28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEuropass vă ajută în cariera din străinătate

Europass vă ajută în cariera din străinătate

Pentru a se asigura că-şi pot face cunoscute mai uşor şi înţelese mai bine aptitudinile şi competenţele, persoanele care plănuiesc să studieze sau să muncească în străinătate trebuie să-şi întocmească portofoliul Europass.

 

Portofoliul Europass reprezintă un set de cinci documente standardizate la nivel european. Dintre acestea, două (Curriculum Vitae Europass şi Paşaportul Lingvistic Europass) le puteţi completa singuri. La acestea se adaugă alte trei documente (Suplimentul Europass la Certificatul profesional, Suplimentul Europass la Diplomă şi Mobilitatea Europass), completate şi emise de organizaţii competente. Acest portofoliu este destinat să faciliteze derularea mobilităţilor, precum şi accesul oricărui cetăţean la angajarea/studiul pe piaţa unică europeană.

Potrivit europass.cedefop.europa.eu, acest portofoliu reprezintă un nou mod de a ajuta oamenii să îşi facă aptitudinile şi competenţele uşor şi clar de înţeles în Europa (Uniunea Europeană, EFTA/EEA şi ţările candidate), atunci când planifică să se înscrie într-un program de studii sau de formare profesională sau atunci când îşi caută un loc de muncă în străinătate.

 

Documentele care trebuie completate de candidat

 

CV-ul Europass îl înlocuieşte pe cel European lansat în 2002 şi vă permite să vă faceţi cunoscute competenţele şi calificările. În prezent, din ce în ce mai mulţi angajatori solicită candidaţilor completarea unui astfel de CV, care poate fi descărcat de pe net (europass.cedefop.europa.eu, www.cveuropean.ro, www.postuniversitar.ro/art-cv-europas-european.php).

Paşaportul Lingvistic Europass vă permite să vă descrieţi competenţele lingvistice esenţiale pentru a studia şi a lucra în Europa. Paşaportul cuprinde atât o autoevaluare a competenţelor lingvistice de înţelegere, vorbire şi scriere (se face în baza unei grile de autoevaluare, conformă cu nivelurile europene), cât şi experienţele lingvistice (relaţii de muncă avute cu firme din ţările în care se vorbeşte limba respectivă, cursuri de formare sau chiar vacanţe repetate în ţara respectivă) şi, unde e cazul, diplomele sau certificatele care atestă cunoştinţele de limbă.

 

Suplimentul Europass asigură o mai uşoară înţelegere a calificărilor

 

Chiar dacă nu este nicidecum un înlocuitor al diplomei în original şi nici nu garantează recunoaşterea, Suplimentul Europass la Diplomă este un document care asigură o mai uşoară înţelegere, în special în afara ţărilor unde a fost acordat, a calificărilor obţinute în învăţământul superior. Documentul este emis, la cerere, de instituţiile de învăţământ care acordă diploma de absolvire sau de licenţă în original.

Alt document care are rolul de a adăuga informaţii la cele deja incluse în certificatul oficial, făcându-l mai uşor de înţeles, mai ales de către angajatorii şi instituţiile din afara ţării de origine, este şi Suplimentul Europass la Certificatul profesional. Acesta este emis doar persoanelor care deţin un certificat/atestat de studii şi formare profesională.

 

Documentul de mobilitate Europass

 

În ceea ce priveşte Mobilipass-ul sau Documentul de mobilitate Europass, acesta are rolul de a prezenta o perioadă de activitate (numită experienţă de mobilitate Europass) organizată în altă ţară europeană (statele membre UE, ţările EFTA/EEA şi cele candidate), în vederea învăţării sau a formării profesionale. Această experienţă poate consta atât în efectuarea unui stagiu de formare profesională într-o firmă, cât şi a unuia de voluntariat într-un ONG sau a unor schimburi universitare. Documentul cuprinde informaţii detaliate cu privire la activităţile desfăşurate, aptitudini şi competenţe specifice muncii efectuate, lingvistice, organizatorice, sociale etc. „O persoană care a urmat mai multe perioade de mobilitate primeşte câte un document specific Europass pentru fiecare dintre acestea, iar eliberarea lor este responsabilitatea instituţiilor care au organizat mobilitatea“, notează www.europass-ro.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU