13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLocuri de muncă din bani europeni

Locuri de muncă din bani europeni

Firmele din România vor primi în următorii doi ani finanţări de 133 de milioane de euro din Fondul Social European (FSE) pentru angajarea de personal, formarea profesională a angajaţilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. Banii ar trebui să permită angajarea şi formarea a aproximativ 100.000 de oameni, potrivit ministrului muncii, Marian Sârbu. „La sfârşitul lunii martie vom lansa oficial schema de ajutoare de stat în valoare de 133 de milioane de euro, bani disponibili în următorii doi ani. Suma va fi repartizată astfel: 56 de milioane de euro pentru ocupare, 52 de milioane de euro pentru formare profesională şi 25 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate a locurilor de muncă“, a declarat ieri Sârbu.

Din cele 56 de milioane de euro pentru sprijinirea ocupării forţei de muncă, 29 vor fi alocate firmelor care angajează persoane din mediul rural, a precizat ministrul. Contribuţia comunităţii europene va fi de 85% din sumă, restul reprezentând finanţare naţională. Subvenţia salariilor pentru noii angajaţi va fi de cel puţin 50%, în funcţie de mai multe criterii. De asemenea, pentru formarea profesională a acestora, subvenţia acordată firmei va depinde de câteva criterii precum mărimea întreprinderii, tipul calificării (formare generală sau specifică) şi tipul de angajat (calificare înaltă sau redusă). Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de securitate şi sănătate vor fi decontate cheltuieli pentru achiziţionarea de instalaţii, instruirea personalului şi seminarii de pregătire.

Salariul, plătit jumi-juma

În cazul angajării vor fi subvenţionate, timp de 12 luni, jumătate din salariile noilor angajaţi care provin din rândul unor categorii de populaţie precum şomerii care nu şi-au găsit un loc de muncă în ultimele şase luni, persoanele care sunt unici întreţinători de familie, persoanele care au depăşit vârsta de 50 de ani, cele care provin din comunităţi rome sau nu au studii medii şi calificări care să le dea mari şanse pe piaţa muncii. Pentru angajarea celor care sunt în şomaj de mai bine de doi ani se va subvenţiona un procent de 75% din salarii, timp de 24 de luni. În cazul angajării persoanelor cu handicap, se va subvenţiona 75% din salariile acordate şi, mai mult, vor fi acoperite investiţiile făcute de angajator pentru adaptarea spaţiilor de lucru şi asigurarea echipamentelor necesare. În cazul formării profesionale, principala departajare se va face în funcţie de mărimea firmei şi de tipul calificărilor profesionale. Pentru formarea generală, subvenţia va fi în proporţie de 60% pentru întreprinderi mari, 70% – pentru cele mijlocii şi 80% – pentru cele mici. Pentru formarea specifică, subvenţia va fi de 25% din cost pentru întreprinderi mari, 35% – pentru cele mijlocii şi 45% – pentru cele mici.

Procentele vor fi suplimentate cu 10% dacă formarea profesională este acordată întreţinătorilor unici de familie, persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, celor care nu au absolvit o formă de învăţământ secundar sau nu deţin o calificare, femeilor – în cazul în care lucrează într-o întreprindere în care majoritatea angajaţilor sunt bărbaţi – şi lucrătorilor cu handicap. Firmele aflate în situaţii de insolvenţă sau lichidare, precum şi cele care înregistrează datorii la bugetul de stat sau local nu vor putea depune cereri de finanţare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS