21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReevaluarea imobilelor diminuează impozitul

Reevaluarea imobilelor diminuează impozitul

Reevaluarea imobilelor ar ajuta companiile să plătească o sumă mai mică pentru impozitul pe clădiri, pentru că în urma acestei acţiuni impozitul se calculează pe baza cotei minimale şi la valoarea actuală de piaţă, care a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, susţin consultanţii imobiliari.
„Scăderile de preţuri înregistrate în ultimul timp la tranzacţionarea imobilelor influenţează valoarea curentă de piaţă pe care o constată raportul de evaluare imobiliară, iar companiile pot profita în acest moment pentru a solicita reevaluarea clădirilor din patrimoniu“, spun consultanţii imobiliari ai companiei MediaCity.
Potrivit acestora, diferenţa care se poate economisi faţă de anii precedenţi depinde de momentul în care au fost cumpărate imobilele deţinute în proprietate de compania respectivă şi de cât de repede solicită ea reevaluarea acestora, chiar fără să aştepte trecerea celor trei ani fiscali. „Dacă se solicită o reevaluare acum, când valoarea de piaţă a clădirilor a scăzut faţă de anii precedenţi, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,25%-1,5% din valoarea actuală rezultată în urma evaluării, deci persoanele juridice vor plăti mai puţin“, mai spun consultanţii imobiliari.
În prezent, persoanelor juridice li se aplică o cotă de impozitare stabilită prin hotărârea consiliului local. Aceasta poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,5% din valoarea de inventar pentru clădirile aflate în patrimoniu pentru care persoanele juridice au efectuat cel puţin o reevaluare în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinţă.
Companiilor care nu au efectuat nici o reevaluare a clădirilor în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinţă li se aplică o cotă de impozitare între 5% şi 10%.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU