34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSNLO s-a reîntors în proprietatea statului

SNLO s-a reîntors în proprietatea statului

Lichidatorii falimentarei ICM SA, în numele căreia pretindeau 65,89% din capitalul social al SNLO, pentru creanţe de 210 milioane de lei, au pierdut în instanţă procesul datoriilor. Ultima decizie a justiţiei a anulat o hotărâre anterioară, care dădea undă verde scoaterii pe piaţă a pachetului majoritar de acţiuni al unuia dintre cei mai mari producători de cărbune din România.

 

Statul român rămâne singurul acţionar al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), după ce Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a câştigat în instanţă procesul cu societăţile care lichidează creditorul Închidere Conservare Mine (ICM) SA, societate falimentară în numele căreia se pretindea de la SNLO 65,89% din capitalul social, în contul unor creanţe. Anunţul a fost făcut ieri de Eugen Davidoiu, directorul SNLO. „Statul a rămas acţionar majoritar, iar restul nu ne mai interesează“, a precizat acesta. Povestea pachetului de acţiuni în discuţie este destul de încâlcită. SC Închidere Conservare Mine (ICM) SA are de recuperat de la SNLO 210 milioane de lei.

Potrivit Legii nr. 243/2005, creanţele pe care SNLO şi Complexurile Energetice (CE) Turceni, Rovinari şi Craiova le aveau către ICM SA trebuia convertite în acţiuni şi transferate acestei societăţi. Prevederile legii nu au fost însă aplicate decât în cazul CE Craiova, ICM devenind acţionar cu 2,13% la această societate. În contul acestor datorii, 65,89% din capitalul social al SNLO a fost preluat de această firmă în 2005 (în baza Legii nr. 243/2005, care prevedea transformarea creanţelor în acţiuni). Ulterior, înainte ca ICM SA să intre în faliment, acţiunile SNLO au fost transferate prin protocol către Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).

Lichidatorul ICM, firma craioveană BNP Consult, a cerut în instanţă anularea acestui protocol, lucru pe care l-a şi obţinut, printr-o hotărâre judecătorească (nr. 1152/16 noiembrie 2007) a Tribunalului Gorj.

Recent, Curtea de Apel Craiova a întors această sentinţă, a anunţat Eugen Davidoiu. „Curtea de Apel Craiova a anulat o decizie judecătorească anterioară (nr. 1152/2007) prin care transferul acţiunilor de la ICM la MEF era anulat. În consecinţă, MEF rămâne singurul acţionar al ICM SA“, a spus acesta.

Lichidatorii continuă procesele

În prezent, conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), statul deţine 100% capitalul social al SNLO, în valoare de 319,4 milioane de lei. Suma vehiculată pe piaţă pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni de la SNLO era de 60 de milioane de euro. Deja apăruseră societăţi interesate să preia SNLO. Procesul de la Curtea de Apel Craiova a fost preluat din mers de lichidatorul Rovigo SPRL Bucureşti, numit provizoriu de MEF până la soluţionarea altui litigiu, ce priveşte desemnarea lichidatorului ICM. Practic, pentru lichidarea ICM luptă BNP Consult (care a fost până de curând lichidator) şi Siomax Târgu Jiu. După ce aceasta din urmă a fost desemnată câştigătoare la selecţia de oferte, BNP a contestat rezultatul în instanţă. „Nu pot comenta ce a făcut Rovigo, în calitate de lichidator provizoriu. Noi încă avem termene pe celălalt litigiu, la Curtea de Apel Craiova. În orice caz, oricare va fi lichidatorul, el va trebui să găsească alte variante pentru recuperarea creanţelor ICM, pentru că acţiunile SNLO s-au reîntors la stat“, a declarat directorul BNP, Vlad Babov. Reprezentantul Rovigo Bucureşti, avocatul Vasile Deleanu, nu a fost ieri disponibil pentru câteva precizări în legătură cu acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS