14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele de construcţii inventează programul Rabla

Firmele de construcţii inventează programul Rabla

Confruntaţi cu spectrul falimentului, dezvoltatorii imobiliari caută metode pentru a supravieţui pe o piaţă îngheţată. Noua găselniţă este acceptarea apartamentelor vechi plus o diferenţă de bani în schimbul celor nou-construite.

Nimeni nu mai vinde nimic, nimeni nu mai cumpără nimic. „Gheaţă la mal“, strigă la unison firmele de construcţii care s-au văzut prinse cu garda jos de criză. Implicate în proiecte rezidenţiale pe care au început deja să le construiască sau să le contracteze, firmele nu ştiu pe unde să mai scoată cămaşa. Şi atunci s-au gândit la o variantă. Să vândă apartamentele noi în schimbul celor vechi, plus o diferenţă de bani care poate fi de 30-40% din valoarea apartamentului vechi. Adică, vrei un apartament de trei camere care costă 200.000 de lei? Îl oferi pe cel vechi firmei constructoare, care ţi-l evaluează, şi achiţi diferenţa cash. Pe cât de atrăgătoare este ideea, pe atât de greu este de pus în practică. „Această metodă se numeşte buy-back. Încercăm să o implementăm, aşa cum am mai făcut înainte, în urmă cu vreo doi ani. Atunci nu s-a reuşit, din cauza creşterii constante a preţurilor. Acum, preţurile s-au stabilizat, dar avem altă problemă. Există blocaj pe piaţa imobiliară. Eu nu cred că în acest an se va apela la această soluţie“, a declarat Ştefan Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare din România. Acesta a precizat că înainte de punerea în practică a metodei, agenţia imobiliară prin intermediul căreia se vând apartamentele trebuie să semneze un protocol cu dezvoltatorul imobiliar.

Şefu’, n-aveţi ceva de lucru?

Unul dintre „jucătorii“ de pe piaţa constructorilor din Craiova, Răzvan Ţugui, patronul Edeca Group, se plânge că partea rezidenţială a afacerii a murit. „Paradoxal, faţă de anii trecuţi acum este foarte multă forţă de muncă, pentru că s-au întors muncitorii din ţări străine. Dar ce să le dau să lucreze, că nu mai am cui să vând? Înainte erau aroganţi, ne rugam de ei să lucreze pentru noi şi cereau sume mari de bani. Acum ne întreabă ei: «Şefu’, nu aveţi ceva de lucru?»“, a declarat Ţugui. Potrivit acestuia, firmele de construcţii va trebui să abandoneze o perioadă sectorul rezidenţial şi să se axeze pe lucrări pentru instituţii. „Partea rezidenţială a murit. Populaţia are bani, dar stă pe ei din mai multe motive. De teamă sau ca să aştepte o scădere şi mai mare a preţurilor. În prezent, în centrul Craiovei, preţul pe metrul construit a scăzut de la 1.500 la 1.000 de euro“, a mai precizat Răzvan Ţugui. Acesta crede că, pe lângă problemele cauzate de criză, disensiunile dintre patronii olteni adâncesc şi mai mult efectele nefaste ale acesteia. „În această perioadă vor creşte firmele mici şi vor muri cele mari, deoarece, spre deosebire de primele,  acestea au angajaţi, personal TESA sau credite la bănci. Din cauza răutăţii olteneşti, nu există colaborare între firme. Aici e vorba de furat căciula una alteia. Se bat pe licitaţii, vin cu preţuri mici, apoi se scumpesc materialele de construcţii, nu mai fac faţă şi dau faliment“, a încheiat Ţugui. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS