22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLocuinţa cu chirie trebuie aleasă cu grijă

Locuinţa cu chirie trebuie aleasă cu grijă

În condiţiile actuale de acordare a creditelor, tot mai mulţi doljeni sunt nevoiţi să-şi închirieze o locuinţă. Înainte de a semna actele de închiriere, trebuie să fiţi atenţi la o serie de elemente.

 

Găsirea locuinţei potrivite pentru închiriere necesită mult timp şi efort. Pentru a vă uşura munca, ar trebui să ştiţi încă de la început ce doriţi de la locuinţa respectivă şi cât vă permiteţi să cheltuiţi lunar pentru ea. Chiria variază mult în funcţie de locaţie, de dimensiunea şi starea imobilului. Gândiţi-vă bine dacă doriţi doar o cameră sau un apartament întreg, dacă vreţi să fie mobilat/utilat sau nu şi la ce etaj (majoritatea apartamentelor situate la ultimul etaj au dezavantajul că iarna este frig, iar vara cald). În plus, asiguraţi-vă că ştiţi de la început ce vă doriţi de la zona în care urmează să locuiţi (să fie liniştită sau aglomerată, să fie în apropierea locuinţelor părinţilor sau prietenilor, aproape de un mijloc de transport, de un supermarket sau de locul de muncă).

 

Asiguraţi-vă că plătiţi
un preţ corect

 

În momentul în care aţi găsit ceva care vi se pare potrivit, conform www.magazinuldecase.ro, verificaţi instalaţiile de apă şi de gaze (să fie într-o stare cât mai bună, iar robinetele să nu picure) şi căutaţi eventuale pete de igrasie în colţurile superioare şi inferioare ale camerelor sau după obiectele masive de mobilier. Chiar dacă aveţi impresia că locuinţa este convenabilă, nu vă grăbiţi în luarea unei decizii. „Asiguraţi-vă că preţul ei vă satisface atât ca ofertă de piaţă, cât şi din punct de vedere al modului de plată“, a spus Cosmin Truică, directorul CDC Imobiliare. Acesta a subliniat faptul că viitorul chiriaş trebuie să se asigure că actele pe care le are proprietarul (cele de proprietate şi de construire) sunt în regulă.

 

Atenţie la contractul
de închiriere!

 

Cel mai bine ar fi să nu acceptaţi chiria „la negru“, deoarece astfel vă puteţi pierde toate drepturile oferite chiriaşilor prin lege şi riscaţi să fiţi daţi oricând afară din casă. „În cazul în care optaţi pentru un contract de mână, trebuie să ştiţi că acesta poate avea valoare în instanţă numai dacă a fost scris în prezenţa unor martori şi dacă are în conţinut anumite date şi clauze prevăzute de lege“, precizează specialiştii www.magazinuldecase.ro. Aceştia precizează că lucrul cel mai sigur este ca actul să fie încheiat la administraţia financiară.

 

„Să închirieze pe cel puţin un an“

 

Când semnaţi contractul de închiriere, trebuie să vă asiguraţi că acesta conţine elemente clar stabilite încă de la început. „Sfatul meu este să închirieze pe cel puţin un an. În plus, trebuie să-şi negocieze termenul de eliberare a locuinţei. Cel mai bine ar fi să meargă pe o perioadă între două săptămâni şi o lună şi jumătate, pentru a avea timp să-şi găsească altă locuinţă rezonabilă“, a explicat Bogdan Buzatu, managerul agenţiei General Imobiliare. În ceea ce priveşte chiria, cel mai bine ar fi să fie în lei. Nivelul ei trebuie să fie specificat în contract, ca şi termenul la care urmează o modificare a acesteia (nu acceptaţi o mărire a chiriei dacă acest lucru nu este prevăzut în contract).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII