13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReabilitare termică, doar cu fonduri de la stat şi de la primărie

Reabilitare termică, doar cu fonduri de la stat şi de la primărie

Reabilitarea termică a blocurilor ar putea fi făcută fără ca proprietarii să mai plătească vreun ban. În aşteptarea adoptării legislaţiei în acest sens, autorităţile locale spun că este greu de estimat suma ce va fi alocată pentru acest domeniu în 2009.

Potrivit unui proiect al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe şi publicat la mijlocul  lunii februarie, cea mai mare parte din cheltuielile privind reabilitarea termică a blocurilor va fi suportată de la buget. „Finanţarea executării lucrărilor de intervenţie se asigură astfel: 50% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei; 30% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite; 20% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite“, se arată în proiect. Diminuarea sumei pe care proprietarii apartamentelor trebuie s-o plătească pentru reabilitarea termică ar putea fi mult mai mare de 13% (potrivit legislaţiei în vigoare, cota proprietarilor este de 33% din valoarea lucrărilor de intervenţie). „Autorităţile administraţiei publice locale pot asigura, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, pe lângă cota de 30%: a) preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie corespunzătoare cotei de 20% ce revine asociaţiei de proprietari; b) preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie corespunzătoare cotei proprietarului/proprietarilor din blocul de locuinţe aflat/aflaţi în imposibilitate de a asigura sumele ce îi/le revin“, se mai arată în proiect, care precizează că atât condiţiile de preluare, cât şi criteriile de selecţie pentru aplicarea prevederilor se stabilesc şi se aprobă prin hotărâre a consiliului local. De asemenea, pe baza mecanismelor proprii stabilite conform legii, autorităţile administraţiei publice locale vor putea hotărî cu privire la măsurile aplicabile în vederea recuperării sumelor avansate pentru acoperirea cotei de 20%.
 
„Trebuie să acordăm o atenţie deosebită reabilitării termice“

Această propunere legislativă vine la puţin timp după ce 11 oraşe din România, printre care şi Craiova, au semnat, la Bruxelles, „Pactul Primarilor“, la iniţiativa Comisiei Europene. Prin semnarea Pactului, până în anul 2020, reprezentanţii fiecăruia dintre cele 210 oraşe semnatare s-au angajat să contribuie la îndeplinirea obiectivului energetic al Uniunii Europene, de reducere cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon.
„În acest sens, o atenţie deosebită trebuie să acordăm reabilitării termice a blocurilor, rezultând astfel un consum redus de energie şi implicit mai puţină poluare“, a declarat atunci viceprimarul Teodor Sas, semnatarul „Pactului Primarilor“ de la Bruxelles pentru Primăria Municipiului Craiova.

„Avem în vedere alocarea de fonduri în bugetul anului 2009“

Drept urmare, în aşteptarea aprobării noii legislaţii, reprezentanţii Primăriei Craiova au explicat că intenţionează ca în 2009 să aloce fonduri pentru reabilitarea termică, dar este greu de estimat  valoarea  acestora. „Avem în vedere alocarea de fonduri în bugetul anului 2009 pentru reabilitarea termică a locuinţelor. Aşteptăm forma finală a legislaţiei“, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Aceasta a explicat că în baza de date a primăriei sunt înscrise 233 de blocuri pentru reabilitare termică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII