19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPatru miliarde de lei pentru Compania de Drumuri

Patru miliarde de lei pentru Compania de Drumuri

14 proiecte vor fi finanţate exclusiv de la buget cu 2,39 miliarde de lei.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) dispune în 2009 de fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat pentru investiţii de peste patru miliarde de lei, au declarat reprezentanţii acesteia. Conform datelor furnizate de companie, suma totală a celor 14 proiecte de investiţii derulate în anul 2009 şi finanţate exclusiv de la bugetul de stat ar fi de 2,39 miliarde de lei.
Pentru autostrada Braşov – Borş se vor aloca de la bugetul de stat 1,3 miliarde de lei, alte 410 milioane de lei pentru autostrada Bucureşti – Braşov, iar varianta de ocolire Cluj Est ar beneficia de 150 de milioane de lei. Fluidizarea traficului pe DN 1, între km 8+100 – 17+100, şi centura rutieră în zona de nord a municipiului Bucureşti au o finanţare de 87,9 milioane de lei.
În cadrul proiectelor de investiţii finanţate exclusiv de la bugetul de stat, arată statistica CNADNR, ar mai fi sporirea capacităţii de circulaţie pe Centura Ploieşti Vest (DN 1 km 53+650 – 66+500) şi consolidarea DN 57 Orşova – Pojejena şi DN 57A, cu contribuţie de la buget de 130 de milioane de lei, iar pentru reabilitarea DN 2D Focşani – Ojdula, respectiv drumul de centură în municipiul Oradea (etapa a II a) contribuţia de la buget ar însuma 100 de milioane de lei.

Modernizări de 156 de milioane de lei

Modernizarea centurii rutiere a Capitalei între DN 7 şi DN 2, variantele de ocolire a municipiului Iaşi şi Sucevei şi modernizarea DN 72 Găeşti – Ploieşti beneficiază de la bugetul de stat de 156 de milioane de lei. Pentru alte proiecte, fluidizarea traficului pe DN 1 şi centura rutieră în zona de nord a Bucureştiului, completarea centurii rutiere prin construirea sectorului cuprins între DN 7 – DN 1A (patru benzi) şi continuarea centurii Capitalei cu pasaj superior peste calea ferată la Otopeni, se vor aloca 45,8 milioane de lei, susţin oficialii Companiei de Drumuri.

Opt proiecte cu credite externe

De asemenea, opt proiecte de investiţii derulate de Compania de Drumuri vor beneficia anul acesta de credite şi fonduri externe nerambursabile (ISPA şi Fonduri de Coeziune) în valoare de 1,74 miliarde de lei. În cadrul acestora intră construirea autostrăzii Arad – Lugoj, a autostrăzii Cernavodă – Constanţa, varianta de ocolire a municipiului Constanţa, construcţia by-pass Lugoj, reabilitarea DN 6 Craiova – Drobeta Turnu Severin. În cadrul proiectelor de investiţii finanţate din credite şi fonduri externe nerambursabile mai intră construcţia by-pass a municipiului Sibiu la standard de autostradă, reabilitarea DN 6 Drobeta Turnu Severin – Lugoj şi construcţia by-pass Deva –  Orăştie la standard de autostradă.

Buget de 7,49 miliarde de lei

Potrivit datelor companiei, sumele alocate pentru proiectele CNADNR, respectiv bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2009, care totalizează 7,49 miliarde de lei defalcat, arată astfel: pentru construcţii autostrăzi – 3,57 miliarde de lei, reabilitări/modernizări de drumuri naţionale – 1,09 miliarde de lei, întreţinerea drumurilor naţionale – 1,5 miliarde de lei, investiţii, exclusiv autostrăzile Braşov – Borş şi Bucureşti – Braşov – aproape 782 de milioane de lei, reparaţii capitale – 160,6 milioane de lei şi pentru proiectele de eliminare a efectelor inundaţiilor – 378,4 milioane de lei.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a cheltuit 2,1 miliarde de lei pentru construirea de autostrăzi în 2008, aproape jumătate din bugetul de 5,8 miliarde de lei, declarau, la sfârşitul anului trecut, reprezentanţii companiei.

www.curierulnational.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS