul să solicite în momentul concedierii ca plata şomajului să fie făcută de statul în care a activat. Media ajutorului de şomaj la nivel comunitar este de 800 de euro şi se acordă pe o perioadă de trei luni.

Unde solicitaţi drepturile cuvenite
Pentru pensia „europeană“: la CNPAS sau la una dintre sucursalele din ţară ale acestei instituţii (dacă aveţi domiciliul în România) sau la instituţia similară din statul în care domiciliaţi în prezent; pentru ajutorul în caz de disponibilizare trebuie să vă înscrieţi la agenţia de şomaj din ţara în care aţi activat legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU