17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConstructorii olteni dau piept cu criza imobiliară

Constructorii olteni dau piept cu criza imobiliară

Constructorii olteni susţin că nu sunt afectaţi deocamdată de criza imobiliară, deşi majoritatea analiştilor economici prevăd că înăsprirea condiţiilor de creditare va lovi în plin dezvoltatorii imobiliari. Constructorii de locuinţe de lux nu au de suferit.

Dezvoltatorii imobiliari din Craiova susţin că încă nu s-au resimţit efectele înăspririi condiţiilor de creditare bancară asupra vânzărilor de locuinţe noi. Aceasta, fie din cauza timpului prea scurt pentru o reacţie, fie pentru că se adresează altor segmente de populaţie. Este cazul companiei Minteger Impex SRL, care construieşte pe o suprafaţă de zece hectare un cartier rezidenţial situat la 1,5 kilometri de Metro Craiova, la şoseaua ce merge spre comuna Cârcea. Beneficiarii au la dispoziţie patru modele de casă, cea mai mare dintre ele având 200 de metri pătraţi, la preţuri cuprinse între 135.000 şi 180.000 de euro. „Clienţii cărora ne adresăm noi nu au nevoie de credite bancare pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Se pare că oamenii din Craiova au bani. La fiecare intersecţie vezi o grămadă de maşini de lux“, a spus Marius Badea, managerul proiectului Mara Residence – în care firma va investi şapte milioane de euro.

Clienţii trebuie să plătească un avans de 20% din valoarea construcţiei în momentul contractării lucrării, restul de 80% urmând să fie plătiţi la primirea cheilor.

Alt proiect rezidenţial aflat în derulare este cel al Ferval Construct SRL, care ridică două blocuri de locuinţe de trei etaje, plus mansardă, vizavi de fabrica Ford. Fiecare bloc va avea şapte scări a câte nouă garsoniere şi apartamente cu două sau trei camere. Preţul unei garsoniere de aproximativ 60 mp este de 58.000 – 60.000 de euro, al unui apartament cu două camere (80 mp) – 75.000 de euro, în timp ce un apartament cu trei camere (160-190 mp) costă între 110.000 şi 150.000 de euro. Cel puţin apartamentele mici se adresează categoriei de populaţie care nu-şi poate cumpăra casă decât cu credit bancar.

„Noi am luat deja un credit pentru ridicarea acestor locuinţe şi ne aflăm într-un stadiu avansat al construcţiei. Probabil că nu se vor mai îngrămădi clienţii ca înainte, dar până la urmă îşi vor cumpăra locuinţe. Ne-am gândit în primul rând să ridicăm construcţiile, nu să le vindem înainte“, a spus Dorian Tulitu, unul dintre asociaţii firmei.

 

Proiectul Metropolis demarează luna aceasta

 

Alt proiect imobiliar, despre care am mai scris în GdS, este cartierul Metropolis, ridicat de firma West-Park SRL, care vrea să investească circa 25 de milioane de euro. Cele patru blocuri- turn vor avea 300 de apartamente, cu costuri cuprinse între 77.971 şi 129.310 de euro fără TVA.

„De la 1 octombrie nu am simţit efectul condiţiilor de creditare. Nu am avut contracte noi în ultima lună, din cauză că lumea aşteaptă să vadă locuinţele ridicate întâi. În această lună, demarăm construirea proiectului“, a spus Toni Constantinescu, director de vânzări la West-Park SRL.

În ciuda declaraţiilor făcute de dezvoltatorii olteni, analiştii economici prevăd explozia preţurilor la locuinţele noi. Aceasta, coroborată cu înăsprirea condiţiilor de creditare, ucide practic dezvoltatorii imobiliari. Într-unul dintre cazuri, investitorii apelează la finanţări bancare pentru finalizarea apartamentelor contractate, pentru care au încasat avansuri. Aici există riscul ca beneficiarii să nu-şi poată vedea casele terminate. În alt caz, constructorii ridică pe credit bancar casele, dar riscă să nu primească restul de bani din partea clienţilor, care nu pot face credite pentru a plăti. În alt caz, dezvoltatorul construieşte pe banii lui locuinţele, dar nu are cui le vinde. În aceste condiţii, trebuie să scadă preţurile, caz în care nu-şi scoate investiţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII